Friday, February 5, 2010

Na današnji dan 05.02.

1596. Japanski šogun Hidejoši zabranio hrišćanstvo u Japanu i naredio pogubljenje 26 osoba koje su prešle u katoličku veru. To su bili prvi Japanci katolički mučenici.

1814. U Beču objavljena "Mala prostonarodna slavenoserbska pesmarica" Vuka Karadžića. Evropa počela da upoznaje srpsku narodnu poeziju.

1840. Rođen škotski izumitelj Džon Bojd Danlop. 1887. izumeo pneumatsku gumu.

1885. Belgijski kralj Leopold II proglasio afrički Kongo za lični posed pod nazivom Nezavisna Država Kongo.

1887. U milanskoj Skali prvi put izvedena Verdijeva opera "Otelo".

1893. Umro srpski glumac Toša Jovanović, član Narodnog kazališta u Zagrebu i Narodnog pozorišta u Beogradu, jedan od najvećih srpskih glumaca XIX veka.

1917. Usvajanjem novog ustava Meksiko postao federativna republika od 28 saveznih država. Proklamovana agrarna reforma, crkva odvojena od države.

1919. Rođen grčki državnik i ekonomista Andreas Papandreu, osnivač Svegrčkog socijalističkog pokreta, prvi socijalistički premijer Grčke.

1993. Umro američki režiser, scenarista i producent Džozef Leo Menkijevič, dobitnik dva Oskara za režiju i dva za scenario.

1994. Tokom rata u Bosni i Hercegovini, na sarajevskoj pijaci Markale, u centru grada, od granate poginulo 68, povređeno 200 ljudi. Čelnici NATO-a dali ultimatum bosanskim Srbima, pod pretnjom bombardovanja njihovih položaja, da u roku od 10 dana povuku teško naoružanje na 20 kilometara od centra Sarajeva, od Armije BiH traženo da teško naoružanje u gradu stavi pod kontrolu mirovnih snaga.

Kursna lista 05.02.

Zvanični srednji kurs evra:  98.68 dinara


 

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

E M U 

98,38 

98,98 

Švajcarska 

66,79 

67,19 

Velika Britanija 

112,76 

113,44 

SAD 

71,71 

72,15 

Vesti 05.02.

Šef kabineta predsednika opštine Vesna Tasev Pekarski posetila je OŠ "Ilija Garašanin" u Grockoj. Sa rukovodstvom ove škole je razgovarala o bezbednosti dece i postavljanju video nadzora u prostorija i školskom dvorištu. U ovoj školi završeni su radovi na peskiranju i uklanjanju grafita na fasadi. Šef kabineta predsednika opštine rekla je za informativnu službu opštine da je u planu postavljanje i video nadzora u OŠ "Nikola Tesla" u Vinči koju pohađa najviše učenika na teritoriji naše opštine. Po novom statutu grada Beograda Gradska opština Grocka preuzela je deo nadležnosti oko uređenja škola i učiniće sve da se bezbednost dece poboljša i podigne na viši nivo istakla je Vesna Tasev Pekarski.


 

Direktori svih osnovnih i srednje škole sa teritorije opštine Grocka, na poziv Gradskog Sekretarijata za obrazovanje, prisustvovali su radnom sastanku u Skupštini grada. Tema sastanka je bila legalizacija i sanacija školskih objekata, kako rešiti problem pasa lutalica i poboljšati bezbednost dece po školama. Direktori škola upoznati su i sa planovima Sekretarijata za obrazovanje oko materijalnih sredstava i troškova namenjenih školama.


 

Posle 60 godina od osnivanja, danas Poljoprivredni kombinat Beograd postaje javno gradsko preduzeće.


 

Večeras u Sava centru koncert Chris-a Rea-e.


 

Odbojkaši kragujevačkog Radničkog pobedili su Crvenu zvezdu u 'Šumicama' 3:0, i tako preuzeli čelo tabele posle drugog kola Mini lige za prvaka.


 

Zvanični srednji kurs evra:  98.68 dinara


 

Danas vetrovito i toplije. Najviša dnevna temperatura 7 stepeni.