Tuesday, March 24, 2009

AMSS

    Prema podacima kojima raspolaže AMSS saobraćaj je, u nižim predelima, umerenog intenziteta i obavlja se, za sada, po suvim do mestimično vlažnim kolovozima. Na putevima u brdsko-planinskim predelima, saobraćaj je usporen i otežan.
    Na prilazu Kopaoniku iz pravca Brusa, duva vetar, koji, na deonici od Renara do Jarma, stvara snežne nanose visine i do 50 cm. Saobraćaj je usporen i neophodni su, pored zimske opreme, i lanci. Za sve one koji nameravaju da se uput ka ovom našem najpoznatijem zimskom turističkom preporuka je da se koristi pravac iz Jošaničke banje.
    Zbog guste magle vidljivost je smanjena na svega 30-50 metara preko Tresibabe, dok je vidljivost 50-100 metara preko Debelog brda, na putu Valjevo-Bajina bašta i u vranjskoj kotlini. U zonama sa maglom, vozačima savetujemo da voze sporije, uz upaljena svetla i držanje većeg rastojanja između vozila.
    Zbog snega na kolovozu, kojeg ima od 3 do 5 cm, na snazi je zabrana kretanja kamionima sa prikolicom i šleperima na svim prilazima Kopaoniku, na putevima koji vode preko Goča, Vlasine, Debelog brda i Bukova, na Goliji, Tari, Crnom vrhu, na prilazu Babinom zubu na Staroj planini, na regionalnom putu R-119 Koznica-Drenska klisura, preko Divčibara (deonica Krčmar-Divčibare-Kaona), kao i na svim regionalnim putevima ivanjičkog kraja, u višim predelima Nove Varoši, Prijepolja i Peštera. Na pomenutim putnim pravcima, za ostale kategorije vozila, zimska oprema je obavezna.
    Putari skreću pažnju na veliki broj oštećenja na kolovozima. Zbog toga upozoravamo sve vozače da budu veoma oprezni i da poštuju saobraćajne propise i ograničenja na koja ih upozorava postavljena saobraćajna signalizacija.
    Na magistralnom putu M-5 Paraćin-Zaječar, na 10. km od Paraćina, kod mesta Grza, klizište je sanirano i saobraćaj je normalizovan.
    U klisurama i usecima, odnosno pored kamenih kosina, učestali su odroni, posebno duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Sićevačku, Grdeličku i Drensku klisuru. Ekipe putara ih redovno uklanjaju, ali se vozačima preporučuje da voze oprezno i sporije, posebno na delu Đerdapske magistrale od Golupca do Đerdapske brane, gde su odroni najizraženiji.

No comments:

Post a Comment