Thursday, January 22, 2009

Plesom do slave

Ekatarina Romaskina (21) i Dušan Dragović (20), u konkurenciji 180 parova iz celog sveta, preksinoć su u engleskom gradu Burmaut, osvojili prvu nagradu u kategoriji "rising stars", na "UK Open 2009.", najvećem svetskom turniru u standardnim plesovima. Ova pobeda predstavlja ogroman uspeh u istoriji srpskog plesa, jer je do sada najveći domet naših igrača bio plasman na pozicije između 100. i 150. mesta na ovoj rang-listi.

– Ponosni smo što je prvi put na engleskom tlu, ovim povodom, svirana srpska himna i podignuta srpska zastava. Nadamo se da ćemo ostvariti vrhunske rezultate i na takmičenjima koja nam predstoje u budućnosti – rekao je Dušan Dra

"Savršen plesni par", opis je pod kojim je ovaj srpsko-ruski duet prepoznatljiv. U plesni zagrljaj spojili su se pre manje od godinu dana. Od tada nezaustavljivo osvajaju evropske podijume za igru. Nošeni ritmom engleskog i bečkog valcera, tanga i kvik stepa "prigrabili" su treće mesto na "Internešenel" takmičenju u standardnim i latino igrama u Londonu, jednom od nekoliko najprestižnijih na svetu. Zastava Srbije zahvaljujući Ekatarini i Dušanu prvi put se zavijorila na ovom turniru koji je, prema rečima Dušana Dragovića, "jači" od svetskog prvenstva. Romaskina i Dragović tada su se upisali u knjigu legendarnih umetnika pokreta i ritma, koja se od 1962. godine dopunjuje imenima novih pobednika.

Naoružani optimizmom, u decembru su krenuli u pohod na medalje pariskog svetskog prvenstva. Osvojili su zlatnu. Posle nepunih mesec dana, prekjuče su oborili sve domaće rekorde.

Tango je igra u kojoj najviše uživaju.

– Kad se začuje prvi takt, naša bića se stapaju u jedno – rekao je Dragović.

U svoj talenat i harizmu nisu sumnjali.

– Imam cilj. Radi njegovog ostvarenja odričem se mnogo toga – kaže Dragović.

Odlazak na takmičenja svaki put je neizvestan do poslednjeg dana. Da bi učili od najboljih često borave u Italiji, gde ih treniraju visoki profesionalci Katarina Arzenton i Džeri Abrate. Samo jedan njihov čas košta čak 60 evra.Toalete u kojima Ekatarina nastupa staju 2.500 evra, a astronomski su i izdaci za prijave na takmičenja, put i boravak.

Kada se svedu računi, prema Dušanovim rečima, vidi se da pripreme i odlazak na nekoliko takmičenja godišnje koštaju oko 50.000 evra.

– Put do zvezda bio je trnovit. Da bih uopšte dobio priliku da odmerim snage sa najboljima, moj otac je prodao radnju – rekao je Dragović.

Dodao je da se u Beograd iz evropskih prestonica obično vraćaju vozovima i autobusima, kako bi uštedeli novac, kao i da u inostranstvu dobro paze koliko para će potrošiti čak i za hranu. Njihova odricanja i snažnu strast prema plesu slava nije mimoišla.

No comments:

Post a Comment