Friday, February 13, 2009

Zimski auto-saveti

   Nepovoljni vremenski uslovi zahtevaju od vozača veću opreznost za volanom, vožnju smanjenom brzinom, koja je u potpunosti prilagođena uslovima na putu i dobru pripremu vozila za zimske uslove vožnje.

Savetujemo da se proveri temperatura mržnjenja rashladne tečnosti u sistemu za hlađenje, te da se, po potrebi, i zameni.

Pri niskim temperaturama i u uslovima smanjene vidljivosti, treba obezbediti adekvatno pranje vetrobranskog stakla, pa treba na vreme sipati, umesto vode, tečnost za pranje vetrobranskog stakla koja ne mrzne na niskim temperaturama. Neophodno je proveriti i ispravnost brisača, kao i ispravnost grejača zadnjeg vetrobranskog stakla.

Takođe, treba redovno proveravati stanje pneumatika – i u smislu dubine šare, koja mora da bude veća od 4 mm, i u smislu pritiska, koji mora uvek da bude prema zahtevu iz tehničke knjižice proizvođača vozila. Nemojte da zaboravite i da postoji velika mogućnost da, iako letnje gume imaju dobru šaru, dođe do proklizavanja vozila na vlažnom kolovozu usled naglog kočenja. Do nekontrolisnog proklizavanja dolazi zbog snega i leda koji su ispunili šare i tamo ostali usled niskih temperatura, pa vozilo, umesto da se zaustavi, počinje da se ponaša kao da je na saonicama i nastavlja da se kreće.

Zato, vozite oprezno, na dovoljnom odstojanju od vozila ispred Vas i brzinom koja će Vam omogućiti da na vreme, dakle bezbedno, zaustavite svoje vozilo.

No comments:

Post a Comment