Tuesday, January 13, 2009

Mali koncert grupe Queen

Bohemian rhapsody:



We will rock you:



Radio Ga Ga:



A kind of magic:


Novi album Tošeta Proeskog

Poslednji studijski album tragično nastradalog makedonskog pevača Tošeta Proeskog "The hardest thing" izlazi 25. januara. Album koji je pokojni Toše snimio za zapadnoevropsko tržište, štampan u 120.000 primeraka, izaći će na dan rođenja tragično preminulog pevača. Pesme za ovaj album Toše je uz pomoć poznatih stranih producenata i kompozitora snimao u Irskoj, Londonu i na Jamajci.

Opasnost od petardi

Trogodišnji dečak S. P. na Božić je ostao bez prstiju, nakon što mu je u ruci eksplodirala petarda. Ovo je samo jedna od nesreća koje su u proteklih mesec dana zadesile kako mališane, tako i odrasle koji su se "igrali" pirotehničkim sredstvima.

Povodom proslave nove godine po Julijanskom kalendaru na Svetosavskom platou večeras će biti održan vatromet, a potom i moleban. Lekari gradskih bolnica, policija, kao i organizatori proslave kod Hrama svetog Save (Srpska pravoslavna crkva) apeluju da se posetioci uzdrže od korišćenja sopstvenih pirotehničkih sredstava, petardi ili raketa i da u miru i radosti proslave praznik.

Preprodavca ima na sve strane - na Buvljaku, u Bulevaru kralja Aleksandra, kod Kalenić pijace, na Zelenom vencu, kao i ispred većine škola. Oni u pola glasa pozivaju mališane, ali i starije, da kupe petarde. Legalno registrovane prodavnice utrkuju se u reklamiranju ovih sredstava. Prodaja pirotehnike maloletnicima je zabranjena. Međutim, sve dok su mušterije spremne da za kutiju od sto komada petardi plate 150 do 200 dinara, prodavci ne pitaju za godine. Zakonom o javnom redu i miru, za osobe koje neovlašćeno pale rakete, petarde i drugi zapaljivi materijal, predviđena je novčana kazna ili kazna zatvora do 60 dana. Nije zabeleženo da je neko zaista i kažnjen, a naročito ne da je zbog izazivanja opasnosti od pirotehničkih sredstava završio u zatvoru.

Na današnji dan, 13.01.2009.

1806. Rođen je srpski pisac Jovan Sterija Popović, prvi srpski komediograf.

1906. Umro je ruski fizičar i elektroinženjer Aleksandar Stepanovič Popov, jedan od pionira radio-tehnike, izumitelj antene.

1910. Emitovan je prvi radio-prenos opere uživo iz njujorške "Metropoliten opere", Leonkavalovi "Pajaci" i Maskanjijeva "Kavalerija rustikana".

1935. Na plebiscitu u oblasti Sar, kojom je na osnovu mandata Lige naroda upravljala Francuska, ubedljivom većinom izglasano je pripajanje Nemačkoj.

1941. Umro je irski pisac Džejms Džojs.

1991. Na svetskom prvenstvu u australijskom gradu Pert, jugoslovenski vaterpolisti osvojili su zlatnu medalju. Jugoslavija je prvi put postala prvak sveta u vaterpolu u Madridu 1987.

2001. U Beogradu je umro jugoslovenski književnik Branko V. Radičević.

2002. U Beogradu je u 78. godini umro srpski književnik Antonije Isaković, potpredsednik Srpske akademije nauka i umetnosti od 1980. do 1992.

2002. Na Kubi je umro Gregorio Fuentes (104), kapetan broda Ernesta Hemingveja, koji je bio inspiracija poznatom američkom piscu za roman "Starac i more".

2003. Avganistan je ratifikovao rimski sporazum o osnivanju Međunarodnog krivičnog suda, čime je otvoren put za ekstradicije i suđenja za ratne zločine i kršenje ljudskih prava u toj zemlji.

Kursna lista za 13.01.2009.

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

91,86

92,41

Švajcarska

61,76

62,13

Velika Britanija

102,06

102,69

SAD

69,19

69,64

Srpska Nova godina

ravoslavni narodi koji poštuju bogoslužbeni Julijanski kalendar svojih crkava pripremaju se za doček Nove 2009. godine.
Danas u ponoć počinje Nova julijanska godina za Srpsku, Rusku i Gruzijsku pravoslavnu crkvu, Jerusalimsku patrijaršiju i Rusku zagraničnu crkvu koje istovermeno obeležavaju dva velika hrišćanska praznika - Obrezanje Isusa Hrista i Svetog Vasilija Velikog.

Kancelarija gradnje Spomen hrama svetog Save na Vračaru saopštila je danas da će tradicionalno u noći između 13. i 14. januara povodom proslave Nove godine po Julijanskom kalendaru na Svetosavskom platou biti održan vatromet.

Vesti za 13.01.2009.

U Briselu potpisan sporazum za razrešenje energetske krize. Tranzit ruskog gasa počinje danas u osam sati ujutro po evropskom vremenu. U Srbiji se redovno snabdevanje očekuje za 2-3 dana.

Raspisan je konkurs za Beoviziju 2009te. Festival će biti održan u Sava Centru 7. i 8. marta.

Reprezentativni sindikati obrazovanja najavili su potpunu obustavu rada u školama ukoliko do petka, 16. januara, ne bude potpisan Poseban kolektivni ugovor za sve zaposlene u prosveti.

Glumac Vlastimir Đuza Stojiljković dobitnik je nagrade "Zlatni ćuran za životno delo" Pozorišnog festivala najboljih komediografskih ostvarenja Srbije "Dani komedije" u Jagodini.

Prva zvezda Mančester Junajteda Kristijano Ronaldo proglašen je za najboljeg fudbalera na planeti 2008. godine u izboru FIFA, dok je u ženskoj konkurenciji po treći put nagrada pripala Brazilki Marti.

U prvom krugu Evrokupa Crvena Zvezda igra protiv Bamberga, Hemofarm protiv Nimburka, a Železnik gostuje Artulandu.

Kupovni kurs evra 91.86 prodajni 92.41 dinara

Najviša temperatura danas 1 stepen.