Wednesday, March 18, 2009

Kursna lista

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

94,06

94,63

Švajcarska

61,09

61,45

Velika Britanija

101,24

101,85

SAD

72,08

72,51

AMSS

    Prema podacima kojima raspolaže AMSS, u većem delu Srbije je i tokom predhodne noći padala kiša, koja i dalje pada mestimično u Vojvodini, na području Kragujevca, Loznice, Ljiga, Velikog Gradišta i Smederevske Palanke, na Rudniku i u Timočkoj i Negotinskoj krajini. Zbog toga, vozače očekuju, na većini putnih pravaca u nižim predelima, vlažni, odnosno mokri kolovozi.
    Sneg slabog do umerenog inteziteta pada u Resavskom kraju, na Divčibarama i na planinskim prevojima u istočnoj Srbiji, a prema prognozi meteorologa moguć je krajem dana u zapadnim, centralnim i južnim predelima Srbije.
    Na prilazu Kopaoniku iz pravca Brusa duva jak vetar koji stvara snežene nanose do 50 cm na deonici Rendare-Jaram. Dežurne ekipe putara su na terenu, tako da je kolovoz prohodan u punoj širini. Saobraćaj dodatno otežava magla koja na ovoj deonici smanjuje vidljivost na svega 30 metara.
    Zbog magle i niske oblačnosti, vidljivost je smanjena do 100 metara preko Čestobrodice, Crnog vrha i Tresibabe.
    Saobraćaj je umerenog intenziteta i obavlja se bez većih zastoja na važnijim magistralnim i regionalnim puteva u Srbiji, dok je nešto usporeniji u brdsko-planinskim predelima.
    Zbog mestimično ugaženog snega na kolovozu, kojeg ima od 1 do 5 cm, na snazi je zabrana kretanja kamionima sa prikolicom i šleperima na svim prilazima Kopaoniku, na putevima koji vode preko Goča i Vlasine, na Goliji i Tari, na prilazu Babinom zubu na Staroj planini, na regionalnom putu R-119 Koznica-Drenska klisura, kao i na regionalnim putevima u višim predelima Ivanjice i Peštera.Na pomenutim putnim pravcima, za ostale kategorije vozila, zimska oprema je obavezna, koja je neophodna i na Divčibarama (deonica Krčmar-Divčibare-Kaona).
    Putari skreću pažnju na veliki broj oštećenja na kolovozima. Zbog toga upozoravamo sve vozače da budu veoma oprezni i da poštuju saobraćajne propise i ograničenja na koja ih upozorava postavljena saobraćajna signalizacija.
   U klisurama i usecima, odnosno pored kamenih kosina, učestali su odroni, posebno duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Sićevačku, Grdeličku i Drensku klisuru. Ekipe putara ih redovno uklanjaju, ali se vozačima preporučuje da voze oprezno i sporije, posebno na delu Đerdapske magistrale od Golupca do Đerdapske brane, gde su odroni najizraženiji.