Thursday, April 30, 2009

Na današnji dan

313. Rimski car Konstantin I Veliki objavio Milanski edikt, kojim je legalizovano hrišćanstvo u Rimskom carstvu.

1777. Rođen nemački matematičar i astronom Karl Fridrih Gaus..

1789. Džordž Vašington izabran za prvog predsednika SAD.

1803. SAD od Napoleona Bonaparte za 15 miliona dolara kupile Lujzijanu, koja je istog dana 1812. i formalno ušla u sastav SAD kao 18. članica.

1883. Umro francuski slikar Eduar Mane, jedan od začetnika impresionizma.

1900. Havaji postali deo SAD.

1909. Rođena holandska kraljica Julijana.

1941. Nezavisna Država Hrvatska donela zakon o rasnoj pripadnosti. Počeli progoni Srba, Jevreja i Roma.

1945. Adolf Hitler i njegova ljubavnica Eva Braun izvršili samoubistvo u podzemnom bunkeru u Berlinu. Ruske trupe ušle u centar Berlina, osvojile Rajhstag i druge državne institucije. Savezničke trupe osvojile Minhen, francuske ušle u Austriju.

1945. Jugoslovenska vojska oslobodila, u Drugom svetskom ratu, ustaški logor Jasenovac.

1953. U Beogradu za posetioce otvoren Železnički muzej, prvi takav muzej u Jugoslaviji, osnovan u februaru 1950.

1973. Predsednik SAD Ričard Nikson prihvatio odgovornost za prisluškivanje stranačkih protivnika u aferi Votergejt 1972, što je dovelo do njegove ostavke, u avgustu 1974.

1975. Padom Sajgona, u koji su ušle snage Severnog Vijetnama, okončan vijetnamski rat.

1989. Umro je italijanski filmski režiser Serđo Leone, autor špageti-vesterna.

1995. Predsednik SAD Bil Klinton naložio prekid trgovine sa Iranom i zabranio investicije u tu zemlju, optuživši Teheran da podržava međunarodni terorizam.

1999. U vazdušnim napadima NATO-a na Jugoslaviju pogođene zgrade Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Jugoslavije, u užem centru Beograda.

2002. Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe proglasio vanredno stanje u zemlji zbog velike nestašice hrane koja je dovela hiljade stanovnika na ivicu gladi. Kriza s hranom nastupila usled suše i zatvaranja farmi koje su držali belci.

Kursna lista

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

94,95

95,52

Švajcarska

63,04

63,42

Velika Britanija

105,77

106,41

SAD

71,43

71,86

AMSS

   Prema podacima kojima raspolaže AMSS, tokom prepodneva, u većem delu Srbije očekuje nas umereno oblačno, ali uglavnom suvo vreme, povremeno sa sunčanim intervalima. Posle podne, prema prognozi meteorologa, naoblačenje sa kišom i lokalnim pljuskovima. Zbog magle, na Kopaoniku je smanjena vidljivost.

    Saobraćaj je umerenog inteziteta na svim važnijim putnim pravcima. Zbog predstojećih praznika, sutra se očekuje pojačan intezitet saobraćaja na izlazima iz većih gradskih sredina, kao i na putevima koji vode ka turističkim centrima.

    Na pojedinim deonicama, na kojima su započeti radovi i gde su prisutni putari sa mehanizacijom, saobraćaj je nešto usporeniji i obavlja se prema postavljenoj saobraćajnoj signalizaciji.
    Putari skreću pažnju na veliki broj oštećenja na kolovozima. Zbog toga upozoravamo sve vozače da budu veoma oprezni i da poštuju saobraćajne propise i ograničenja na koja ih upozorava postavljena saobraćajna signalizacija.
    U klisurama i usecima, odnosno pored kamenih kosina, moguća je pojava odrona, posebno duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Sićevačku, Grdeličku i Drensku klisuru. Ekipe putara ih redovno uklanjaju, ali se vozačima preporučuje da voze oprezno i sporije, posebno na delu Đerdapske magistrale od Golupca do Đerdapske brane, gde su odroni najizraženiji.