Tuesday, March 17, 2009

Na današnji dan

1938. Rođen je ruski baletski igrač Rudolf Nurejev, jedna od najvećih zvezda svetske baletske scene 20. veka.
1956. Umrla je francuska naučnica, nuklearni fizičar i hemičar Irena Kiri, ćerka nobelovaca Pjera i Marije Kiri.

1958. Iz Kejp Kaneverala SAD su lansirale u orbitu oko Zemlje "Vangard I", drugi američki satelit.

1969. Golda Meir, blizak saradnik Ben Guriona u borbi za stvaranje države Izrael, postala je prva žena premijer Izraela.

1991. Većina sovjetskih građana izjasnila se na referendumu za očuvanje saveza država pod novim imenom Zajednica Nezavisnih Država.

1992. Na referendumu u Južnoj Africi belci su nadmoćnom većinom podržali reforme za okončanje sistema aparthejda.

1998. Džu Rongđi, vrhunski kineski ekonomista i reformator postao je premijer Kine.

1999. Šest članova Međunarodnog olimpijskog komiteta izbačeno je iz te institucije zbog primanja mita za Zimsku olimpijadu 2002.

2003. U 13-minutnom govoru iz Bele kuće Predsednik SAD Džordž Buš postavio je ultimatum iračkom predsedniku Sadamu Huseinu da u roku od 48 sati napusti Irak sa svojim sinovima, ili će se u protivnom suočiti sa ratom.

2004. Na Kosovu su izbile masovne demontracije Albanaca, povodom utapanja dvojice albanskih dečaka u reci Ibar, kod sela Čabra, koje su potom prerasle u dvodnevno nasilje tokom kojeg je 19 lica ubijeno a povređeno više od 900 osoba. Uništeno je ili oštećeno oko 800 kuća na Kosovu, 34 crkve i manastira, a više hiljada Srba je napustilo svoje domove. Zbog napada na srpske enklave u gradovima u Srbiji izbili protesti više hiljada ljudi, a u centru Beograda i Niša zapaljene su džamije.

Vesti

Na današnji dan pre pet godina dogodio se najveći napad na Srbe na Kosovu i Metohiji od uspostavljanja međunarodne administracije. Tokom dvodnevnog nasilja 19 ljudi je poginulo, a 950 ranjeno, proterano je više od 4.000 Srba, uništeno 900 kuća i 35 crkava i manastira, među kojima i spomenici kulture od neprocenjive vrednosti iz 14. i 16. veka.

Taksisti, advokati, privatni lekari, veterinari, ulični prodavci i zanatlije u Srbiji moraće najkasnije do kraja februara 2010. godine da izdaju fiskalne račune prilikom naplate svojih usluga, izjavio je ministar trgovine i usluga Srbije Slobodan Milosavljević.

Svi Članovi UO Narodnog muzeja podneli ostavke zbog nemogućnosti postizanja dogovora sa Ministarstvom kulture povodom rekonstrukcije zgrade muzeja u Beogradu.

Pobednica "Eurosonga 2007" Marija Šerifović je u subotu predsedavala žirijem na izboru za švedskog predstavnika na ovogodišnjem "Eurosongu", koji će se u maju održati u Moskvi.

Ana Ivanović se plasirala u četvrto kolo WTA turnira u Indijan Velsu pobedom nad Argentinkom Žizelom Dulko, Viktor Troicki pobedio je u drugom kolu Tomaša Berdiha iz Češke sa 2:0, a Zimonjić i Nestor poraženi su od francusko-švajcarskog dubla Gaske / Vavrinka.

Kupovni kurs evra    94.1        prodajni    94,67 dinara.

Najviša temperatura danas    10 stepeni

AMSS

    Prema podacima kojima raspolaže AMSS, zbog kiše koja je tokom noći padala, a i sada pada na području Kraljeva, Ivanjice i Ljiga, kao i u istočnim predelima, na većini putnih pravaca u nižim predelima vozače očekuju vlažni odnosno mokri kolovozi. Na Kopaoniku, Goču, Babinom zubu, i u višim predelima Ivanjice, pada sneg koji se i zadržava na kolovozu, dok na Rudniku pada susnežica. Zbog magle i niske oblačnosti, vidljivost je smanjena do 50 metara na Kopaoniku i preko Crnog vrha, dok je preko Tresibabe vidljivost do 100 metara. Saobraćaj je umerenog intenziteta i obavlja se bez većih zastoja na važnijim magistralnim i regionalnim puteva u Srbiji, dok je nešto usporeniji u brdsko-planinskim predelima.
   

Na prilazu Kopaoniku iz pravca Brusa, duva vetar koji stvara snežene nanose do 50 cm na deonici Srebrnac-Jaram. Dežurne ekipe putara su na terenu, tako da je kolovoz prohodan u punoj širini.
    Zbog mestimično ugaženog snega na kolovozu, kojeg ima od 1 do 5 cm, na snazi je zabrana kretanja kamionima sa prikolicom i šleperima na svim prilazima Kopaoniku, na putevima koji vode preko Goča i Vlasine, na Goliji i Tari, na prilazu Babinom zubu na Staroj planini, na regionalnim putevima u višim predelima Ivanjice, Peštera i na Divčibarama (deonica Krčmar-Divčibare-Kaona). Na pomenutim putnim pravcima, za ostale kategorije vozila, zimska oprema je obavezna.


    Putari skreću pažnju na veliki broj oštećenja na kolovozima. Zbog toga upozoravamo sve vozače da budu veoma oprezni i da poštuju saobraćajne propise i ograničenja na koja ih upozorava postavljena saobraćajna signalizacija.
    U klisurama i usecima, odnosno pored kamenih kosina, učestali su odroni, posebno duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Sićevačku, Grdeličku i Drensku klisuru. Ekipe putara ih redovno uklanjaju, ali se vozačima preporučuje da voze oprezno i sporije, posebno na delu Đerdapske magistrale od Golupca do Đerdapske brane, gde su odroni najizraženiji.