Monday, March 30, 2009

Info Grocka

Upis dece u prvi razred osnovne škole počeće 1. aprila i trajaće do 31. maja. Testiranje će obaviti pedagog i psiholog škole. U prvi razred osnovne škole upisaće se deca koja do 31. avgusta ove godine pune od šest godina i šest meseci do sedam godina i šest meseci, odnosno mališani rođeni od 2002. do kraja februara 2003. godine.
Osnovna škola je obavezna da upiše dete koje ima prebivalište na području škole. Prilikom upisa deteta u prvi razred roditelji moraju da podnesu izvod iz matične knjige rođenih (overen prepis ili fotokopiju), potvrdu o zdravstvenom stanju deteta, kao i potvrdu o završenom pripremnom predškolskom programu.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sistematski pregled dece, koja će ove godine biti upisana u prvi razred osnovne škole, obavljaju se u ambulantama Doma zrdavlja Grocka kod izabranog lekara. Mališani će morati da posete fizijatra, stomatologa, oftamologa , logopeda , pedijatra i ORL , nakon čega se izdaje potvrda da je dete spremno za upis u školu.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Crveni krst Grocka u saradnji sa Institutom za tranfuziju krvi Beograd organizovao je akciju dobrovoljnog davanja krvi u prostorijama OŠ "Nikola Tesla " u Vinči. Tom prilikom prikupljeno je 29 jedinica krvi. Sledeća akcija planirana je za sutra u sali Srednje škole u Grockoj. Krv se može dati u prostorijama škole od 9 do 15 časova.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

U okviru Sportiša-školskog sporta, održano je takmičenje u rukometu u OŠ "Sveti Sava" u Vrčinu. Prvo mesto u kategoriji dečaka osvojila je OŠ iz Kaluđerice, drugo mesto OŠ iz Grocke i treće OŠ iz Umčara . U kategoriji devojčica najbolje su bile učenice OŠ " Sveti Sava" iz Vrčina, drugo mesto osvojile su učenice OŠ "Mića Stojković" iz Umčara a treće Oš "Nikola Tesla" iz Vinče. Pehare i diplome pobednicima uručila je sekretar Sportskog saveza Živka Komlenac - Đorđević i direktor škole u Vrčinu Dobrica Sinđelić . Dodeli diploma prisustvovao je i član Opštinskog veća zadužen za obrazovanje Vladimir Lukić.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

U 23 .kolu Prve Srpske lige u košarci OKK Grocka pobedio je ekipu KK "Viva basket " rezultatom 86:84. U sledećem kolu košarkaši iz Grocke igraju sa ekipom KK "Kotež " iz Beograda.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

U 15. kolu Regionalne lige Beograd u odbojci OK Mladost izgubio je od ekipe "Blok-aut" rezultatom 0:3. OK Mladost sastaje se danas sa ekipom odbojkaškog kluba "Roda 1 "iz Beograda .

Na današnji dan

1746 - Rođen je španski slikar Fransisko de Goja.

1814 - Britanci i njihovi saveznici u ratu protiv Napoleona Bonaparte trijumfalno su ušli u Pariz.

1842 - Američki lekar Kraford Long prvi put je upotrebio etar kao anestetik prilikom hirurške intervencije u bolnici u gradu Džeferson u Virdžiniji.

1853 - Rođen je holandski slikar Vinsent van Gog.

1856 - U Parizu je mirovnim ugovorom okončan Krimski rat vođen od 1853. između Rusije i Otomanskog carstva.

1863 - Princ Vilijam, mlađi sin danskog kralja Kristijana IX, postao je kralj Grčke pod imenom Džordž I.

1867 - Senatu SAD podnesen je ugovor o kupovini Aljaske od Rusije. Teritorija od milion i po kvadratnih kilometara kupljena je potom za 7,2 miliona dolara, oko dva centa po jutru zemlje. Aljaska je 1912. godine zvanično proglašena za teritoriju SAD, a 1959. godine postala je 49. američka država.

