Friday, July 10, 2009

Kursna lista

Zvanični srednji kurs evra:  92.82 dinara


 

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

92,54

93,01

Švajcarska

61,11

61,47

Velika Britanija

107,99

108,58

SAD

66,18

66,58

Vesti

Žak Baro, potpredsednik Evropske komisije i komesar za pravosuđe i unutrašnje poslove, rekao je juče da Evropska komisija (EK) namerava da ukine vize građanima Srbije, Crne Gore i Makedonije.


 

Prema prvim procenama, grad i olujne kiše koje su pogodile Srbiju u sredu popodne naneli su štetu na oko 7.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, a najviše su pogođene opštine Velika Plana, Petovac i Žabari, izjavio je juče Tanjugu načelnik Odbrane od grada u Hidrometeorološkom zavodu Srbije Zoran Babić.


 

Komunalna policija će u Beogradu biti uvedena sledeće godine, kada se budžetom predvidi novac za njeno formiranje i održavanje. U nadležnosti komunalne policije je održavanje komunalnog reda, ali i životne sredine, ljudi i dobara. Komunalni policajci brinuće se i o održavanju reda u korišćenju zemljišta, prostora, lokalnih puteva, ulica i drugih javnih objekata.


 

Sinoć u Novom Sadu otvoren Egzit, četvorodnevni muzički festival, kome će prisustvovati blizu 200.000 posetilaca. Prva na glavnoj bini nastupila je Lili Alen.


 

Muzička televizija MTV sedište programa za područje bivše Jugoslavije nedavno je iz Ljubljane premestila u Beograd, a od jeseni planira novi vizuelni identitet i pokretanje interaktivnog sajta.


 

Sportski centar za osobe sa invaliditetom, jedini takve vrste na Balkanu, otvoren je juče na Adi Ciganliji. Na površini od 700 kvadratnih metara nalaze se tereni za košarku, fudbal, odbojku i tenis, ali i svlačionice i tuš-kabine.


 

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova i turnira u malom fudbalu "Pudarci 2009", poslednji rok za prijave ekipa turnira u malom fudbalu koji se odigrava u okviru "Gročanskih svečanosti 2009" je pomeren do subote, 11. jula 2009. godine.

Žreb će se održati u subotu 11. jula 2009. u 18 časova u prostorijama Opštine. Ovogodišnji turnir počinje dan posle izvlačenja parova u nedelju, 12 jula 2009. godine u 18 časova na terenu Osnovne škole "Ilija Garašanin" u Grockoj.

Informacije se mogu dobiti u FK "Dunavac" – Grocka.


 

Zvanični srednji kurs evra:  92.82 dinara

Danas pretežno sunčano. Najviša dnevna temperatura biće 28.

AMSS

Prema podacima kojima raspolaže AMSS, na području Srbije preovlađuje pretežno sunčano vreme, posle podne nestabilno sa lokalnim pljuskovima u brdsko-planinskim predelima. Tokom noći se očekuju lokalne nepogode praćene  gradom, obilnim padavinama i olujnim vetrom.  Magla smanjuje vidljivost na Kopaoniku, dok sumaglice ima u Požeškoj i Vranjskoj kotlini.

   Kraj radne nedelje uobičajeno donosi pojačan intezitet saobraćaja na važnijim i frekventnijim putnim pravcima, a posebno  na delovima auto-puteva koji od Subotice (E-75) i Šida (E-70) vode, preko Beograda, ka Nišu i dalje ka Preševu i Dimitrovgradu, na Ibarskoj magistrali kao i na izlazima iz većih gradskih sredina.
    Zbog radova na popravci mosta preko reke Crni Timok, na magistralnom putu M-5 Paraćin-Zaječar, na delu između Selišta i Gamzigradske banje, koji se nalazi neposredno pre ulaska u tunel, saobraćaj je potpuno obustavljen do utorka, 14.07.2009., do 17 časova.
    U okviru redovnog održavanja autoputa E-75, do 17.07.2009.god, kod petlje Mali Požarevac,  skretanje za Mladenovac, radi se na nadvožnjaku iznad autoputa. Zbog izvođenja radova, zatvorene su brze (preticajne trake) u oba smera autoputa, pa se saobraćaj obavlja zaustavnim i voznim trakama. Na samom nadvožnjaku kolovoz je sužen, pa se vozila naizmenično propuštaju jednom kolovoznom trakom.

    Zbog radova na zameni dilatacionih spojnica na mostu preko reke Osanice na autoputu E-75, izvršena je izmena režima saobraćaja na navedenoj deonici, odnosno saobraćaj se obavlja dvosmerno, voznom i zaustavnom kolovoznom trakom u smeru Niš-Beograd. Prema najavi radoviće trajati do 17.08. 2009. god.
              Zbog radova na sanaciji mosta preko reke Skrapež, potpuno je obustavljen saobraćaj na obilaznici oko Požege, koja je deo magistralnog puta M-5 Čačak-Užice. Saobraćaj se preusmerava kroz Požegu, a na obilaznici će, prema najavi putara, biti u potpunom prekidu do kraja jula.
    Radi se na sanaciji tunela "Stara Straževica", u okviru rehabilitacije kružnog puta oko Beograda R-251. Zbog radova, ovaj tunel će biti zatvoren za saobraćaj do 03.09.2009.
    U klisurama i usecima, odnosno pored kamenih kosina, moguća je pojava odrona, posebno duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Sićevačku, Grdeličku i Drensku klisuru. Ekipe putara ih redovno uklanjaju, ali se vozačima preporučuje da voze oprezno i sporije, posebno na delu Đerdapske magistrale od Golupca do Đerdapske brane, gde su odroni najizraženiji.