Monday, July 13, 2009

Na današnji dan


 

1839. - У Београду су одржани избори за прве градске општине. Указом о "Устројанију обштина", све општине у Србији подељене су у три класе - првој је припадао Београд, другој окружне и друге вароши, а трећој сеоске општине. У Београду су бирана 32 члана градске општине - "најчеститија, најразумнија и најправдољубивија" - који су дужност обављали бесплатно.

1878. - Завршен је Берлински конгрес, на којем је ревидиран Санстефански мировни уговор, закључен после руско-турског рата. Одлукама Берлинског конгреса Србији су прикључени Нишки, Пиротски, Топлички и Врањски округ, а Црној Гори градови Никшић, Подгорица, Колашин, Бар и Улцињ. Аустроугарској је дато право да окупира Босну и Херцеговину и да држи гарнизон у Старом Влаху, тј. Рашкој области (Новопазарски санџак, према турској административној подели), а Великој Британији да окупира Кипар. Кавказ је припао Русији, а Румунија је постала независна.

1894. - Рођен је Исак Емануилович Бабељ, руски књижевник. Почео је објављивати приче 1916. у часопису Максима Горког "Летопис". У Октобарској револуцији служио је у Првој коњичкој армији Буђонија и, надахнут тиме, објавио збирку прича "Црвена коњица", у којима сугестивно слика револуционарна збивања и многоструко психички осветљава њихове јунаке. Збирке "Приче из Одесе" и драме "Залазак" и "Марија" показују најбоље одлике његове прозе, дубоко поимање психе обесправљених и суптилно познавање јеврејског живота, нарави и обичаја. Написао је и сценарио за филм "Лутајуће звезде". Године 1937. затворен је у концентрациони логор, где је и умро, а постхумно је рехабилитован 1956. године.

1898. - Guglielmo Marconi патентирао је радио.

1908. - У Лондону су отворене четврте модерне Олимпијске игре.

1930. - У главном граду Уругваја Монтевидеу почело је прво Светско фудбалско првенство на којем је у конкуренцији 13 екипа победила репрезентација земље домаћина. Југословенска репрезентација (која је била састављена само од београдских играча, јер су клубови из Загреба, Сарајева и Суботице бојкотовали национални тим) освојила је треће место, иза Аргентине, поставши најбоље пласирана репрезентација изван Јужне Америке.

1941. - У Црној Гори је у Другом светском рату избио општи народни устанак против италијанских окупатора. Истовремено су нападнути готово сви окупаторски гарнизони и карабињерске станице и врло брзо је ослобођена безмало цела Црна Гора, изузев неколико већих градова. После рата, 13. јул је проглашен за Дан устанка народа Црне Горе против окупатора.

1978. - BBC је забранио емитовање песме Sex Pistolsа "No One is Innocent".

1978. - Walter Poenisch окончао је свој подвиг: препливао је 207 км од Кубе до Флориде.

1984. - Сергеј Бубка поставио је рекорд у скоку с мотком, прескочивши 5,89 метара.

1994. - Фирме из Југославије и Данске повукле су из Алжира особље угрожено нападима исламских терориста.


 

No comments:

Post a Comment