Monday, March 1, 2010

Kursna lista 01.03.

Zvanični srednji kurs evra:  99.66 dinara

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

E M U

99,36

99,96

Švajcarska

67,87

68,28

Velika Britanija

110,55

111,21

SAD

72,97

73,41

Na današnji dan 01.03.

1498 . Na putu ka Indiji, portugalski moreplovac Vasko da Gama iskrcao se, kao prvi Evropljanin, na obale današnje afričke države Mozambik.

1767 . Španski kralj Karlos III proterao je iz zemlje rimokatolički jezuitski red.

1809. Švedska je, kao prva zemlja u svetu, uspostavila ombudsmana, lice koje vrši nadzor nad radom organa uprave i javnih službi, a postavlja ga parlament.

1872. U planinskom području Jelouston u SAD osnovan je prvi nacionalni park u svetu.

1878. Završen je drugi srpsko-turski rat koji je Srbiji doneo teritorijalno proširenje za četiri okruga i međunarodno priznanje na Berlinskom kongresu koji je održan u junu iste godine.

1891. Rođen je Stanislav Vinaver, jedan od najznačajnijih protagonista moderne srpske književnosti posle Prvog svetskog rata.

1919. U Beogradu se sastao prvi jugoslovenski parlament - Privremeno narodno predstavništvo Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, u kojem je bilo 296 poslanika, postavljenih ukazom vlade. Poslanici su mahom bili iz ranijih parlamenata jugoslovenskih zemalja, izabrani pre Prvog svetskog rata.

1941. Bugarska je u Drugom svetskom ratu pristupila Trojnom paktu i dopustila nemačkim trupama da uđu u zemlju.

1954. SAD su na pacifičkom ostrvu Bikini izvele prvu probu hidrogenske bombe.

1958. Umro je srpski vajar Toma Rosandić, prvi rektor Akademije likovnih umetnosti u Beogradu, član Srpske akademije nauka i umetnosti. Izradio je veliki broj javnih spomenika, među kojima veliku grupu "Igrali se konji vrani" ispred Skupštine Jugoslavije u Beogradu i skulpturu "Umorni borac" na Kalemegdanu.

1966. Posle tri i po meseca leta, na Veneru se spustila sovjetska automatska stanica "Venera III", prvi vasionski brod koji je prispeo na neku drugu planetu.

1992. Na referendumu u Crnoj Gori, na koji je izašlo 66,04 odsto birača, 95,94 odsto glasalo je za ostanak u Jugoslaviji. Referendum su bojkotovali Muslimani, Albanci i neke opozicione partije. Istovremeno bosanski Hrvati i Muslimani izjasnili su se na referendumu za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu.

Vesti 01.03.

Više od 600 kuća u Zaječaru i okolini je pod vodom, pokazuju poslednje procene, a poplave su se proširile i na okolinu Aleksinca i Negotina.

Struja u Srbiji danas će poskupeti u proseku za 11 odsto. Računice pokazuju da će martovski računi biti uvećani za 700 do 1.000 dinara.

Slovenačka nacionalna aviokompanija "Adrija ervejz" (Adria Airways) od sutra će, posle više od 18 godina, obnoviti letove iz Beograda.

Izvodi iz matičnih knjiga rođenih, venčanih i umrlih od danas će važiti neograničeno, saopšteno je iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Na Adi Ciganliji danas će u prisustvu srpskih teniskih reprezentativaca zvanično biti otvorena novoizgrađena teniska hala.

Projekcijom filma Metastaze, koji je pobedio u programu "Evropa van Evrope", zatvoren je 38. Međunarodni filmski festival - FEST.

Muzika poljskog romantičara Frederika Šopena danas će se, na dan 200. godišnjice njegovog izvoditi širom sveta, a Beograd se proslavi jubileja pridružuje Muzičkim maratonom od podneva do ponoći.

Novak Đoković je pobedom nad Rusom Mihailom Južnim sa 2:1 odbranio titulu prvaka turnira u Dubaiu.

Zvanični srednji kurs evra:  99.66 dinara

Danas oblačno, moguća je kiša. Najviša dnevna temperatura 14 stepeni.