Monday, February 9, 2009

Info Grocka

Gradska opština Grocka započela je akciju uklanjanja objekata bespravne gradnje na Smederevskom putu u Leštanama. Za poslove uklanjanja objekata u budžetu opštine za 2009. godinu predviđeno je 10 miliona dinara, dok je neiskorišćenih sredstava iz prošlogodišnjeg budžeta ostalo 2 miliona, što omogućava dovoljno finansijskih sredstava za uspešno rešavanje problema bespravne gradnje. Opštinsko veće opštine Grocka dalo je saglasnost za još 11 rešenja za uklanjanje bespravno izgrađenih objekata.

Održano je opštinsko takmičenje u malom fudbalu za učenike i učenice osnovnih škola .Prvo mesto u kategoriji dečaka osvojila je OŠ „Aleksa Šantić“ iz Kaluđerice, drugo „Sveti Sava“ iz Vrčina a treće“ Ilija Garašanin“ iz Grocke. U kategoriji devojčica pobednice su učenice osnovne škole iz Grocke, druge učenice iz Vrčina i treće učenice osnovne škole iz Umčara.Pehare i diplome pobednicima uručila je sekretar Sportskog saveza Grocka.

Na današnji dan

1540. U Rudaj Fildsu kod Čestera, u Engleskoj, održana prva trka konja.

1801. Mirovnim ugovorom Austrije i Napoleonove Francuske u Linevilu na severoistoku Francuske prestalo da postoji Sveto rimsko carstvo.

1849. Italijanski revolucionar Đuzepe Macini proglasio Rim republikom.

1881. Umro Fjodor Mihajlovič Dostojevski, jedan od najvećih ruskih i svetskih književnika.
1917. Zbog pokušaja bugarske vojske da mobiliše srpske regrute u okupiranim oblastima u južnoj Srbiji, u I svetskom ratu, izbio Toplički ustanak.
1934. Jugoslavija, Grčka, Turska i Rumunija u Atini potpisale Balkanski pakt, odbrambeni savez za zaštitu od bugarskih i italijanskih težnji. Izbijanjem II svetskog rata savez oslabio zbog različitih stavova članica prema Nemačkoj i Italiji, a pristupanjem Rumunije i Jugoslavije Trojnom paktu se raspao.

1962. Jamajka postala nezavisna država u okviru britanskog Komonvelta.

1969. Boing 747 džambo-džet obavio prvi probni let.

1991. Na referendumu u Litvaniji, iz kog su bili isključeni građani ruske nacionalnosti, više od 90 odsto birača glasalo za otcepljenje od SSSR-a.

2002. Umrla britanska princeza Margaret, sestra kraljice Elizabete, poznata po glamuroznom i burnom životu.

Kursna lista

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

91,59

92,14

Švajcarska

61,03

61,4

Velika Britanija

104,51

105,14

SAD

71,02

71,45

Participacija

Participacija za zdravstvene usluge od subote umesto 20 iznosi 40 dinara. Pacijenti od subote sa 40 dinara dotiraju bolnički dan, pregled kod izabranog lekara, rendgentski pregled po uputu, holter, endoskopiju, EKG, spirometriju. Isti iznos se naplaćuje po receptu za lek, uputu za laboratorijske analize, po danu rehabilitacije, za lečenje u dnevnoj bolnici ili prevoz sanitetom na teritoriji iste filijale osiguranja koji nije hitan.
Participaciju od 40 dinara po zubu za lečenje komplikacija karijesa, ili vađenje zuba zbog posledica karijesa, od subote plaćaju i deca do 18 godina. U Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje kažu da su zdravstvene ustanove dužne da svakom pacijentu izdaju račun za naplaćenu participaciju.

Zaposleni i penzioneri čija su primanja niža od 18.000 dinara po članu domaćinstva su oslobođeni plaćanja participacije za zdravstvene usluge, ukoliko donesu potvrdu o mesečnim prihodima, rekla je direktorka Zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović. Ona je precizirala da penzioneri kao potvrdu treba da prilože penzioni ček, dok zaposleni potvrdu o mesečnim prihodima treba da dobiju od poslodavaca."Nezaposleni i primaoci socijalne pomoći po automatizmu su oslobođeni plaćanja participacije, pa se ova novina ne odnosi na njih", navela je Vukajlovićeva.

Vesti

Srpski ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić izjavio je da će ove godine za modernizaciju železnice na Koridoru 10 kroz Srbiju biti uloženo 220 miliona evra.

Skupština Srbije krajem ovog meseca i početkom marta usvojiće 15 zakona iz oblasti zaštite životne sredine.

Veći deo Kaluđerice bez struje od 9 do 12 sati.

Zoran Jovanović, beogradski karikaturista i reditelj crtanih filmova,uvršten u Antologiju najboljih karikaturista, ilustratora i dizajnera "Njujork tajmsa"






Sinoć dodeljene nagrade Gremi. Najuspešniji duet Robert Plant-Alison Kraus sa 5 nagrada, zatim Coldplay sa 3.

Naše najbolje teniserke drugog dana Fed kup meča protiv Japana lakim pobedama izborile Srbiji plasman u sledeću rundu. Jelena pobedila Sugijamu, a Ana Moritu.

Kupovni kurs evra 91.59 prodajni 92.14 dinara

Najviša temperatura danas 5 stepeni.