Thursday, May 7, 2009

Na današnji dan

1663 - U Londonu je otvoreno prvo pozorište pod pokroviteljstvom kralja Čarlsa II.

1682 - Umro je ruski car Fjodor III Aleksejevič Romanov, a na presto je došao Petar I (Petar Veliki).

1711 - U Dubrovniku je rođen Ruđer Bošković, matematičar, astronom, fizičar, filozof i diplomata.

1727 - Na osnovu dekreta ruske carice Katarine I Jevreji su proterani iz Ukrajine.

1833 - Rođen je nemački kompozitor i pijanista Johanes Brams.

1840 - Rođen je ruski kompozitor Petar Iljič Čajkovski.

1892 - Rođen je srpski pisac Milutin Bojić, autor poeme "Plavagrobnica", posvećene srpskim vojnicima poginulim u Prvom svetskom ratu posle povlačenja preko Albanije.

1901 - Rođen je američki filmski glumac Gari Kuper dobitnik Oskara za filmove "Narednik Jork" i "Tačno u podne".

1928 - U Velikoj Britaniji je starosna granica izbornog prava žena snižena sa 30 na 21 godinu.

1939 - Nemačka i Italija sklopile su politički i vojni savez (Osovina Berlin - Rim). Kasnije se tom savezu pridružio i Japan.

1944 - Sovjetske trupe su u Drugom svetskom ratu otpočele napad na Sevastopolj i narednog dana ga oslobodile od nemačke vojske.

1945 - Potpisivanjem dokumenta o bezuslovnoj kapitulaciji Nemačke završen je Drugi svetski rat.

1995 - Na predsedničkim izborima u Francuskoj Žak Širak pobedio je socijalističkog kandidata Lionela Žospena.

2004 - Predsednik Rusije Vladimir Putin položio je svečanu zakletvu u Kremlju i time zvanično započeo drugi predsednički mandat.

2006 - Poslednja preživela putnica koja se sećala katastrofe broda "Titanik", Lilijan Asplujd umrla je u 99. godini.

Kursna lista

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

94,83

95,4

Švajcarska

62,79

63,16

Velika Britanija

107,88

108,53

SAD

71,31

71,74

AMSS

Prema podacima kojima raspolaže OC AMSS, na području Srbije preovlađuje pretežno oblačno vreme, sa slabom kišom na širem području Beograda, Velikog Gradišta i Požege.

    Na važnijim putnim pravcima, saobraćaj je umerenog inteziteta i obavlja se po mestimično vlažnim kolovozima.
    Na pojedinim deonicama, na kojima su započeti radovi i gde su prisutni putari sa mehanizacijom, saobraćaj je nešto usporeniji i obavlja se prema postavljenoj saobraćajnoj signalizaciji.

    Zbog klizišta koje se pojavilo na regionalnom putu R-116 Ušće-Ivanjica kod mesta Mlanča, saobraćaj je u potpunom prekidu za sve kategorije vozila.
    Zbog izvođenja radova na mostu preko Dunava kod Beške, na autoputu E-75, deonica Beograd-Novi Sad, nova obustava u saobraćaju nas očekuje danas, 07. maja 2009. u intervalu od 10-12 časova. Alternativni putevi za putnička vozila su petlja Kovilj i petlja Beška. Vozači mogu da koriste i put Beograd-Ruma-Novi Sad, odnosno, magistralni put M 22.2 Beograd-Novi Sad, poznatiji kao stari novosadski put.
    Zbog izvođenja radova na magistralnom putu M 22 Kraljevo-Raška, na deonici Ušće-Biljanovac, saobraćaj će biti u potpunom prekidu danas 7-og maja, u vremenu od 10,00-12,00 časova.
    Počeli su radovi na sanaciji tunela "Stara Straževica", u okviru rehabilitacije kružnog puta R/251. Zbog radova, ovaj tunel će biti zatvoren za saobraćaj do 03.09.2009. god. Vozače upozoravamo da u potpunosti poštuju postavljenu saobraćajnu signalizaciju o radovima i preusmerenju saobraćaja.
    Putari skreću pažnju na veliki broj oštećenja, najčešće u vidu udarnih rupa i deformacija na kolovozima. Zbog toga upozoravamo sve vozače da budu veoma oprezni i da voze brzinom koja će im omogućiti da blagovremeno preduzmu odgovarajuće mere kako bi izbegli oštećenja i deformacije na kolovozu. Neophodno je i da poštuju saobraćajne propise i ograničenja na koja ih upozorava postavljena saobraćajna signalizacija.
    U klisurama i usecima, odnosno pored kamenih kosina, moguća je pojava odrona, posebno duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Sićevačku, Grdeličku i Drensku klisuru. Ekipe putara ih redovno uklanjaju, ali se vozačima preporučuje da voze oprezno i sporije, posebno na delu Đerdapske magistrale od Golupca do Đerdapske brane, gde su odroni najizraženiji.