Wednesday, March 17, 2010

Kursna lista 17.03.

Zvanični srednji kurs evra:  99.7 dinara.

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

E M U

99,4

100

Švajcarska

68,4

68,81

Velika Britanija

109,75

110,41

SAD

72,12

72,55

Na današnji dan 17.03.

180. Umro je rimski filozof i car Marko Aurelije. 

1861. Parlament ujedinjene Italije proglasio je kraljevinu, a Vitorija Emanuela II kraljem Italije. 

1938. Rođen je ruski baletski igrač Rudolf Nurejev, jedna od najvećih zvezda svetske baletske scene 20. veka.  

1958. Iz Kejp Kaneverala SAD su lansirale u orbitu oko Zemlje "Vangard I", drugi američki satelit. 

1969. Golda Meir, blizak saradnik Ben Guriona u borbi za stvaranje države Izrael, postala je prva žena premijer Izraela. 

1991. Većina sovjetskih građana izjasnila se na referendumu za očuvanje saveza država pod novim imenom Zajednica Nezavisnih Država. 

1992. Na referendumu u Južnoj Africi belci su nadmoćnom većinom podržali reforme za okončanje sistema aparthajda. 

1999. Šest članova Međunarodnog olimpijskog komiteta izbačeno je iz te institucije zbog primanja mita za Zimsku olimpijadu 2002. 

2003. U 13-minutnom govoru iz Bele kuće Predsednik SAD Džordž Buš postavio je ultimatum iračkom predsedniku Sadamu Huseinu da u roku od 48 sati napusti Irak sa svojim sinovima, ili će se u protivnom suočiti sa ratom. 

2004. Na Kosovu su izbile masovne demontracije Albanaca, povodom utapanja dvojice albanskih dečaka u reci Ibar, kod sela Čabra, koje su potom prerasle u dvodnevno nasilje tokom kojeg je 19 lica ubijeno (11 Albanaca i osam Srba) a povređeno više od 900 osoba, među kojima su i pripadnici međunarodne i kosovske policije. Uništeno je ili oštećeno oko 800 kuća na Kosovu, 34 crkve i manastira, a više hiljada Srba je napustilo svoje domove. Zbog napada na srpske enklave u gradovima u Srbiji izbili protesti više hiljada ljudi, a u centru Beograda i Niša zapaljene su džamije. 


2006. Umro je Oleg Kasini, čuveni modni kreator koji se proslavio kreacijama koje su Žaklinu Kenedi učinili najglamuroznijom prvom damom SAD. 

Vesti 17.03.

Situacija oko mosta Gazela opet se komplikuje. Posle potpisivanja ugovora o rekonstrukciji, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas uputio je pismo Javnom preduzeću "Putevi Srbije" u kom je naglasio da od kredita za rekonstrukciju treba odmah odustati, ako je uslov za njegovo povlačenje obezbeđenje stanova za raseljene romske porodice.


 

Fond "Ekotopija" najavio je danas pokretanje kampanje u okviru koje će građani i kompanije u Srbiji po prvi put moći da "usvoje" svoje stablo i na taj način podrže sadnju 18.000 stabala na Tari, gde je vrtložni vetar 1996. godine uništio više od 10 hektara jeline, smrčine i bukove šume.


 

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma održaće se 57. put od 30. marta do 3. aprila. Biće prikazano pedesetak inostranih i tridesetak domaćih filmova u četiri kategorije.


 

Horor-drama Srđana Spasojevića "Srpski film", koja još nema domaćeg distributera, imala je svetsku premijeru na festivalu u američkom gradu Ostin, gde je šokirala publiku, a prve kritike ističu kompetentnost realizacije i tvrde da je film "pomerio granice" grafičkog prikazivanja užasa.


 

Vaterpolo reprezentacija Srbije porazila je Rumuniju u petom kolu Svetske lige, rezultatom 18:5, čime je sinoć na Tašmajdanu na pravi način obeležen sada već tradicionalni Dan vaterpola!


 

Košarkaši Hemofarma su u utakmici 25. kola NLB lige kao gosti pobedili Zagreb sa 83:77 posle produžetaka.


 

Odbojkaši Crvene zvezde savladali su sinoć u Beogradu ekipu gradskog rivala Partizana sa 3:1, u prvoj utakmici polufinalne serije plej-ofa prvenstva Srbije.


 

Zvanični srednji kurs evra:  99.7 dinara.


 

Danas pretežno vedro. Najviša dnevna temperatura 10 stepeni.