Wednesday, April 15, 2009

Vesti

Generalni direktor Elektroprivrede SrbijeDragomir Marković ocenio je da je moguće poskupljenje struje od osam odsto u ovoj godini, ali nije precizirao kada.

Od danas građani mogu svoj stari automobil da daju na recikliranje i time dobiju popust od 1.000 evra za kupovinu "punta", najavljuju u Ministarstvu ekonomije.

Gorivo u Srbiji danas je skuplje u proseku za 2,7 dinara po litru, ili za 3,4 odsto.

Grejna sezona prema Odluci o snabdevanju toplotnom energijom u gradu Beogradu, završava se sutra.

U Univerzitetskoj biblioteci u Beogradu danas je otvorena izložba povodom dva veka od rođenja Luja Braja, tvorca reljefnog pisma za slepe.

Na upravo završenom međunarodnom dečijem filmskom festivalu u gradu Laknau u Indiji, "Princ od papira" u režiji Marka Kostića, osvojio je nagradu za najbolji film.

Janko Tipsarević se posle pobede od 2:0 plasirao u drugo kolo turnira Masters serije u Monte Karlu, a naredni meč igraće u četvrtak protiv Italijana Bolelija.

U četvrfinalu Lav kupa Srbije sastaju se Partizan i Hajduk sa Liona, Crvena Zvezda dočekuje Smederevo, OFK Beograd igra protiv Banata, a Sevojno protiv Napretka.

Kupovni kurs evra    93,85            prodajni    94,42 dinara

Najviša temperatura danas 21 stepen.

Na današnji dan

1450. U poslednjoj fazi Stogodišnjeg rata Francuzi su u bici kod Forminjija porazili Engleze, čime je okončana engleska dominacija u Normandiji.

1755. Doktor Samjuel Džonson, engleski pesnik, novinar i leksikograf, objavio je Rečnik engleskog jezika, prvi moderni engleski rečnik.

1843. Rođen je američki pisac Henri Džejms.

1912. Na prvom putovanju iz Velike Britanije u SAD potonuo je Titanik, najveći i najluksuzniji prekookeanski brod svog doba. Život je izgubilo 1.523 od 2.224 putnika.

1923. Insulin, koji je kanadski naučnik, nobelovac Frederik Banting, otkrio 1921. godine, počeo je da se koristi u lečenju dijabetesa.

1941. Jugoslovenska vlada, na čelu sa njenim predsednikom, generalom Dušanom Simovićem, napustila je zemlju posle nemačke okupacije. Dan ranije iz zemlje je otišao i kralj Petar II Karađorđević.

1945. Britanske trupe su u Drugom svetskom ratu oslobodile nemački koncentracioni logor Bergen-Belzen.

1952. Frenklin banka u Njujorku izdala je prvu kreditnu karticu u svetu.

1968. Dva sovjetska satelita bez ljudske posade, Kosmos 212 i 213, automatski su se spojili dok su kružili u Zemljinoj orbiti.

1980. U Parizu je umro francuski filozof i književnik Žan-Pol Sartr.

1990. U Njujorku je u 85. godini umrla filmska glumica švedskog porekla Greta Garbo.

1999. NATO preuzeo odgovornost za bombardovanje konvoja izbeglica na Kosovu, tokom kojeg je, prema jugoslovenskim izvorima, poginulo 75 civila.

2005. U Memorijalnom parku holokausta u Bruklinu otkrivena je spomen-ploča žrtvama logora Jasenovac (Hrvatska), što je prvi javni spomenik u SAD stradalima u tom logoru.