Friday, May 15, 2009

U Bečeju pronađen mrtav piton

U Kanalu Dunav-Tisa-Dunav u Bečeju pronađen je mrtav piton dugačak više od četiri metra, piše Bečejski mozaik u novom broju

Pitona su u Velikom bačkom kanalu pronašli radnici preduzeća "Vode
Vojvodine", koji na kanalu obavljaju izmuljavanje, navodi taj
nedeljnik.

Životinja je, prema proceni veterinara, bila mrtva najmanje tri dana,
a niko pouzdano nije mogao da kaže kako je dospela na mesto gde je
pronađena.

Direktor Veterinarske stanice Bečej Luka Mandić, koji je
prisustvovao uklanjanju mrtve zmije, rekao je da prema njegovim
saznanjima u Bečeju trenutno niko ne drži pitone kao kućne
ljubimce, ali da su "ranije dve-tri porodice držale ove životinje u
terarijumu".

Jedna od pretpostavki kako se uginuli piton našao na ovom mestu je i
činjenica da je cirkus nedavno gostovao u Bečeju, piše Bečejski
mozaik.

Na današnji dan

1610. - Francuski parlament imenovao je Luja XIII za novog kralja.

1618. - Johan Kepler otkrio je zakon o harmoniji.

1672. - U Masačusetsu je donet prvi Zakon o autorskom pravu.

1800. - Engleski kralj Džordž III preživeo je i drugi pokušaj atentata.

1859. - Rođen je Pjer Kiri, francuski fizičar i hemičar.

1914. - Umro je srpski književni kritičar i istoričar književnosti Jovan Skerlić, profesor Beogradskog univerziteta, član Srpske kraljevske akademije, najuticajniji kritičar svog vremena.

1926. - Umro je poslednji turski sultan, Mohammed VI Vahideddin, koji je vladao od 1918. do 1922. godine.

1928. - Prvi put se pojavio u javnosti Diznijev crtani junak Miki Maus.

1945. - Jugoslavija je definitovno oslobođena od okupatora i jedinice Jugoslovenske armije slomile su i poslednji organizovani otpor neprijateljskih snaga u Drugom svetskom ratu.

1948. - Egipat, Liban, Sirija, Egipat u Saudijska Arabija udruženim snagama napadaju Izrael.

1966. - Otpočela je izgradnja hidroenergetskog i plovidbenog sistema "Đerdap" na Dunavu.

1970. - Južna Afrika je isključena iz Olimpijskih igara.

Kursna lista

Zemlja

Kupovni

Prodajni

Evropska unija

94,65

95,2

Švajcarska

62,78

63,15

Velika Britanija

105,67

106,31

SAD

69,38

69,8

Zvanični srednji kurs evra :  94.9333

AMSS

Prema podacima kojima raspolaže OC AMSS, na području Srbije preovlađuje pretežno oblačno vreme, ali bez padavina, tako da vozače očekuju suvi kolovozi i dobra vidljivost.    Na važnijim i frekventnijim putnim pravcima van gradskih sredina, saobraćaj je umerenog inteziteta.
    Danas će odgovorni stručnjaci vršiti razminiRAvanje preostalih mina, zaostalih posle ranije eksplozije u vojnom magacinu  u Paraćinu. Zbog toga će, na autoputu E-75 kod Paraćina, saobraćaj biti potpuno obustavljan u oba smera u vremenu od 6,00  do 13,15 časova, uz  povremeno propuštanje vozila. Vozači putničkih vozila, koji ne žele da na autoputu čekaju na propuštanje, mogu nesmetano da koriste regionalni put R-214 Ćuprija-Paraćin. Za teretna vozila ne postoji alternativni pravac.

    Zbog klizišta koje se pojavilo na regionalnom putu R-116 Ušće-Ivanjica kod mesta Mlanča, saobraćaj je u potpunom prekidu za sve kategorije vozila.
    Radi se na sanaciji tunela "Stara Straževica", u okviru rehabilitacije kružnog puta R-251. Zbog radova, ovaj tunel će biti zatvoren za saobraćaj do 03.09.2009. Vozače upozoravamo da u potpunosti poštuju sva ograničenja i zabrane definisane postavljenom saobraćajnom signalizacijom, koja reguliše i način preusmeravanja saobraćaja.
    Zbog radova na vijaduktu, koji će trajati do 23.05.2009., na deonici autoputa E-75 Beograd-Niš kroz Veliki Mokri Lug  izvršena je izmena režima saobraćaja od petlje "Lasta" do benzinskih pumpi "Jugopetrol". Tokom izvođenja radova, saobraćaj će se odvijati  dvosmerno, kolovoznom trakom koja vodi iz smera od Beograda ka Nišu. Režim obavljanja saobraćaja je regulisan postavljenom vertikalnom saobraćajnom signalizacijom, uz bitno smanjenu maksimalno dozvoljenu brzinu kretanja vozila, pa je neophodno da vozači bezuslovno poštuju sva ograničenja i zabrane, kao i da budu maksimalno pažljivi i strpljivi.

    U klisurama i usecima, odnosno pored kamenih kosina, moguća je pojava odrona, posebno duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Sićevačku, Grdeličku i Drensku klisuru. Ekipe putara ih redovno uklanjaju, ali se vozačima preporučuje da voze oprezno i sporije, posebno na delu Đerdapske magistrale od Golupca do Đerdapske brane, gde su odroni najizraženiji.