Thursday, March 26, 2009

Na današnji dan

1827. U Beču umro nemački kompozitor Ludvig van Betoven.

1892. Umro američki pisac Volt Volter Vitmen, najuticajniji američki pesnik XIX veka, autor zbirke pesama "Vlati trave".

1914. Rođen američki pisac Tomas Lenijer Tenesi Vilijams.

1923. Umrla francuska glumica Sara Bernar.

1953. Američki mikrobiolog Džonas Edvard Salk objavio da je izumeo vakcinu protiv dečije paralize.

1971. Šeik Mudžibur Rahman proglasio Istočni Pakistan nezavisnom državom Bangladeš.

1979. Predsednik Egipta Anvar el Sadat i premijer Izraela Menahem Begin u Vašingtonu potpisali mirovni ugovor, prvi mirovni sporazum jevrejske države i neke arapske zemlje.

1984. Samoubistvo izvršio jugosloveski i srpski pisac Branko Ćopić, jedan od najplodnijih i najpopularnijih pisaca posle II svetskog rata.

1993. Umro srpski pozorišni i filmski glumac Taško Načić, majstor komedije i groteske.

2001. Savet bezbednosti UN usvojio rezoluciju o slanju međunarodnih posmatrača radi zaštite civila na području Zapadne obale i Gaze.

Kursna lista

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

94,68

95,25

Švajcarska

62,13

62,5

Velika Britanija

101,8

102,41

SAD

69,66

70,08

AMSS

    Prema podacima kojima raspolaže AMSS vozače, u nižim predelima severne i centralne Srbije, očekuju suvi kolovozi. Na putevima južne i zapadne Srbije, u nižim predelima ima mestimično raskvašenog snega, dok u višim predelima na kolovozima ima od 3-5 sm snega, pa je saobraćaj otežan i usporen.
    Vidljivost je dobra, izuzev preko prevoja Tresibaba, na magistralnom putu Niš-Knjaževac, gde magla smanjuje vidljivost na 100 metara.
    Zbog snega na kolovozu, kojeg ima od 3 do 5 cm, na snazi je zabrana kretanja kamionima sa prikolicom i šleperima na svim prilazima Kopaoniku, na putevima koji vode preko Goča, Vlasine, Debelog brda i Bukova, na Goliji, Tari, Crnom vrhu, na prilazu Babinom zubu na Staroj planini, na svim putevima u ivanjičkom kraju, u višim predelima Nove Varoši, Prijepolja i Peštera, na regionalnom putu R-119 Koznica-Drenska klisura, preko Divčibara (deonica Krčmar-Divčibare-Kaona).  Na pomenutim putnim pravcima, za ostale kategorije vozila, zimska oprema je obavezna.
    Putari skreću pažnju na veliki broj oštećenja na kolovozima. Zbog toga upozoravamo sve vozače da budu veoma oprezni i da poštuju saobraćajne propise i ograničenja na koja ih upozorava postavljena saobraćajna signalizacija.
    Na deonici magistralnog puta M/2 Rožaje-Kosovska Mitrovica, u zoni GP Mehov Krš, prilikom miniranja nestabilne kamene kosine došlo je do neplaniranog obrušavanja velike stene na kolovoz, što je juče u popodnevnim satima 25.03.2009., izazvalo potpuni, višečasovni, prekid saobraćaja. Tokom noći je probijena i raščišćena jedna kolovozna traka, pa se saobraćaj sada obavlja naizmeničnim propuštanjem vozila tom trakom. Vozači putničkih vozila mogu da koriste alternativni pravac Špiljane-Tutin-Vuča. Putari i dalje intenzivno rade na potpunom uklanjanju obrušenogmaterijala, na obezbeđenju nestabilne kosine od daljih obrušavanja i na potpunoj normalizaciji saobraćaja.
    U klisurama i usecima, odnosno pored kamenih kosina, učestali su odroni, posebno duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Sićevačku, Grdeličku i Drensku klisuru. Ekipe putara ih redovno uklanjaju, ali se vozačima preporučuje da voze oprezno i sporije, posebno na delu Đerdapske magistrale od Golupca do Đerdapske brane, gde su odroni najizraženiji.