Monday, February 9, 2009

Participacija

Participacija za zdravstvene usluge od subote umesto 20 iznosi 40 dinara. Pacijenti od subote sa 40 dinara dotiraju bolnički dan, pregled kod izabranog lekara, rendgentski pregled po uputu, holter, endoskopiju, EKG, spirometriju. Isti iznos se naplaćuje po receptu za lek, uputu za laboratorijske analize, po danu rehabilitacije, za lečenje u dnevnoj bolnici ili prevoz sanitetom na teritoriji iste filijale osiguranja koji nije hitan.
Participaciju od 40 dinara po zubu za lečenje komplikacija karijesa, ili vađenje zuba zbog posledica karijesa, od subote plaćaju i deca do 18 godina. U Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje kažu da su zdravstvene ustanove dužne da svakom pacijentu izdaju račun za naplaćenu participaciju.

Zaposleni i penzioneri čija su primanja niža od 18.000 dinara po članu domaćinstva su oslobođeni plaćanja participacije za zdravstvene usluge, ukoliko donesu potvrdu o mesečnim prihodima, rekla je direktorka Zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović. Ona je precizirala da penzioneri kao potvrdu treba da prilože penzioni ček, dok zaposleni potvrdu o mesečnim prihodima treba da dobiju od poslodavaca."Nezaposleni i primaoci socijalne pomoći po automatizmu su oslobođeni plaćanja participacije, pa se ova novina ne odnosi na njih", navela je Vukajlovićeva.

No comments:

Post a Comment