Thursday, April 2, 2009

AMSS

Prema podacima kojima raspolaže AMSS, na području Srbije drugog aprilskog jutra nema padavina. Magla smanjuje vidljivost od 30 do 50 metara na Zlatiboru, Crnom Vrhu i oko Smederevske Palanke, dok sumaglice ima mestimično uz rečne tokove i po kotlinama. Saobraćaj je van gradskih sredina umerenog intenziteta i obavlja se bez zastoja i većih ograničenja, osim na pojedinim deonicama puteva, gde se obavljaju radovi i gde je nešto izmenjen režim vožnje.

    Na putevima u višim, brdsko-planinskim predelima i ka zimskim turističkim centrima, kolovozi su mestimično vlažni usled otapanja snega pored puta, a ponegde ima i od 1-3 cm zaostalog snega na kolovozu, pa se preporučuje zimska oprema.
    Putari skreću pažnju na veliki broj oštećenja, najčešće u vidu udarnih rupa i deformacija na kolovozima. Zbog toga upozoravamo sve vozače da budu veoma oprezni i da voze brzinom koja će im omogućiti da preduzmu odgovarajuće mere kako bi izbegli oštećenja i deformacije na kolovozu, da poštuju saobraćajne propise i ograničenja na koja ih upozorava postavljena saobraćajna signalizacija.
    U klisurama i usecima, odnosno pored kamenih kosina, učestali su odroni, posebno duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Sićevačku, Grdeličku i Drensku klisuru. Ekipe putara ih redovno uklanjaju, ali se vozačima preporučuje da voze oprezno i sporije, posebno na delu Đerdapske magistrale od Golupca do Đerdapske brane, gde su odroni najizraženiji.