Monday, June 8, 2009

Na današnji dan

1695. Umro je holandski astronom, matematičar i teorijskifizičar Kristijan Hajgens. Otkrio je 1655. Saturnov prsten i jedan njegov satelit, objasnio način prostiranja svetlosti i konstruisao časovnik sa klatnom.

1810. Rođen je nemački kompozitor Robert Šuman,jedan od najznačajnijih i najuticajnijih predstavnika muzičkog romantizma ("Koncert u a-molu za klavir i orkestar", koncerti za klavir, koncerti za violončelo, ciklusi solo pesama).

1871. Austrougarski car Franc Jozef i objavio je odluku o ukidanju Vojne krajine koja je sprovedena 1873. godine.

1883. Francuska je uspostavila potpunu kontrolu nad Tunisom,njenim protektoratom od 1881. Tunis je stekao nezavisnost 1956.

1929. Margaret Bondfild je postavljena za ministra rada, prva žena član vlade u britanskoj istoriji.

1943. Umro je srpski matematičar Mihajlo Petrović,osnivač beogradske matematičke škole, profesor Univerziteta u Beogradu i član Srpske kraljevske akademije.

1986. Uprkos optužbama da je kao nacistički oficir u Drugom svetskom ratu odgovoran za zločine u Jugoslaviji i Grčkoj, bivši generalni sekretar UN Kurt Valdhajm izabran je za predsednika Austrije. Bojkotovao ga je gotovo ceo svet.

2006. Francuskinja Rafaela le Guvelo je prva osoba koja je prešla Indijski okean na dasci. Ona je provela 60 dana na specijalno dizajniranoj dasci, dugačkoj sedam metara.

Humanitarni koncert

Goca Tržan, koja se nekada aktivno bavila folklorom, uskoro će svoje znanje u narodnim okretnim igrama moći da demonstrira javno, noseći originalnu narodnu nošnju. Ona, kao i druge brojne poznate ličnosti, nastupiće 9. juna na sceni Zadužbine Ilije Kolarca, u ekskluzivnom koncertu "Mt:S Kolo prijateljstva". To je koncert pesama i igara našeg tradicionalnog ansambla "Kolo" i poznatih ličnosti. Tako će osim Tržanke, nastupiti i Bora Dugić, Tijana, Ksenija i Boki Milošević, Boško Jakovljević, Jelena "Zana", Bebi Dol, Branka Nevistić, slikarka Jelena Blećić, Dragoljub Đuričić, Zoran Kesić, Aleksandra Janković, Leontina, Miloš Vlalukin i drugi. Ceo prihod od prodaje karata, koje će se prodavati po ceni od 600 dinara, svi učesnici i organizatori poklanjaju prihode humanitarnoj organizaciji "Naša Srbija", koja će ta sredstva usmeriti na pomoć domu kulture u Šilovu na Kosovu i Metohiji.

Kursna lista

Zvanični srednji kurs evra:  94.15 dinara

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

93,87

94,44

Švajcarska

61,83

62,2

Velika Britanija

107,

107,64

SAD

67,08

67,49

Vesti

Prema preliminarnim nezvaničnim rezultatima jučerašnjih lokalnih izbora, "demokrate" osvojile najviše glasova na Voždovcu i Kosjeriću, a u Zemunu "naprednjaci".
Centralni gradski azil za napuštene pse, urađen po svim evropskim standardima, biće otvoren do polovine jula u Rakovici, a u njemu će privremeno naći utočište i do 450 pasa, izjavio je pomoćnik sekretara za komunalne i stambene poslove Vladimir Terzin.
Na Reviji pobednika Petog festivala zabavne muzike „Banja 2009", u Vrnjačkoj Banji, nagradu Gran pri dobila je pevačica Leontina Vukomanović
Jugoslovenska kinoteka obeležila je 6. juna 60 godina postojanja na svečanoj akademiji, u novoj zgradi u Uzun Mirkovoj u Beogradu, dodelom nagrada zaslužnim umetnicima i institucijama i otvaranjem 11. festivala nitratnog filma.
Novosadski književnik Boško Ivkov uručio je u petak uveče nagradu "Đura Jakšić" pesniku Dušku Novakoviću iz Beograda, na svečanoj akademiji u Srpskoj Crnji, čime je označen početak 48. manifestacije "Đurini dani: Liparske večeri"
Švajcarac Federer savladao Robina Soderlinga u finalu Rolan Garosa 3:0 i osvojio 14. grend slem u karijeri.
Košarkašice Srbije ubedljivo su poražene od Litvanije - 71:49 u grupi C Evropskog prvenstva u Letoniji.
Zvanični srednji kurs evra: 94.15 dinara
I u Beogradu meteorolozi najavljuju pretežno sunčano vreme, sa slabim, uglavnom zapadnim vetrom. Maksimalna dnevna temperatura biće oko 29 stepeni.

AMSS

    Prema podacima kojima raspolaže AMSS, na širem području Srbije preovlađuje sunčano,  toplo i sparno vreme, dok su prema prognozi meteorologa, ponegde mogući lokalni pljuskovi.
 
    Na važnijim i frekventnijim putnim pravcima, van gradskih sredina, saobraćaj je umerenog inteziteta.

    Zbog radova na mostu preko reke Crni Timok (most broj 3, neposredno pre ulaska u tunel na deonici Selište-Gamzigradska Banja), na magistralnom putu M-5 Paraćin-Zaječar, saobraćaj će biti potpuno obustavljen do petka, 12. juna, do 17,00 sati. Za vreme dok traje potpuna obustava saobraćaja, vozači koji idu iz Paraćina za Zaječar, Negotin ili Knjaževac, mogu da koriste alternativni put od Selišta ka Boru, pa preko Nikoličeva za Zaječar i dalje. Vozači koji idu iz Knjaževca i Zaječara ka Paraćinu, mogu da koriste regionalni put Zaječar-Boljevac, preko Lubnice, i dalje ka Paraćinu.
    Zbog radova na sanaciji mosta preko reke Skrapež, potpuno je obustavljen saobraćaj na obilaznici oko Požege, koja je deo magistralnog puta M-5 Čačak-Užice. Saobraćaj se preusmerava kroz Požegu. Saobraćaj na obilaznici oko Požege će, prema najavi putara, biti u potpunom prekidu do kraja jula.
    Radi se na sanaciji tunela "Stara Straževica", u okviru rehabilitacije kružnog puta oko Beograda R-251. Zbog radova, ovaj tunel će biti zatvoren za saobraćaj do 03.09.2009.

.
     U klisurama i usecima, odnosno pored kamenih kosina, učestala je pojava odrona, posebno duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Sićevačku, Grdeličku i Drensku klisuru. Ekipe putara ih redovno uklanjaju, ali se vozačima preporučuje da voze oprezno i sporije, posebno na delu Đerdapske magistrale od Golupca do Đerdapske brane, gde su odroni najizraženiji.