Friday, February 13, 2009

Na današnji dan

1199. U Hilandaru umro Stefan Nemanja, rodonačelnik dinastije Nemanjića, koja je vladala Srbijom 200 godina.

1633. Inkvizicija rimokatoličke crkve u Rimu lišila slobode astronoma Galilea Galileja zbog njegovog zalaganja za Kopernikov heliocentrični sistem.
1668. Sporazumom potpisanim u Lisabonu Španija priznala nezavisnost Portugala.

1689. Kralj Engleske i Škotske Vilijam III od Oranža i njegova žena Meri, kćerka svrgnutog engleskog prokatoličkog kralja Džejmsa II, proglasili suverenitet nad Velikom Britanijom i Irskom.

1787. Umro dubrovački matematičar, fizičar, astronom, filozof i diplomata Ruđer Bošković, osnivač i direktor Brerske astronomske opservatorije kod Milana i direktor Optičkog instituta francuske mornarice, jedan od najvećih naučnika svoga doba.

1883. Umro nemački kompozitor Rihard Vagner, stvaralac kasnog romantizma.

1945. Sovjetska Crvena armija u Drugom svetskom ratu oslobodila Budimpeštu, posle 50 dana opsade tokom koje je poginulo 50.000 nemačkih vojnika.

1961. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija doneo odluku o upućivanju međunarodnih mirovnih snaga u Kongo kako bi bilo sprečeno izbijanje građanskog rata u toj zemlji.

1974. Umro slikar Petar Lubarda, jedan od najznačajnijih jugoslovenskih likovnih umetnika XX veka.

2000. Papa Jovan Pavle II tražio oproštaj za sve grehove Rimokatoličke crkve u prošlosti, uključujući odnos prema Jevrejima i jereticima.

2001. Amerikanka En Bankroft i Norvežanka Liv Arnesen postale prve žene koje su na skijama prešle Antarktik. Njihovo putovanje od 2.700 kilometara trajalo 90 dana.

Info Grocka

Sneg koji je padao juče u toku celog dana i noćas zbog slabe vidljivosti i klizavih kolovoza usporio je kretanje automobila i autobusa. Ekipe Javnog komunalnog preduzeća „Beograd-put” od noćas, kada su počele obimnije padavine, neprestano čiste sneg i posipaju so na ulicama prvog prioriteta a JKSP Grocka zaduženo je za održavanje,prilaza školama, Domu zdravlja , ambulantama i javnim preduzećima. Kako saznajemo od JKSP Grocka svi prilazi su uglavnom prohodni na teritoriji naše opštine. Sva raspoloživa mehanizacije JKSP Grocka je na terenu.Podsećaju se svi građani, fizička i pravnih lica da je njihova zakonska obaveza da čiste sneg i led ispred svojih zgrada, trotoara i poslovnih objekata .

Sutra je sveti velikomučenik Trifun koga pravoslavni svet slavi kao zaštitnika vinogradara. Vinogradari Grocke i Brestovika izaći će u vinograde i uz sveću i vino orezaće vinovu lozu prvi put u ovoj godini. Veruje se ako na ovaj dan padne sneg da će biti rodna godina a ako je vedro sledi period suše.

Opštinska uprava Grocka neće raditi u ponedeljak 16. februara zbog praznika Sretenja –Dana državnosti koji se proslavlja u celoj Srbiji. JP „ Vodovod i kanalizacija“ obaveštava svoje korisnike da zaposleni neće raditi ali će biti dežurne samo one službe ustanovljene potrebama preduzeća.

U 17. kolu Prve Srpske lige OKK Grocka igra sa ekipom KK Mladosti iz Zemuna. Utakmica se igra u nedelju 15. februara u sali Srednje škole u Grockoj u 18 časova i i 30 minuta.

