Monday, March 16, 2009

AMSS

    Prema podacima kojima raspolaže AMSS,  nema padavina na području naše zemlje, vozače u nižim predelima očekuju uglavnom suvi do mestimično vlažni kolovozi. Vidljivost je dobra, osim na području Kopaonika, gde je smanjena zbog magle na svega 20-30 metara. Na prilazu Kopaoniku iz pravca Brzeća,na deonici Rendara-Jaram, duva jak vetar, stvara snežne nanose, visine do pola metra. Saobraćaj je umerenog intenziteta i obavlja se bez zastoja i ograničenja na većini magistralnih i regionalnih puteva u Srbiji.  
    Zbog ugaženog snega na kolovozu, kojeg ima do 5 cm, na snazi je zabrana kretanja kamionima sa prikolicom i šleperima na svim prilazima Kopaoniku, na putevima koji vode preko Goča i Vlasine, na Goliji i Tari, na prilazu Babinom zubu na Staroj planini, na regionalnom putu R-119 Koznica-Drenska klisura, na regionalnim putevima u višim predelima Ivanjice, Peštera i na Divčibarama (deonica Krčmar-Divčibare-Kaona). Na pomenutim putnim pravcima, za ostale kategorije vozila, zimska oprema je obavezna.

   Putari skreću pažnju na veliki broj oštećenja, na kolovozima. Zbog toga upozoravamo sve vozače da budu veoma oprezni i da poštuju saobraćajne propise i ograničenja na koja ih upozorava postavljena saobraćajna signalizacija.
    U klisurama i usecima, odnosno pored kamenih kosina, učestali su odroni, posebno duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Sićevačku, Grdeličku i Drensku klisuru. Ekipe putara ih redovno uklanjaju, ali se vozačima preporučuje da voze oprezno i sporije, posebno na delu Đerdapske magistrale od Golupca do Đerdapske brane, gde su odroni najizraže