Friday, May 22, 2009

Kursna lista

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

94,27

94,84

Švajcarska

62,04

62,41

Velika Britanija

107,41

108,06

SAD

67,73

68,13


 

Zvanični srednji kurs evra:  94.56

AMSS

    Prema podacima kojima raspolaže OC AMSS, pred nama je vrlo topao dan, sa maksimalnim dnevnim temperaturama i preko 30 stepeni. Ovakve visoke temperature uz visoku vlažnost vazduha, imaju nepovoljan uticaj na psiho-fizičke sposobnosti učesnika u saobraćaju, a posebno vozača, zbog čega je neophodna dodatna pažnja za volanom.     Vozačima savetujemo sporiju i oprezniju vožnju, u potpunosti prilagođenu datim uslovima na putu, kao i držanje većeg rastojanja između vozila. Takođe, preporučujemo im da budu strpljivi i tolerantni prema ostalim učesnicima u saobraćaju. Preporučujemo da se izbegava najtopliji deo dana, a da za duža putovanja koriste rane jutarnje ili kasnije večernje časove, kada su temperature nešto niže, a samim tim i uslovi za vožnju prijatniji. Takođe je preporuka da se tokom putovanja pije što više tečnosti (voda i bezalkoholni napici) i da se prave češće pauze.
 
    Na važnijim i frekventnijim putnim pravcima van gradskih sredina, saobraćaj je trenutno umerenog inteziteta, pojačan se očekuje već sa prvim poslepodnevnim časovima, što je i uobičajeno za kraj radne nedelje. Poseban oprez se savetuje na izlazima iz većih gradskih sredina.

    Do ponedeljka. 25. maja, do 12,00 časova, saobraćaj će biti potpuno obustavljen preko mosta na Crnom Timoku (most broj 3, neposredno pre ulaska u tunel na deonici Selište-Gamzigradska Banja), na magistralnom putu M-5 Paraćin-Zaječar. 25. maja, posle podne se očekuje nastavak radova i obavljanje saobraćaja po režimu naizmeničnog propuštanja vozila preko mosta.
    Radi se na sanaciji tunela "Stara Straževica", u okviru rehabilitacije kružnog puta R-251. Zbog radova, ovaj tunel će biti zatvoren za saobraćaj do 03.09.2009.    U klisurama i usecima, odnosno pored kamenih kosina, moguća je pojava odrona, posebno duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Sićevačku, Grdeličku i Drensku klisuru. Ekipe putara ih redovno uklanjaju, ali se vozačima preporučuje da voze oprezno i sporije, posebno na delu Đerdapske magistrale od Golupca do Đerdapske brane, gde su odroni najizraženiji.