Friday, March 20, 2009

Info Grocka


 

U utorak 24 . marta 2009. godine ispred zgrade opštine Grocka u 12 časova obeležiće se desetogodišnjica od početka NATO bombardovanja. Početak programa najaviće oglašavanje sirene za početak opasnosti. Sledi program u kome učestvuju učenici Osnovne muzičke škole iz Grocke, osnovnih škola "Ilija Garašanin" iz Grocke , "Mića Stojković" iz Umčara i KUD iz Vinče. Oglašavanje sirena za prestanak opasnosti najavljuje centralni događaj dolazak maratonaca Atletskog kluba "Plemenito srce" iz Kaluđerice koji će tog dana krenuti ispred hrama Svetog Save put manastira Hilandar. Maraton će biti dug 980 kilometara. Generalni pokrovitelj je Gradska opština Grocka .


 

Uprava za vanredne situacije organizuje obuku vojnika na civilnom služenju vojnog roka za septembarsku i decembarsku klasu 2008. Obuka se sastoji iz tri dela: opšteg, prve pomoći, međunarodnog humanitarnog prava i zaštite od požara i spasavanje iz ruševina. Osim prestavnika Uprave za vanredne situacije i Crvenog krsta Grocka, biće angažovani i predstavnici Instituta za nuklearne nauke Vinča, Geomagnetski zavod iz Brestovika, Javno preduzeće za skloništa Beograd i drugi. Obuka vojnika na civilnom služenju civilnog roka počinje u ponedeljak 23.marta u prostorijama SO Grocka i u prostorijama Crvenog krsta od 8 i 30 do 14 časova a završava se 9. aprila .


 

Crveni krst Grocka u saradnji sa Institutom za tranfuziju krvi Beograd organizuje akciju dobrovoljnog davalaštava krvi. Krv se može dati sutra 21. marta u prostorijama MZ u Begaljici od 8 do 13 časova.


 

Kampanjom pod nazivom "I ja mogu da zaustavim tuberkulozu", u utorak 24. marta 2009.godine obeležiće se Svetski dan protiv ove bolesti. Ovaj slogan predstavlja poruku ohrabrenja, jer svako ima svoju ulogu u zaustavljanju ove bolesti - ljudi koji su oboleli, naučnici, zdravstveni radnici, nastavnici, građani.Tim povodom će volonteri Crvenog krsta Grocka deliti propagandni materijal u školama i u centru Grocke.

Na današnji dan


1602. Osnovana je holandska Istočnoindijska kompanija, koja je monopolom na trgovinu iz Indonezije, Malaja i Cejlona postala jedna od najmoćnijih kompanija na svetu.

1809. Rođen je ruski književnik Nikolaj Vasiljević Gogolj, jedan od najznačajnijih predstavnika ruske realistične škole.

1933. Nemački nacisti su u Dahauu otvorili prvi koncentracioni logor.

1994. Tunis je dobio prvi višepartijski parlament.

1997. Beogradski studenti proslavili su pobedničkom šetnjom centrom grada ispunjenje njihovog poslednjeg zahteva, ostavke rektora i studenta prorektora. To je bio i poslednji dan studentskog protesta koji je počeo 20. novembra 1996. zbog falsifikovanja rezultata lokalnih izbora u Srbiji.

1998. Otvoren je prvi autoput u podsaharskoj Africi koji je povezao obale Indijskog i Atlantskog okeana.

2003. SAD i Velika Britanija započele su vojnu operaciju protiv Iraka, nakon što je irački predsednik Sadam Husein odbio američki ultimatum da napusti Irak.

2004. Umrla je holandska kraljica Julijana (94), koja je tom zemljom vladala od 1948. do 1980.

2007. Umro je Džon Bakus tvorac programskog jezika "Fortran"

Vesti

Upis dece u prvi razred osnovne škole počeće 1. aprila i trajaće do 31. maja, a najkasnije do 1. septembra, saopštila je Gradska uprava u Beogradu.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas rekao je da će svi radovi na rekonstrukciji Savske ulice, od Glavne železničke stanice do mosta "Gazela", biti završeni krajem juna, četiri meseca pre roka.

Engleski pop-soul sastav Simpli red održaće koncert 26. juna u Beogradu, na Kalemegdanu, u okviru svoje svetske oproštajne turneje.

Britanska glumica Nataša Ričardson, koja je povredila glavu prilikom pada na skijanju u Kanadi, preminula je juče u Njujorku u 45. godini.

Ana Ivanović nije morala sinoć da se bori za polufinale Indijan Velsa, jer je Austrijanka Sibil Bamer predala meč zbog povrede levog ramena.

Odbojkašice beogradske Crvene zvezde su u trećoj utakmici polufinalne serije plej-ofa savladale večeras u Pančevu ekipu domaćeg Dinama Azotare sa 3:0

Kupovni kurs evra    94.32        prodajni 94.89 dinara.

Najviša temperatura danas    8 stepeni.

Kursna lista

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

94,32

94,89

Švajcarska

61,52

61,89

Velika Britanija

99,85

100,46

SAD

69,15

69,56