Thursday, April 23, 2009

Na današnji dan

1564. Rođen engleski dramski pisac Viljem Šekspir. Njegove drame, od kojih je veliki broj ekranizovan, i danas na repertoarima svetskih pozorišta. Umro na isti dan 1616.

1616. U Madridu umro španski književnik Migel de Servantes Savedra.

1850. Umro pesnik Vilijam Vordsvort, jedan od najznačajnijih predstavnika romantizma u engleskoj književnosti.


1858. Rođen nemački fizičar Maks Plank, tvorac kvantne teorije, za koju je 1918. dobio Nobelovu nagradu.

1867. Rođen srpski političar, publicista i književnik Jaša Prodanović, jedan od osnivača Jugoslovenske republikanske demokratske stranke.

1891. Rođen ruski kompozitor i pijanista Sergej Prokofjev, jedan od najoriginalnijih muzičkih stvaralaca XX veka.

1913. Turci u prvom balkanskom ratu predali Skadar Crnogorcima.

1928. Rođena je glumica Širli Templ.

1941. Grčka vojska kapitulirala pred trupama nacističke Nemačke, kralj i vlada napustili zemlju.

1945. Sovjetska armija u II svetskom ratu oslobodila nacističke logore Saksenhauzen i Ravensbrik.

1998. U Srbiji, na referendum o stranom posredovanju u rešavanju problema na Kosovu i Metohiji, izašlo 73,05 odsto upisanih birača. Protiv učešća stranih predstavnika u rešavanju problema na Kosovu izjasnilo se 94,73 odsto.

1999. Tridesetog dana vazdušnih napada NATO-a na Jugoslaviju pogođena zgrada državne televizije. Poginulo 16, povređeno 18 radnika. Uništeno više repetitora RTS-a u Srbiji.

2007. Umro je Boris Jeljcin, prvi predsednik Rusije i ključna figura u postkomunističkoj Rusiji.

Kursna lista

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

93,33

93,89

Švajcarska

61,6

61,97

Velika Britanija

104,16

104,79

SAD

71,68

72,11

AMSS

    Prema podacima kojima raspolaže AMSS, u odnosu na predhodni dan, na području zemlje, vremenske prilike su nešto povoljnije za obavljanje saobraćaja. U većem delu zemlje je pretežno vedro, osim na području Vojvodine gde je umereno oblačno, a slaba kiša pada u Banatu i na severu Bačke. Vidljivost je dobra, osim u požeškoj kotlini i na Zlatiboru, gde je smanjena zbog magle. U zonama sa maglom, savetujemo vozačima da voze sporije, uz upaljena oborena svetla i držanje većeg rastojanja između vozila.

    Na skoro svim putnim pravcima, saobraćaj  je umerenog inteziteta i obavlja se po pretežno suvim do mestimično vlažnim kolovozima.

    Putari skreću pažnju na veliki broj oštećenja, najčešće u vidu udarnih rupa i deformacija na kolovozima. Zbog toga upozoravamo sve vozače da budu veoma oprezni i da voze brzinom koja će im omogućiti da blagovremeno preduzmu odgovarajuće mere kako bi izbegli oštećenja i deformacije na kolovozu. Neophodno je i da poštuju saobraćajne propise i ograničenja na koja ih upozorava postavljena vertikalna saobraćajna signalizacija.
    U klisurama i usecima, odnosno pored kamenih kosina, učestali su odroni, posebno duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Sićevačku, Grdeličku i Drensku klisuru. Ekipe putara ih redovno uklanjaju, ali se vozačima preporučuje da voze oprezno i sporije, posebno na delu Đerdapske magistrale od Golupca do Đerdapske brane, gde su odroni najizraženiji.