Friday, June 12, 2009

Na današnji dan

1665. - Englezi su promenili ime gradu Novi Amsterdam u Njujrok, nakon što su se Holanđani povukli.

1792. - Džordž Vankuver je osnovao grad Vankuver u Britanskoj Kolumbiji (Kanada).

1812. - Počela je Napoleonova neuspešna invazija na Rusiju.

1839. - Odigrana je prva bejzbol utakmica u Americi.

1848. - Mađari su napali Sremske Karlovce, sedište Glavnog odbora Srba u Ugarskoj, gde je u maju 1848. Skupština Srba zatražila autonomiju Srpske Vojvodine (Banat, Bačka, Baranja i Srem), ali je napad obijen.

1849. - Lewis Haslett je patentirao svoj pronalazak - gas masku.

1849. - Bombardovanjem iz topova, Mađari su do temelja uništili Novi Sad, gde je u požarima izgorelo oko 2.000 kuća, a u gradu je posle napada, od 20.000 stanovnika ostalo 6.000 ljudi. Napad je usledio pošto je hrvatski ban Josip Jelačić, gušeći Mađarsku revoluciju za račun Beča, umarširao u Novi Sad i napao Mađare na Petrovaradinskoj tvrđavi.

1903. - Kralj Petar I Karađorđević položio je, po dolasku iz Ženeve, zakletvu na ustav i otpočeo svoju vladavinu. Ovaj događaj predstavlja smenu dinastija na srpskom prestolu, jer je do Majskog prevrata (prema Julijanskom kalendaru, tada važećem u Srbiji; odigrao se u noći između 28. i 29. maja) na prestolu bio kralj Aleksandar Obrenović.

1923. - Veliki mađioničar Hari Hudini uspeo je da se oslobodi iz ludačke košulje, viseći naglavačke na visini od 12 metara.

1929. - Rođena je Ana Frank, Holanđanka, žrtva fašističkog terora, koju su nacisti zatvorili zajedno sa roditeljima u koncentracioni logor u Bergen - Belzenu, gde je i umrla. Ostavila je dnevnik koji je pod naslovom "Zadnja kuća" (kod nas "Dnevnik Ane Frank") objavljen u Amsterdamu 1947. godine.

1936. - Na Malom Kalemegdanu u Beogradu osnovan je Zoološki vrt, u kojem je do 1941. sakupljeno oko 1.200 životinja. U nemačkom bombardovanju Beograda u Drugom svetskom ratu one su podelile sudbinu ljudi - 6. aprila 1941. mnoge su raznete avionskim bombama.

1964. - Južnoafrički borac za ljudska prava, Nelson Mendela, osuđen je na doživotnu robiju.

1952. -U Teksasu je mačka po imenu Dasti oborila svaki rekord time što je na današnji dan omacila svoje 420-to mače.

1989. - Kanadski atletičar Ben Džonson priznao je da koristi steroide.

AMSS

    Prema podacima kojima raspolaže AMSS, povoljne vremenske prilike omogućavaju nesmetano obavljanje saobraćaja. Tokom dana, meteorolozi prognoziraju nestabilno vreme, ponegde sa mogućom kišom i lokalnim pljuskovima.

    Na važnijim i frekventnijim putnim pravcima, van gradskih sredina, saobraćaj je umerenog inteziteta i obavlja se po suvim kolovozima i uz dobru vidljivost. Pojačan intezitet saobraćaja očekujemo sa prvim popodnevnim satima zbog početka  vikenda.
    Zbog radova na mostu preko reke Crni Timok (most broj 3, neposredno pre ulaska u tunel na deonici Selište-Gamzigradska Banja), na magistralnom putu M-5 Paraćin-Zaječar, potpuna obustava saobraćaja biće prekinuta danas 12. juna, u 17,00 sati.
    Zbog radova na sanaciji mosta preko reke Skrapež, potpuno je obustavljen saobraćaj na obilaznici oko Požege, koja je deo magistralnog puta M-5 Čačak-Užice. Saobraćaj se preusmerava kroz Požegu i prema najavi putara, biće u potpunom prekidu do kraja jula.
    Radi se na sanaciji tunela "Stara Straževica", u okviru rehabilitacije kružnog puta oko Beograda R-251. Zbog radova, ovaj tunel će biti zatvoren za saobraćaj do 03.09.2009.
     U klisurama i usecima, odnosno pored kamenih kosina, učestala je pojava odrona, posebno duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Sićevačku, Grdeličku i Drensku klisuru. Ekipe putara ih redovno uklanjaju, ali se vozačima preporučuje da voze oprezno i sporije, posebno na delu Đerdapske magistrale od Golupca do Đerdapske brane, gde su odroni najizraženiji.