Thursday, January 22, 2009

Nominacije za Zlatnu malinu

Komedija "The Love Guru" Majka Majersa dobila je najviše nominacija za nagrade Zlatna malina, koje se dodeljuje najgorim holivudskim ostvarenjima u protekloj godini. Taj film nominovan je u sedam kategorija, uključujući najgori film i najgora gluma, u kojoj su se našli Majer, Džesika Alba, Vern Trojer i Ben Kingsli.
 
Majers je u filmu "The Love Guru" glavni glumac, koscenarista i producent.

Za Zlatnu malinu za najgori film nadmetaće se i "Disaster Movie" i "Meet the Spartans", "Pretnja", "The Hottie & the Nottie" i "In the Name of the King: A Dungeon Siege Tale".

Imena dobitnika nagrada biće saopštena 21. februara, dan pred dodelu Oskara.

Paris Hilton je dobila tri nominacije, za najgoru glumicu i najgori filmski par u filmu "The Hottie & the Nottie", kao i za najgoru žensku epizodnu ulogu u filmu ""Repo! The Genetic Opera".

Edi Marfi, koji je prošle godine dobio Zlatnu malinu za najgoreg glumca, najgoru mušku i žensku epizodu u filmu "Norbit", ove godine dobio je dve nominacije, za najgoreg glumca i filmski par sa samim sobom u naučnofantastičnoj komediji "Meet Dave".

Dve nominacije dobila je i Kameron Dijaz, za najgoru glumicu i filmski par sa Aštonom Kučerom u filmu "Vegas za dvoje". I Al Paćino je nominovan za najgoreg glumca, u krimi trilerima "88 minuta" i "Pravično ubistvo".

U kategoriji najgora glumica nominovane su junakinje rimejka filma "Žene" Anet Bening, Eva Mendes, Debra Mesing, Džada Pinket Smit i Meg Rajan.

U istoj kategoriji nominaciju je dobila i Kejt Hadson, za "Lovca na blago" i "My Best Friend's Girl".

Uve Bol nominovan je za tri filma, za režiju ostvarenja "In the Name of the King", "1968: Tunnel Rats" i "Postal", kao i za epizodnu ulogu u filmu "Postal" i za filmski par.

Režiser filmova "Bloodrayne", "Alone in the Dark" i "House of the Dead", Bol će dobiti i specijalnu nagradu za najgora dostignuća u karijeri.

Na današnji dan, 22.01.2009.

1771. Španija je ustupila Foklandska ostrva Velikoj Britaniji.
1788. Rođen je engleski pisac Džordz Gordon Bajron, najistaknutiji pesnik romantizma i jedna od najpopularnijih ličnosti svoga vremena.
1808. Portugalski kralj Žoao VI pobegao je pred Napoleonovim trupama, zajedno s kraljevskom porodicom, u Brazil i premestio dvor iz Lisabona u Rio de Žaneiro.
1840. Prvi britanski doseljenici stigli su na Novi Zeland.
1894. Umro je pesnik Vojislav Ilić, koji se smatra osnivačem moderne srpske lirike i tvorcem verističkog izraza.
1901. Umrla je britanska kraljica Viktorija. Tokom njene dugogodišnje vladavine od 1837, koja je obeležila epohu ("viktorijansko doba"), Britanska imperija bila je na vrhuncu privredne i političke moći.
1917. Umro je srpski arhitekta Jovan Ilkić, koji je znatno uticao na razvoj arhitekture u Srbiji u prvoj polovini 20. veka. Bio je 30 godina glavni projektant Ministarstva građevina i projektovao je mnoga značajna zdanja u Beogradu: Skupštinu Jugoslavije, hotel "Moskvu", "Oficirski dom", zgradu Protokola.
1980. Sovjetski disident, fizičar Andrej Saharov, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1975, uhapšen je, oduzete su mu počasti i proteran je iz Moskve u Gorki.
2001. SR Jugoslavija je dobila status specijalnog gosta u Savetu Evrope, kao znak podrške demokratskim promenama u zemlji nakon odlaska s vlasti Slobodana Miloševića u oktobru 2000.
2002. Bosna i Hercegovina postala je punopravni član Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.
2004. Umro je Bili Mej (87), čuveni američki muzički aranžer, koji je tokom šest decenija duge karijere aranžirao pesme Frenka Sinatre i Neta Kinga Kola. Takođe je pisao i muziku za značajne džez pevače od Ele Ficdžerald i Anite O'Dej do Luisa Armstronga i Binga Krozbija.

Plesom do slave

Ekatarina Romaskina (21) i Dušan Dragović (20), u konkurenciji 180 parova iz celog sveta, preksinoć su u engleskom gradu Burmaut, osvojili prvu nagradu u kategoriji "rising stars", na "UK Open 2009.", najvećem svetskom turniru u standardnim plesovima. Ova pobeda predstavlja ogroman uspeh u istoriji srpskog plesa, jer je do sada najveći domet naših igrača bio plasman na pozicije između 100. i 150. mesta na ovoj rang-listi.

