Thursday, February 12, 2009

Na današnji dan

1804. Umro nemački filozof Imanuel Kant.

1809. Rođen američki državnik Abraham Linkoln, predsednik SAD od 1860. do 1865.

1818. Čile proglasio nezavisnost od Španije.

1832. Pacifička ostrva Galapagos pripojena Ekvadoru.

1851. Edvard Hargrejvs našao zlato u Samerhil Kriku, u Novom Južnom Velsu, izazvavši zlatnu groznicu u Australiji.

1912. Poslednji kineski car Pu Ji, iz dinastije Manču, abdicirao, Kina postala republika, prvi predsednik Sun Jat Sen.

1999. Senat SAD oslobodio predsednika Bila Klintona optužbi za krivokletstvo i ometanje pravde, čime je, posle godinu dana, okončana afera s Monikom Levinski i izbegnut "impičment".

1999. Poljska, Mađarska i Češka, prve od bivših članica sovjetskog bloka, priključile se NATO-u.

2002. Pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu počelo suđenje bivšem predsedniku Srbije i Jugoslavije Slobodanu Miloševiću, prvom šefu države kom je suđeno pred tim sudom. 2004. Svetska zdravstvena organizacija potvrdila testove koji su dokazali da smrtonosni ptičji grip, koji je usmrtio mnogo ljudi, ne može da se prenese sa čoveka na čoveka.

Grip

Broj obolelih od gripa svake nedelje se udvostručuje, a najviše je rasprostranjen među malom decom i osnovcima. Za sada je virus niskog intenziteta, ali epidemiolozi najavljuju da će za nedelju do dve u našoj zemlji grip dostići svoj maksimum.

- I dalje su češće respiratorne infekcije kojih je do sada u Beogradu registrovano više od 17.000. Od gripa najviše oboljevaju deca predškolskog i školskog uzrasta, a najmanje starije stanovništvo.Najviše ima virusa AH3, kao i u većini evropskih zemalja. Ovaj tip virusa ima epidemijski potencijal i prenosi se lako u opštoj populaciji. Virus tipa B najčešće se javlja u zatvorenim kolektivima, kao što su starački domovi i bolnice. Sada je pravo vreme, da gripozni ne idu u bolničke posete, pogotovu kod teških bolesnika ili beba. Takođe, ne treba odlaziti ni u veće kolektive – savetuje dr Đerković.

Pridržavajte se saveta stručnjaka

- mirovati od tri do pet dana

- ne uzimati antibiotike samoinicijativno

- piti što više tečnosti, naročito čajeve

- uzimati voće i vitamine

- uzimati samo lekove za spuštanje temperature

- izbegavati posete

- provetravati prostorije što češće

- ako simptomi dugo traju, obavezno se javiti specijalisti

Kursna lista

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

92,85

93,41

Švajcarska

62,02

62,39

Velika Britanija

103,38

103,99

SAD

71,92

72,36

Vesti

Na Beogradskom sajmu pod sloganom "Izuzetnost počinje ovde" danas će biti otvoren Sajam brendova (Brand fair), koji se održava po peti put.

U Srbiji čak 90 osoba pod kontrolom zbog sumnje da je obolelo od opasne legionarske bolesti! Virus u Srbiju iz Hrvatske doneli novinari i navijači koji su bili na Svetskom prvenstvu u rukometu.

Ministarstvo prosvete pozvalo je direktore osnovnih škola u Srbiji da obaveste roditelje sledeće generacije prvaka da ne naručuju niti kupuju udžbenike, pošto će ih dobiti besplatno.

Učenici osnovnih i srednjih škola u Srbiji neče pohađati nastavu u ponedeljak 16. februara zbog Dana državnosti, saopštilo je juče Ministarstvo prosvete. U ponedeljak će biti neradni dan i za državne organe i privredu.

Vukova nagrada, koju Kulturno-prosvetna zajednica Srbije već 45 godina dodeljuje institucijama i pojedincima za doprinos širenju kulture, obrazovanje i stvaralaštvo, uručena je juče u Starom dvoru dobitnicima za 2008. godinu.

Košarkaši Partizana savladali špansku Unikahu rezultatom 60:59.

Srpski fudbaleri poraženi u finalu međunarodnog turnira na Kipru od Ukrajine rezultatom 1:0.

Najbolja srpska teniserka Jelena Janković u meču prvog kola, savladala Italijanku Frančesku Skjavone sa 2:0 u setovima.

Kupovni kurs evra 92.85 prodajni 93.41 dinara
Najviša temperatura danas 2 stepena.

Stanje na putevima

U većem delu Srbije pada sneg slabog do umerenog inteziteta. U Podunavlju, preko planinskih prevoja i u nižim predelima u Timočkoj i Negotinskoj krajini duva jači severni vetar, koji na putevima stvara manje snežne nanose, što bitno smanjuje bezbednost u saobraćaju. Od 2-5 cm snega na kolovozu, i to u raskvašenom stanju, ima i na područjima Kragujevca i Ćuprije, a sa snegom na kolovozu treba računati i na putevima u nižim predelima na područjima Novog Pazara, Ivanjice, Užica, Valjeva i Požarevca, kao i u okolini Beograda i Pančeva. Zbog raskvašenog snega, kolovozi su klizavi, a vidljivost je bitno smanjena zbog niske oblačnosti i vejavice, pa upozoravamo vozače da voze veoma oprezno i da brzinu kretanja svojih vozila u potpunosti prilagode ovako nepovoljnim uslovima na putevima, uz držanje što većeg odstojanja u odnosu na vozila ispred sebe. Na svim navedenim područjima obavezna je i zimska oprema.
Na svim putevima u višim predelima Srbije ima od 2-10 cm snega na kolovozu. Zbog vejavice, na ovim putevima je vidljivost bitno smanjena, pa je saobraćaj veoma otežan. Naravno, obavezna je upotreba zimske opreme. Naročito teško saobraćaj se odvija preko planinskih prevoja u Timočkoj i Negotinskoj krajini, kao i preko Debelog brda, Kameničkog brda, Slatine, Divčibara i Bukova, te na svim putevima u višim predelima Sjenice, Raške i Tutina.
Na prilazima zimskim turističkim centrima, ka Tari, Zlatiboru i Kopaoniku, ima od 1-5 cm snega na kolovozu, vidljivost je, zbog vejavice, takođe, značajno smanjena, a mogući su i manji snežni nanosi zbog pojačanog vetra.
Na regionalnim putevima koji spadaju u 3. grupu po redosledu čišćenja i održavanja, ima do 10 cm snega na kolovozima, zbog čega vozila moraju obavezno da imaju lance.

Putari skreću pažnju na veliki broj oštećenja, najčešće u vidu udarnih rupa i deformacija na kolovozima. Zbog toga upozoravamo sve vozače da budu veoma oprezni i da voze brzinom koja će im omogućiti da na vreme preduzmu odgovarajuće mere kako bi izbegli oštećenja i deformacije na kolovozu, a time i moguće teže posledice po sebe i ostale učesnike u saobraćaju, kao i da poštuju saobraćajne propise i ograničenja na koja ih upozorava postavljena vertikalna saobraćajna signalizacija.
U klisurama i usecima, odnosno pored kamenih kosina, učestali su odroni, posebno duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Sićevačku i Grdeličku klisuru.