Monday, July 13, 2009

Na današnji dan


 

1839. - У Београду су одржани избори за прве градске општине. Указом о "Устројанију обштина", све општине у Србији подељене су у три класе - првој је припадао Београд, другој окружне и друге вароши, а трећој сеоске општине. У Београду су бирана 32 члана градске општине - "најчеститија, најразумнија и најправдољубивија" - који су дужност обављали бесплатно.

1878. - Завршен је Берлински конгрес, на којем је ревидиран Санстефански мировни уговор, закључен после руско-турског рата. Одлукама Берлинског конгреса Србији су прикључени Нишки, Пиротски, Топлички и Врањски округ, а Црној Гори градови Никшић, Подгорица, Колашин, Бар и Улцињ. Аустроугарској је дато право да окупира Босну и Херцеговину и да држи гарнизон у Старом Влаху, тј. Рашкој области (Новопазарски санџак, према турској административној подели), а Великој Британији да окупира Кипар. Кавказ је припао Русији, а Румунија је постала независна.

1894. - Рођен је Исак Емануилович Бабељ, руски књижевник. Почео је објављивати приче 1916. у часопису Максима Горког "Летопис". У Октобарској револуцији служио је у Првој коњичкој армији Буђонија и, надахнут тиме, објавио збирку прича "Црвена коњица", у којима сугестивно слика револуционарна збивања и многоструко психички осветљава њихове јунаке. Збирке "Приче из Одесе" и драме "Залазак" и "Марија" показују најбоље одлике његове прозе, дубоко поимање психе обесправљених и суптилно познавање јеврејског живота, нарави и обичаја. Написао је и сценарио за филм "Лутајуће звезде". Године 1937. затворен је у концентрациони логор, где је и умро, а постхумно је рехабилитован 1956. године.

1898. - Guglielmo Marconi патентирао је радио.

1908. - У Лондону су отворене четврте модерне Олимпијске игре.

1930. - У главном граду Уругваја Монтевидеу почело је прво Светско фудбалско првенство на којем је у конкуренцији 13 екипа победила репрезентација земље домаћина. Југословенска репрезентација (која је била састављена само од београдских играча, јер су клубови из Загреба, Сарајева и Суботице бојкотовали национални тим) освојила је треће место, иза Аргентине, поставши најбоље пласирана репрезентација изван Јужне Америке.

1941. - У Црној Гори је у Другом светском рату избио општи народни устанак против италијанских окупатора. Истовремено су нападнути готово сви окупаторски гарнизони и карабињерске станице и врло брзо је ослобођена безмало цела Црна Гора, изузев неколико већих градова. После рата, 13. јул је проглашен за Дан устанка народа Црне Горе против окупатора.

1978. - BBC је забранио емитовање песме Sex Pistolsа "No One is Innocent".

1978. - Walter Poenisch окончао је свој подвиг: препливао је 207 км од Кубе до Флориде.

1984. - Сергеј Бубка поставио је рекорд у скоку с мотком, прескочивши 5,89 метара.

1994. - Фирме из Југославије и Данске повукле су из Алжира особље угрожено нападима исламских терориста.


 

Kursna lista

Zvanični srednji kurs evra:  93.16 dinara

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

92,88

93,44

Švajcarska

61,34

61,71

Velika Britanija

107,47

108,11

SAD

66,71

67,11

Stanje na putevima

Prema podacima kojima raspolaže AMSS, na širem području Srbije preovlađuje vedro vreme bez padavina. Vidljivost je uglavnom dobra, osim na područjima Požege, Sjenice, Zlatibora i Vranja, gde beležimo jutarnju maglu.
    Intezitet saobraćaja je pojačan na važnijim i frekventnijim putnim pravcima, a posebno  na delovima auto-puteva koji od Subotice (E-75) i Šida (E-70) vode, preko Beograda, ka Nišu i dalje ka Preševu i Dimitrovgradu, zatim na Ibarskoj magistrali kao i na izlazima iz većih gradskih sredina.
    Zbog radova na popravci mosta preko reke Crni Timok, na magistralnom putu M-5 Paraćin-Zaječar, na delu između Selišta i Gamzigradske banje, koji se nalazi neposredno pre ulaska u tunel, saobraćaj je potpuno obustavljen do utorka, 14.07.2009., do 17 časova.   

U okviru redovnog održavanja autoputa E-75, do 17.07.2009.god, kod petlje Mali Požarevac,  skretanje za Mladenovac, radi se na nadvožnjaku iznad autoputa. Zbog izvođenja radova, zatvorene su brze (preticajne trake) u oba smera autoputa, pa se saobraćaj obavlja zaustavnim i voznim trakama. Na samom nadvožnjaku kolovoz je sužen, pa se vozila naizmenično propuštaju jednom kolovoznom trakom.

    Zbog radova na zameni dilatacionih spojnica na mostu preko reke Osanice na autoputu E-75, izvršena je izmena režima saobraćaja na navedenoj deonici, odnosno, saobraćaj se obavlja dvosmerno, voznom i zaustavnom kolovoznom trakom u smeru Niš-Beograd. Prema najavi putara, radovi će trajati do 17.08. 2009. god .
               Zbog radova na sanaciji mosta preko reke Skrapež, potpuno je obustavljen saobraćaj na obilaznici oko Požege, koja je deo magistralnog puta M-5 Čačak-Užice. Saobraćaj se preusmerava kroz Požegu, a na obilaznici oko Požege će biti u potpunom prekidu do kraja jula.
    Radi se na sanaciji tunela "Stara Straževica", u okviru rehabilitacije kružnog puta oko Beograda R-251. Zbog radova, ovaj tunel će biti zatvoren za saobraćaj do 03.09.2009.
    U klisurama i usecima, odnosno pored kamenih kosina, moguća je pojava odrona, posebno duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Sićevačku, Grdeličku i Drensku klisuru. Ekipe putara ih redovno uklanjaju, ali se vozačima preporučuje da voze oprezno i sporije, posebno na delu Đerdapske magistrale od Golupca do Đerdapske brane, gde su odroni najizraženiji.