Monday, March 23, 2009

Na današnji dan

1391. Umro Tvrtko I Kotromanić, bosanski ban od 1353, od 1377. kralj.

1801. U zaveri dvorskih oficira ubijen ruski car Pavle I Petrovič Romanov. Nasledio ga sin Aleksandar I.

1842. Umro francuski pisac Anri Bejl Stendal, začetnik velike epohe francuskog realizma i jedan od tvoraca realističkog i psihološkog romana.

1910. Rođen japanski filmski režiser Akira Kurosava. Proslavio japansku kinematografiju, jedini režiser dobitnik dva Oskara za najbolji inostrani film.

1918. Gigantski nemački top Velika Berta u Prvom svetskom ratu bombardovao Pariz sa više od 100 kilometara udaljenosti.

1919. Benito Musolini u Milanu osnovao Fašističku partiju.

1950. Stupila na snagu Konvencija o osnivanju Svetske meteorološke organizacije. Taj dan se obeležava kao Svetski meteorološki dan.

1983. Umro Barni Klark, prvi čovek kom je ugrađeno veštačko srce. Klark s veštačkim srcem živeo 112 dana.

1999. Predsednik Jugoslavije Slobodan Milošević odbio, posle višednevnih pregovora s međunarodnim posrednicima, uključujući specijalnog izaslanika SAD Ričarda Holbruka, mirovni plan za Kosovo i razmeštanje stranih trupa u Pokrajini. Generalni sekretar NATO-a Havijer Solana potom aktivirao naredbu o početku vazdušnih udara na Jugoslaviju, koji su počeli narednog dana.

2001. Posle 15 godina duge misije u svemiru, ruska svemirska stanica Mir, koja je svojevremeno Rusiji donela status svemirske sile, uništena potapanjem u Tihom okeanu.

2003. Na referendumu, više od 92 odsto građana Slovenije izjasnilo se za ulazak te zemlje u Evropsku uniju.

2006. Južnoafrikanac Majk Horn i Norvežanin Borg Ousland prvi su ljudi koji su skijama prešli preko zamrznutog Arktičkog okeana, čime su okončali ekspediciju dugu 1000 km - od severnog Sibira do Severnog pola.

Kursna lista

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

94,23

94,79

Švajcarska

61,4

61,77

Velika Britanija

100,3

100,91

SAD

68,96

69,37

AMSS

    Prema podacima kojima raspolaže AMSS, Na području Sjenice, na Zlatiboru, Divčibarima, Rudniku, Crnom vrhu i mestimično na jugu i jugoistoku Srbije pada slab sneg. Na širem području Srbije je pretežno oblačno sa slabom do umerenom kišom na području Niša i mestimično u centralnim i jugozapadnim predelima.
    Na prilazu Kopaniku, iz pravca Brusa, na deonici od Srebrnca ka Jarmu, duva jak vetar koji stvara snežne nanose do 50cm, saobraćaj je usporen, neophodni su pored zimske opreme i lanci, a dodatno ga otežava magla koja smanjuje vidljivost. Magle ima i preko Crnog vrha.
    Saobraćaj je u nižim predelima, umeren i obavlja se po mestimično vlažnim do mokrim kolovozima, mada na pojedinim deonicama manje frekventnijih puteva ima mestimično snega u raskvašenom, kašastom stanju do 1 cm. Na severu Srbije, nije bilo padavina, pa vozače očekuju suvi kolovozi. Na putevima u brdsko-planinskim predelima, saobraćaj je usporen i otežan.
    Zbog snega na kolovozu, kojeg ima od 5 do 10 cm, na snazi je zabrana kretanja kamionima sa prikolicom i šleperima na svim prilazima Kopaoniku, na Zlatiboru, na putevima koji vode preko Goča, Vlasine, Kadinjače, Debelog brda i Bukova, na Goliji, Tari, Crnom vrhu, na prilazu Babinom zubu na Staroj planini, na regionalnom putu R-119 Koznica-Drenska klisura, preko Divčibara (deonica Krčmar-Divčibare-Kaona), kao i na svim regionalnim putevima ivanjičkog kraja, u višim predelima Nove Varoši, Prijepolja i Peštera. Na pomenutim putnim pravcima, za ostale kategorije vozila, zimska oprema je obavezna.
    Putari skreću pažnju na veliki broj oštećenja, na kolovozima. Zbog toga upozoravamo sve vozače da budu veoma oprezni i da poštuju saobraćajne propise i ograničenja na koja ih upozorava postavljena saobraćajna signalizacija.    U klisurama i usecima, odnosno pored kamenih kosina, učestali su odroni, posebno duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Sićevačku, Grdeličku i Drensku klisuru. Ekipe putara ih redovno uklanjaju, ali se vozačima preporučuje da voze oprezno i sporije, posebno na delu Đerdapske magistrale od Golupca do Đerdapske brane, gde su odroni najizraženiji.