Wednesday, June 3, 2009

Beograđanke u bikinijima

Magazin Cosmopolitan organizovaće 27. juna, na Adi Ciganliji obaranje svetskog rekorda u kategoriji najvećeg broja devojaka fotografisanih u bikiniju.

Zajedno sa Niveom, koja je partner u ovom jedinstvenom projektu, Cosmo će okupiti 3000 devojaka koje će na plaži „beogradskog mora“ svojim telima ispisati reč COSMOPOLITAN i tako oboriti rekord koji za sada drže Ruskinje (1923 devojke). Ovaj događaj, značajan kako za Cosmo, tako i za Beograd i Srbiju, dokazaće da je, kada je lepota u pitanju, našim devojkama mesto u Ginisovoj knjizi rekorda.

Devojke za događaj mogu da se prijave na različite načine: putem novog web sajta http://www.cosmorekord.rs/, slanjem prijave poštom na adresu Cosmo redakcije (prijave mogu naći u magazinu Cosmopolitan i dnevnim novinama), kao i putem SMS-a.

Sve devojke koje dođu na Adu dobiće vredne poklone: Cosmopolitan bikini, torbe za plažu, Nivea proizvode, a moći će i da osvoje vredne nagrade i uživaju u zabavnom programu koji će trajati tokom celog dana. Voditelj programa biće Zoran Kesić.

Za devojke van Beograda, Cosmo je obezbedio besplatan prevoz iz 5 gradova: Novog Sada, Smedereva, Smederevske Palanke, Sremske Mitrovice i Valjeva.

Više informacija možete pronaći na http://www.cosmorekord.rs/

Kupiš auto- dobiješ kozu!

Predstavništvo japanske industrije automobila "Micubiši" na Novom Zelandu rešilo je da se suprotstavi ekonomskoj krizi tako što će svakom kupcu modela s pogonom na sva četiri točka pokloniti – kozu.

Tokom te promotivne akcije, koja će trajati do avgusta 2009, svako ko kupi Triton L200 dobiće kozu na poklon.

Po rečima Pitera Vilkinsa, generalnog direktora prodaje i marketinga, poljoprivredni sektor drži ključ rešenja ekonomske krize koja pritiska zemlju.

Koze će poboljšati poljoprivrednu proizvodnju, tvrdi on, dodajući da se te životinje efikasno bore protiv korova i ne predstavljaju nikakvu opasnost u vidu gripa koji bi mogao negativno uticati na turizam.

Ukoliko, međutim, kupca ne interesuje da dobije kozu, "Micubiši" u zamenu nudi "specijalni paket" koji podrazumeva produženje garancije na dodatnih pet godina, petogodišnji tehnički pregled, plaćene putarine za 5.000 kilometara i dodatke za automobil u vrednosti od 360 evra.

Na današnji dan

1098. - Posle petomesečne opsade u Prvom krstaškom ratu, krstaši su zauzeli grad Antiohiju (danas Antakija na jugu Turske).
1875. - Umro je francuski kompozitor Žorž Bize, autor opere "Karmen", remek dela francuskog muzičkog realizma, jedan od najoriginalnijih i najsugestivnijih operskih kompozitora.

1896. - U Moskvi je potpisan ugovor Rusije i Kine o nenapadanju u sledećih 15 godina, a Kina je odobrila Rusiji da koristi železnicu u severnoj Mandžuriji.

1899. - Umro je austrijski kompozitor, violinista i dirigent Johan Štraus Mlađi, tvorac bečke operete.

1906. - Rođena je francuska pevačica i igračica afroameričkog porekla Žozefina Beker, koja se u Drugom svetskom ratu uključila u pokret otpora protiv nemačkih nacista, za šta je odlikovana najvišim francuskim ordenima.

1917. - Proglašena je "nezavisnost" Albanije pod italijanskom zaštitom. Albanija je prethodno ustanovljena kao država nakon Balkanskih ratova, prvi put u istoriji, najviše pod uticajem Austro-Ugarske, da Srbiji ne bi bio dozvoljen izlaz na more.

1924. - Umro je češki pisac jevrejskog porekla Franc Kafka.

1937. - Vojvoda od Vindzora, bivši britanski kralj Edvard VIII, u Francuskoj se venčao sa, prethodno dva puta razvedenom, Amerikankom Volis Simpson, zbog koje je abdicirao u decembru 1936.

1965. - Američki astronaut Edvard Vajt izašao je iz svemirskog broda "Džemini 4" koji je kružio oko Zemlje i tako postao prvi Amerikanac koji je "šetao" kosmosom, tri i po meseca posle ruskog kosmonauta Alekseja Leonova.

1968. - U Beogradu su izbile masovne studentske demonstracije, započete nemirima prethodne noći. Bili su to najveći protesti u socijalističkoj Jugoslaviji od Drugog svetskog rata.