Sneg, sneg, sneg

Sneg koji je juče zavejao prestonicu zadao je muke Beograđanima, ali i dežurnim ekipama svih komunalnih preduzeća koje su ga čistile punim kapacitetima. Ekipe su uspele da se izbore sa snegom u centru grada, dok su malo veće probleme zbog neočišćenog kolovoza imali stanovnici prigradskih naselja. Pojedinim međugradskim linijama javnog gradskog prevoza trase su juče bile skraćene.
U čišćenju snega pomogle su i ekipe JKP „Gradska čistoća". Prema rečima Milorada Tomova, pomoćnika direktora operative u Gradskoj čistoći, čak 600 ljudi angažovano je samo na uklanjanju snežnih nanosa.
U Zimskoj službi preduzeća „Beograd-put" rečeno je da su sve glavne saobraćajnice prohodne, problema je bilo jedino u Kumodražu zbog vetra koji je vraćao nanose. Prema rečima Časlava Jovanovića, glavnog dežurnog dispečera u Zimskoj službi, na terenu je oko 100 ekipa.
Što se tiče gradskog prevoza, u centru grada je sve bilo u redu, dok smo imali problema sa međugradskim linijama. Linije 534, 308, 303, 504 i 551 saobraćale su kraćim trasama. Dispečeri GSP-a su u stalnom kontaktu sa preduzećem „Beograd-put" i u saradnji sa njima uspevaju da izbegnu probleme. U dispečerskom centru GSP-a rečeno je i da su zbog snega bili neprohodni putevi ka Ripnju i Ritopeku, ali su podsetili i da stanovnici tih prigradskih naselja, kao i Zuca, Velikog mokrog luga, Moštanice i Glumčevog brda konstantno u sličnim vremenskim uslovima imaju problema u saobraćaju zbog neočišćenih kolovoza.

Vesti

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić najavljuje uskoro raspisivanje tendera za izgradnju deonice autoputa Horgoš - Novi Sad.
U Srbiji je juče počelo obeležavanje Godine Čarlsa Darvina, povodom dva veka od rođenja britanskog naučnika - tvorca teorije o evoluciji.
Jedno od najvećih dela naše literature, Andrićev roman „Na Drini ćuprija” biće, uz podršku države, pretočen u film-operu koji će režirati Emir Kusturica.
U okviru Guitar art festivala večeras u Sava centru u Plavoj dvorani sviraju: Vlatko Stefanovski, Miroslav Tadić i Teodosi Spasov.
Srpski teniser Nenad Zimonjić i Kanađanin Danijel Nestor pobedili su u četvrtfinalnom meču turnira u Roterdamu italijanski dubl Andreas Sepi i Simone Boleli, rezultatom 2:0.
U drugom kolu turnira u Parizu Jelena Janković dobila Kineskinju Na Li - 2:1
Kupovni kurs evra 93,4 prodajni 93,97 dinara.
Najviša temperatura danas 0 stepeni.

Zimski auto-saveti

   Nepovoljni vremenski uslovi zahtevaju od vozača veću opreznost za volanom, vožnju smanjenom brzinom, koja je u potpunosti prilagođena uslovima na putu i dobru pripremu vozila za zimske uslove vožnje.

Savetujemo da se proveri temperatura mržnjenja rashladne tečnosti u sistemu za hlađenje, te da se, po potrebi, i zameni.

Pri niskim temperaturama i u uslovima smanjene vidljivosti, treba obezbediti adekvatno pranje vetrobranskog stakla, pa treba na vreme sipati, umesto vode, tečnost za pranje vetrobranskog stakla koja ne mrzne na niskim temperaturama. Neophodno je proveriti i ispravnost brisača, kao i ispravnost grejača zadnjeg vetrobranskog stakla.

Takođe, treba redovno proveravati stanje pneumatika – i u smislu dubine šare, koja mora da bude veća od 4 mm, i u smislu pritiska, koji mora uvek da bude prema zahtevu iz tehničke knjižice proizvođača vozila. Nemojte da zaboravite i da postoji velika mogućnost da, iako letnje gume imaju dobru šaru, dođe do proklizavanja vozila na vlažnom kolovozu usled naglog kočenja. Do nekontrolisnog proklizavanja dolazi zbog snega i leda koji su ispunili šare i tamo ostali usled niskih temperatura, pa vozilo, umesto da se zaustavi, počinje da se ponaša kao da je na saonicama i nastavlja da se kreće.

Zato, vozite oprezno, na dovoljnom odstojanju od vozila ispred Vas i brzinom koja će Vam omogućiti da na vreme, dakle bezbedno, zaustavite svoje vozilo.