Tuesday, March 10, 2009

Kursna lista

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

94,32

94,88

Švajcarska

64,45

64,83

Velika Britanija

102,37

102,99

SAD

74,21

74,65

AMSS

    Prema podacima kojima raspolaže AMSS,  na području Srbije je umereno oblačno vreme, sa kišom u nižim i susnežicom i snegom u višim predelima. Padavina nema samo u Bačkoj i Sremu.  Saobraćaj je umerenog inteziteta i obavlja se bez zastoja,  po mokrim kolovozima, u nižim, a pod raskvašenim snegom u višim predelima.
    Na prilazu Kopaniku iz pravca Brzeća, duva jak vetar koji stvara snežne nanose visine i do pola metra, na deonici Rendara-Jaram. Snežna vejavica smanjuje vidljivost na svega 5-10 metara.
    Saobraćaj je u prekidu, zbog izlivanja reke Tamiš, na lokalnom putu L-5, Banatski Despotovac-Botoš-Tomaševac, na deonici Botoš-Tomaševac.
    Zbog snega na kolovozu, kojeg ima do 3 cm, na snazi je zabrana kretanja kamionima sa prikolicom i šleperima na svim prilazima Kopaoniku, na putevima koji vode preko Goča, Vlasine, na Goliji, Tari, preko Debelog Brda, na prilazu Babinom zubu na Staroj planini, na regionalnim putevima u višim predelima Ivanjice, Resavice i Peštera. Na pomenutim putnim pravcima, za ostale kategorije vozila, zimska oprema je obavezna.
    Putari skreću pažnju na veliki broj oštećenja na kolovozima. Zbog toga upozoravamo sve vozače da budu veoma oprezni i da poštuju saobraćajne propise i ograničenja na koja ih upozorava postavljena vertikalna saobraćajna signalizacija.
    Klizište i nanosi zemlje i kamena, na magistralnom putu M-5 Paraćin-Zaječar, kod mesta Grza, 10 kilometara od Paraćina, uslovljavaju otežan saobraćaj. Postavljena je vertikalna signalizacija, a vozila se naizmenično propuštaju uz ograničenje brzine kretanja vozila. Upozoravamo vozače da poštuju postavljenu signalizaciju.  Dežurne ekipe putara su na terernu i rade na raščišćavanju zemlje i kamena sa kolovoza. 
    U klisurama i usecima, odnosno pored kamenih kosina, učestali su odroni, posebno duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Sićevačku i Grdeličku klisuru. Ekipe putara ih redovno uklanjaju, ali se vozačima preporučuje da voze oprezno i sporije, posebno na delu Đerdapske magistrale gde su odroni najizraženiji.