1989. - Umro je iranski verski vodja ajatolah Ruholah Homeini, koji se 1979, posle zbacivanja šaha (cara) Mohameda Reze Pahlavija, vratio u Iran iz izbeglištva i preuzeo vlast.

1995. - Ministri odbrane zemalja NATO doneli su odluku o stvaranju Snaga za brzo reagovanje u BiH.

1997. - Vodja Socijalističke partije Lionel Žospen postao je predsednik vlade Francuske posle ubedljive pobede levice na parlamentarnim izborima.

1999. - Predsednik Savezne Republike Jugoslavije Slobodan Milošević prihvatio je mirovni predlog koji su u Beograd doneli međunarodni posrednici Marti Ahtisari i Viktor Černomirdin. Odmah potom Skupština Srbije je na vanrednoj sednici usvojila Dokument za postizanje mira, odnosno plan SAD, Evropske unije i Rusije o dolasku međunarodnih snaga, pod mandatom Ujedinjenih nacija, na Kosovo i Metohiju. Prihvatanje ovog dokumenta bilo je preduslov da se prekine agresija NATO na SRJ.

2006. - Skupština Crne Gore usvojila je Odluku o proglašenju nezavisnosti Republike Crne Gore, prema kojoj je ona nezavisna država sa punim medjunarodno pravnim subjektivitetom.

Kursna lista

Zvanični srednji kurs evra: 94 dinara

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

93,73

94,29

Švajcarska

61,67

62,04

Velika Britanija

108,82

109,47

SAD

65,49

65,88

AMSS

    Prema podacima kojima raspolaže AMSS, u većem delu Srbije preovlađuje oblačno, prohladno vreme povremeno sa slabom kišom koja uslovljava mestimično mokre kolovoze. Magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost na Kopaoniku i preko Crnog Vrha, na putu Bor-Žagubica.
    Na važnijim i frekventnijim putnim pravcima, saobraćaj je umerenog inteziteta.
    Zbog izvođenja radova na mostu preko Dunava kod Beške, na autoputu E-75 na deonici Beograd-Novi Sad, saobraćaja preko mosta će biti obustavljen u sredu, četvrtak i petak, 03.,04. i 05. juna 2009.godine, u intervalu od 10-12 časova. Alternativni pravci za putnička vozila su petlje Kovilj i Novi Sad (ka Beogradu) i petlja Beška (ka Novom Sadu). Vozači mogu da koriste i magistralni put M-22.2 Beograd-Novi Sad, tzv. stari novosadski put, kao i put Beograd-Ruma-Novi Sad.
    Zbog radova na mostu preko reke Crni Timok (most broj 3, neposredno pre ulaska u tunel na deonici Selište-Gamzigradska Banja), na magistralnom putu M-5 Paraćin-Zaječar, saobraćaj će biti potpuno obustavljen od srede, 03. juna, od 08,30 sati, do petka, 12. juna, do 17,00 sati. Za vreme dok traje potpuna obustava saobraćaja: vozači koji idu iz Paraćina za Zaječar, Negotin ili Knjaževac, mogu da koriste alternativni put od Selišta ka Boru, pa preko Nikoličeva za Zaječar i dalje. Vozači koji idu iz Knjaževca i Zaječara ka Paraćinu, mogu da koriste regionalni put Zaječar-Boljevac, preko Lubnice, i dalje ka Paraćinu ili napred navedeni pravac Zaječar-Bor (preko Nikoličeva)-Selište i dalje ka Paraćinu.
    Zbog ozbiljnih oštećenja mosta preko reke Skrapež i radova na njihovoj sanaciji, potpuno je obustavljen saobraćaj na obilaznici oko Požege, koja je deo magistralnog puta M-5 Čačak-Užice. Saobraćaj se preusmerava kroz Požegu, prema postavljenoj vertikalnoj saobraćajnoj signalizaciji, pa vozače upozoravamo da voze oprezno i da u potpunosti poštuju sva upozorenja i ograničenja. Saobraćaj na obilaznici oko Požege će, prema najavi putara, biti u potpunom prekidu do kraja jula.
    Radi se na sanaciji tunela "Stara Straževica", u okviru rehabilitacije kružnog puta oko Beograda R-251. Zbog radova, ovaj tunel će biti zatvoren za saobraćaj do 03.09.2009. Vozače upozoravamo da u potpunosti poštuju sva ograničenja i zabrane definisane postavljenom saobraćajnom signalizacijom, koja reguliše i način preusmeravanja saobraćaja.      Zbog obilnih padavina tokom predhodnih dana, u klisurama i usecima, odnosno pored kamenih kosina, učestala je pojava odrona, posebno duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Sićevačku, Grdeličku i Drensku klisuru. Ekipe putara ih redovno uklanjaju, ali se vozačima preporučuje da voze oprezno i sporije, posebno na delu Đerdapske magistrale od Golupca do Đerdapske brane, gde su odroni najizraženiji.