Monday, October 19, 2009

Da pobedite prehladu

Nagli pad temperature i dolazak zime preko noći najavio je i sezonu prehlada i virusnih infekcija. Dr Nada Macura iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć kaže za Press da su prehlade još uvek sporadične, ali da nas u narednom periodu očekuje prvi talas respiratornih infekcija.

Preventivne mere protiv prehlada i gripa jesu hrana bogata vitaminima, pojačana higijena i boravak u provetrenim prostorijama

- Ukoliko je osoba prehlađena, mnogo više će učiniti za kolektiv i sebe ukoliko se nekoliko dana bude lečila kod kuće. Takođe, ukoliko osoba kija ili kašlje, nikako ne bi trebalo da to radi u dlan, već u rukav, odnosno podlakticu ili neki drugi deo ruke kojim kasnije neće preneti viruse na površinu koju dodiruju druge osobe - preporučuje Macura.

- Ukoliko je organizam odmoran, on se lakše bori sa prehladama, a za to je neophodno najmanje šest sati sna. Pored odmora, preventiva može da bude i to što ćete ishrani dodati bar jedan limun u toku dana, kako bi se obezbedili potrebni vitamini. Poželjno je i uzimanje toplih napitaka, ne samo da biste se zagrejali, već da biste ojačali imunitet i sačuvali se od respiratornih infekcija, koje su karakteristične za ovaj period - kaže Macura.

Nikako ne bi trebalo da boravimo u zagušljivim prostorijama, posebno onim punim duvanskog dima. Prostorije u kojima boravimo obavezno bi trebalo da su čiste kao i da se redovno provetravaju - kaže dr Nada Macura.

Naša sagovornica napominje da je od velikoj značaja i redovno pranje ruku. Pored toga, u ovom periodu godine poželjno je da pojačamo ishranu kvalitetnim namirnicama.

dosta jabuka, limuna i drugih namirnica bogatih vitamina. Takođe, ne bi trebalo ni preskakati obroke niti držati dijete. Preporuka je unošenje vitamina iz namirnica, ali ukoliko oni nedostaju, dobro je ishranu dopuniti i veštačkim vitaminskim preparatima

Kursna lista

Zvanični srednji kurs evra: 93.25 dinara.

Država

Kupovni kurs

Prodajni kurs

Evropska unija

92,97

93,53

Švajcarska

61,28

61,65

Velika Britanija

101,97

102,59

SAD

62,45

62,83

AMSS

Prema podacima kojima raspolaže OC AMSS, u većem delu Srbije, pada slaba kiša, koja uslovljava da se saobraćaj obavlja po vlažnim odnosno mokrim kolovozima. U višim planinskim predelima Ivanjice, na Zlatiboru, Tari i Debelom Brdu pada slab sneg. Na prilazima Kopaoniku, preko Debelog brda, na regionalnim putevima Ivanjice i Sjenice upotreba zimske opreme je obavezna, a za kamione sa prikolicom i šlepere je zabranjen saobraćaj. Preporuka je svim vozačima koji nameravaju da se upute put viših planinskih predela da imaju zimsku opremu. Magla dodatno usporava i otežava saobraćaj na prilazima Kopoaniku i preko Zlatibora gde je vidljivost smanjena na 50-100 metara. Zbog niske oblačnosti, vidljivost je smanjena i na ostalim putevima koji vode preko planinskih prevoja.

Na magistralnom putu M-22, Beograd-Novi Sad, na nadvožnjaku kod petlje Batajnica, u toku su radovi na sanaciji kolovoza. Saobraćaj iz pravca Novog Sada ka Beogradu usmerava se semaforskom signalizacijom pored mosta i preseca Batajnički put.

Zbog radova na sanaciji klizišta kod mesta Burgijci, ispred petlje za Grdelicu, na magistralnom putu M-1 (autoput E-75), deonica Leskovac-Grdelica, saobraćaj je potpuno obustavljen do 15.11.2009. godine.

Zbog radova na popravci mosta preko reke Crni Timok, na magistralnom putu M-5 Paraćin-Zaječar, na delu između Selišta i Gamzigradske banje, saobraćaj se obavlja naizmeničnim propuštanjem vozila. Ovakav režim će biti aktuelan do ponedeljka 19.10.2009. godine, do 9 časova, kada će doći ponovo do potpune obustave saobraćaja, koja će trajati do ponedeljka, 09.11.2009.godine.

Zbog oštećenja dilatacionih spojnica na mostu preko Dunava, na magistralnom putu M-24, deonica Kovin-Smederevo, za saobraćaj je zatvorena jedna strane mosta, pa se saobraćaj obavlja naizmeničnim propuštanjem vozila. Ovakav režim saobraćaja biće aktuelan sve do završetka radova.

Zbog radova na sanaciji mosta preko Zapadne Morave, na ulazu u Kraljevo, na magistralnom putu M-23.1 Kragujevac-Kraljevo, preko Vitanovca, saobraćaj je potpuno obustavljen za sve kategorije vozila do 15.11.2009. god.

Na graničnim prelazima, trenutna zadržavanja putničkih vozila su do 30 minuta.