– Ponosni smo što je prvi put na engleskom tlu, ovim povodom, svirana srpska himna i podignuta srpska zastava. Nadamo se da ćemo ostvariti vrhunske rezultate i na takmičenjima koja nam predstoje u budućnosti – rekao je Dušan Dra

"Savršen plesni par", opis je pod kojim je ovaj srpsko-ruski duet prepoznatljiv. U plesni zagrljaj spojili su se pre manje od godinu dana. Od tada nezaustavljivo osvajaju evropske podijume za igru. Nošeni ritmom engleskog i bečkog valcera, tanga i kvik stepa "prigrabili" su treće mesto na "Internešenel" takmičenju u standardnim i latino igrama u Londonu, jednom od nekoliko najprestižnijih na svetu. Zastava Srbije zahvaljujući Ekatarini i Dušanu prvi put se zavijorila na ovom turniru koji je, prema rečima Dušana Dragovića, "jači" od svetskog prvenstva. Romaskina i Dragović tada su se upisali u knjigu legendarnih umetnika pokreta i ritma, koja se od 1962. godine dopunjuje imenima novih pobednika.

Naoružani optimizmom, u decembru su krenuli u pohod na medalje pariskog svetskog prvenstva. Osvojili su zlatnu. Posle nepunih mesec dana, prekjuče su oborili sve domaće rekorde.

Tango je igra u kojoj najviše uživaju.

– Kad se začuje prvi takt, naša bića se stapaju u jedno – rekao je Dragović.

U svoj talenat i harizmu nisu sumnjali.

– Imam cilj. Radi njegovog ostvarenja odričem se mnogo toga – kaže Dragović.

Odlazak na takmičenja svaki put je neizvestan do poslednjeg dana. Da bi učili od najboljih često borave u Italiji, gde ih treniraju visoki profesionalci Katarina Arzenton i Džeri Abrate. Samo jedan njihov čas košta čak 60 evra.Toalete u kojima Ekatarina nastupa staju 2.500 evra, a astronomski su i izdaci za prijave na takmičenja, put i boravak.

Kada se svedu računi, prema Dušanovim rečima, vidi se da pripreme i odlazak na nekoliko takmičenja godišnje koštaju oko 50.000 evra.

– Put do zvezda bio je trnovit. Da bih uopšte dobio priliku da odmerim snage sa najboljima, moj otac je prodao radnju – rekao je Dragović.

Dodao je da se u Beograd iz evropskih prestonica obično vraćaju vozovima i autobusima, kako bi uštedeli novac, kao i da u inostranstvu dobro paze koliko para će potrošiti čak i za hranu. Njihova odricanja i snažnu strast prema plesu slava nije mimoišla.

Bogatiji program FESTa

Program ovogodišnjeg 37. Međunarodnog filmskog festivala - Fest dopunjen je sa još sedam filmova, saopštila je danas direkcija festivala. U okviru programa "Horizonti", pored već najavljena 27 ostvarenja, biće prikazan i novi film Majka Lija "Hepi-Gou-Laki" (Happy-Go-Lucky).


Program "Otkrića" dopunjen je norveškim filmovima - "Hladni ručak" Eve Sorhaug i "Horten" Bent Hamera, dok će u okviru "Fantazije" biti prikazan indijski film "Sreda" reditelja Neradža Pandeja.
Takmičarski program "Evropa van Evrope" obogaćen je gruzijskim filmom "Druga obala" Giorga Ovašvilija, nemačko-albanskim ostvarenjem "Vreme Komete" reditelja Fatmira Kocija i novim domaćim filmom "Život i smrt porno bande" Mladena Đorđevića.
Na 37. Festu, od 20. februara do 1. marta, biće prikazano 71 filmsko ostvarenje u okviru šest programa.

Vesti za 22.01.2009.

Najesen dobijamo novog operatera u fiksnoj telefoniji. Očekuju se jeftinije telefoniranje, bolji kvalitet usluge i konačno rešenje problema oko 200.000 dvojnika.
Srbiji se isporučuju pune dogovorene količine ruskog gasa od 10 miliona kubnih metara dnevno. Cena od 450 dolara za 1.000 kubika gasa, koliko Srbija plaća "Gaspromu", najveća je koju Rusi naplaćuju zemljama u regionu.
Posle akcije u Beogradu, Gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma najavio je da će trudnice i porodilje u Jagodini koje nisu zaposlene, od februara mesečno dobijati po 10.000 dinara iz bužeta Skupštine grada.
Film snimljen povodom godišnjice smrti glumca Milenka Zablaćanskog prikazaće se danas u podne na Velikoj sceni beogradskog Pozorišta na Terazijama.
Pobedom u duelu sa Norveškom srpski rukometaši ostali u igri za drugi krug Svetskog prvenstva u Hrvatskoj - 27:26
Vaterpolisti Srbije nadigrali su juče u Novom Sadu reprezentaciju Francuske na startu ovogodišnje Svetske lige - 12:6
Kupovni kurs evra 93.22 prodajni 93.78 dinara
Najviša dnevna temperatura 13 stepeni.

Kursna lista za 22.01.2009.

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

93,22

93,78

Švajcarska

61,81

62,18

Velika Britanija

99,56

100,16

SAD

71,71

72,14