1973 - Povlačenjem poslednjih američkih trupa i oslobađanjem zarobljenika formalno je završeno vojno angažovanje SAD u Vijetnamu.

1979 - Iranci su na dvodnevnom referendumu ubedljivom većinom izglasali uspostavljanje Islamske republike.

1981 - U Vašingtonu je izvršen neuspeo atentat na predsednika SAD Ronalda Regana.

1986 - Umro je američki filmski glumac Džejms Kegni

1987 - Slika Van Goga "Suncokreti" prodata je na aukciji u Londonu za 24,75 miliona funti (39,7 miliona dolara).

2002 - U 102. godini umrla je britanska kraljica majka Elizabeta.

Kursna lista

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

94,31

94,88

Švajcarska

62,28

62,65

Velika Britanija

101,38

101,99

SAD

71,44

71,87

Vesti

Zbog opšteg nezadovoljstva povodom najavljenog solidarnog poreza, najverovatnije će biti uveden veći porez samo na prihode iznad prosečnih zarada, i to zaposlenima u javnoj upravi.

Srbija i Međunarodna banka za obnovu i razvoj danas potpisuju Ugovor o programskom zajmu za razvoj privatnog i finansijskog sektora u vrednosti od 34,9 miliona evra, najavilo je Ministarstvo finansija Srbije.

Do kraja godine godine struja najverovatnije neće poskupeti, dok će gas biti jeftiniji, tvrdi ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić.

Na 56. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma, koji počinje danas u bioskopu Balkan, do 3. aprila biće prikazano 39 ostvarenja u domaćem i 33 u stranom takmičarskom programu.

Ana Ivanović poražena je u trećem kolu turnira u Majamiju od Mađarice Agneš Savaj, a Jelena Janković je poražena već na startu turnira od Argentinke Žizele Dulko 2:0.

Kupovni kurs evra    94.31        prodajni    94.88     dinara.

Najviša temperatura danas 22 stepena.

AMSS

    Prema podacima kojima raspolaže AMSS, u nižim predelima, saobraćaj je umerenog inteziteta i obavlja se po uglavnom suvim kolovozima. Kako nas, prema prognozi meteorologa, u poslepodnevnim časovima, očekuje, u svim krajevima, umereno oblačno i nestabilno vreme sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom, što će usloviti mokre kolovoze, a udarne rupe ispunjene vodom, savetujemo vozačima da voze oprezno, na dovoljnom odstojanju od vozila ispred i brzinom koja će  omogućiti da na vreme, dakle bezbedno, zaustavite svoje vozilo.
   

Na putevima u višim, brdsko-planinskim predelima, kolovozi su mestimično vlažni, usled otapanja snega pored puta. Na svim prilazima Kopaoniku, na putevima koji vode preko Vlasine, na Goliji, Tari, na regionalnim putevima u višim predelima Ivanjice, Nove Varoši, Prijepolja i Peštera, još uvek ima mestimično zaostalog, kašastog snega na kolovozu, od 1 do 3 cm, pa je na snazi zabrana kretanja kamionima sa prikolicom i šleperima, a za ostale kategorije vozila, se preporučuje zimska oprema.   

Putari skreću pažnju na veliki broj oštećenja na kolovozima. Zbog toga upozoravamo sve vozače da budu veoma oprezni i da poštuju saobraćajne propise i ograničenja na koja ih upozorava postavljena saobraćajna signalizacija.

    U klisurama i usecima, odnosno pored kamenih kosina, učestali su odroni, posebno duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Sićevačku, Grdeličku i Drensku klisuru. Ekipe putara ih redovno uklanjaju, ali se vozačima preporučuje da voze oprezno i sporije, posebno na delu Đerdapske magistrale od Golupca do Đerdapske brane, gde su odroni najizraženiji.