Tuesday, March 24, 2009

Na današnji dan

1603. Umrla je engleska kraljica Elizabeta I.

1882. Nemački bakteriolog Robert Koh objavio je da je izolovao bakteriju koja izaziva tuberkulozu, kasnije poznatu kao Kohov bacil.

1905. Umro je francuski pisac Žil Vern, koji je svojim naučnofantastičnim romanima odigrao veliku ulogu u popularizaciji nauke i predvideo mnoga kasnija naučna dostignuća.

1972. Velika Britanija je uspostavila direktnu kontrolu u Severnoj Irskoj da bi sprečila sukobe paravojnih grupa rimokatolika i protestanata.

1976. U Argentini je vlast preuzela vojna hunta generala Horhea Videle, a predsednica Isabela Peron je uhapšena.

1976. Umro je britanski feldmaršal Bernard Lo Montgomeri, jedan od vodećih savezničkih vojskovođa u Drugom svetskom ratu.

1993. Ezer Vajcman je izabran za sedmog predsednika Izraela.

1999. U 20 časova snage NATO-a počele su vazdušne udare na SR Jugoslaviju. Tokom 78 dana akcije pod nazivom "Milosrdni anđeo", u kojoj je učestvovalo 19 zemalja, poginulo je preko 1.000 ljudi, a više hiljada je ranjeno. Teško su oštećeni infrastruktura, vojni i civilni objekti, a šteta je procenjena na oko 30 milijardi dolara.

2002. Prvi put u 74-godišnjoj istoriji Oskara, dvoje crnaca dobilo je tu nagradu - za najbolju mušku i žensku ulogu: Denzel Vošington za ulogu u filmu "Dan obuke", a Hale Beri u filmu "Bal čudovišta".

2003. "Klonejd", kompanija koja tvrdi da je uspela da napravi pet kloniranih ljudskih bića, prvi put je i objavila fotografiju bebe za koju se tvrdi da je klonirana.

2006. Posle skoro četiri decenije kampanje za nezavisnost Baskije, oblasti na severu Španije, baskijska separatistička organizacija ETA objavila je trajni prekid vatre i najavila borbu za svoja prava demokratskim sredstvima.

Kursna lista

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

94,29

94,86

Švajcarska

61,47

61,84

Velika Britanija

101,55

102,16

SAD

69,01

69,43

Vesti

Obaveštavaju se građani da će danas tačno u podne , na celoj teritoriji Republike Srbije, aktivirati sirene i emitovati znak " Prestanak opasnosti " u trajanju od 60 sekundi.

Obim svetske trgovine pašće ove godine za devet procenata, najviše od Drugog svetskog rata, usled smanjenja tražnje u vreme najozbiljnije ekonomske krize u više decenija.

Republički zavod za statistiku saopštio je da će probni popis stanovništva, domaćinstva i stanova 2009. u Srbiji biti obavljen od 1. do 15. aprila ove godine.

Prodaja pretplatnih markica za april počeće u sredu, 25. marta i trajaće do 4. aprila.

Košarkaši Partizana večeras u Moskvi igraju prvi četvrtfinalni duel Evrolige protiv CSKA.

Kupovni kurs evra    94,29        prodajni    94,86 dinara.

Najviša temperatura danas 12 stepeni.

AMSS

    Prema podacima kojima raspolaže AMSS saobraćaj je, u nižim predelima, umerenog intenziteta i obavlja se, za sada, po suvim do mestimično vlažnim kolovozima. Na putevima u brdsko-planinskim predelima, saobraćaj je usporen i otežan.
    Na prilazu Kopaoniku iz pravca Brusa, duva vetar, koji, na deonici od Renara do Jarma, stvara snežne nanose visine i do 50 cm. Saobraćaj je usporen i neophodni su, pored zimske opreme, i lanci. Za sve one koji nameravaju da se uput ka ovom našem najpoznatijem zimskom turističkom preporuka je da se koristi pravac iz Jošaničke banje.
    Zbog guste magle vidljivost je smanjena na svega 30-50 metara preko Tresibabe, dok je vidljivost 50-100 metara preko Debelog brda, na putu Valjevo-Bajina bašta i u vranjskoj kotlini. U zonama sa maglom, vozačima savetujemo da voze sporije, uz upaljena svetla i držanje većeg rastojanja između vozila.
    Zbog snega na kolovozu, kojeg ima od 3 do 5 cm, na snazi je zabrana kretanja kamionima sa prikolicom i šleperima na svim prilazima Kopaoniku, na putevima koji vode preko Goča, Vlasine, Debelog brda i Bukova, na Goliji, Tari, Crnom vrhu, na prilazu Babinom zubu na Staroj planini, na regionalnom putu R-119 Koznica-Drenska klisura, preko Divčibara (deonica Krčmar-Divčibare-Kaona), kao i na svim regionalnim putevima ivanjičkog kraja, u višim predelima Nove Varoši, Prijepolja i Peštera. Na pomenutim putnim pravcima, za ostale kategorije vozila, zimska oprema je obavezna.
    Putari skreću pažnju na veliki broj oštećenja na kolovozima. Zbog toga upozoravamo sve vozače da budu veoma oprezni i da poštuju saobraćajne propise i ograničenja na koja ih upozorava postavljena saobraćajna signalizacija.
    Na magistralnom putu M-5 Paraćin-Zaječar, na 10. km od Paraćina, kod mesta Grza, klizište je sanirano i saobraćaj je normalizovan.
    U klisurama i usecima, odnosno pored kamenih kosina, učestali su odroni, posebno duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Sićevačku, Grdeličku i Drensku klisuru. Ekipe putara ih redovno uklanjaju, ali se vozačima preporučuje da voze oprezno i sporije, posebno na delu Đerdapske magistrale od Golupca do Đerdapske brane, gde su odroni najizraženiji.