Thursday, February 5, 2009

Na današnji dan, 05.02.2009.


 

1814. - U Beču je objavljena "Mala prostonarodna slavenoserbska pesmarica" Vuka Karadžića, koja je označila početak upoznavanja Evrope sa srpskom narodnom poezijom.

1816. - Premijerno je izvedena Rosinijeva opera "Seviljski berberin" u Rimu.

1884. - Rođen je srpski pisac Veljko Petrović, član Srpske akademije nauka i umetnosti.

1893. - Umro je srpski glumac Toša Jovanović, član Narodnog kazališta u Zagrebu i Narodnog pozorišta u Beogradu, jedan od najvećih srpskih glumaca XIX veka.

1973. - Prvi put je izašao crtani strip "Hogar strašni".

1993. - U Beogradu je osnovana "Fondacija Borislav Pekić" radi trajnog čuvanja i negovanja uspomene na velikog srpskog pisca, sređivanja i publikovanja njegove rukopisne zaostavštine, izdavanja sabranih dela i prevođenja na strane jezike. Ustanovljena je i "Književna stipendija Borislav Pekić".



 

Google me :o)

Broj korisnika interneta u svetu u 2008. je premašio je milijardu, a više od 75 odsto njih koristi usluge internet kompanije Google.

Sajtove Gugla lani je posetilo 772 miliona korisnika, što je 32 odsto više nego 2007. godine. U podatke nisu uračunati internet kafei i pristup sa mobilnih telefona.

Broj posetilaca Jahuovih internet stranica uvećan je za 16 odsto na 562,6 miliona, a Majkrosofta za 20 odsto na 647 miliona posetilaca.

Analitičari smatraju da je Gugl zabeležio najveći rast zahvaljujući tome što vrtoglavom brzinom dodaje nove mogućnosti u elektronskoj pošti.

Ovog meseca, Gugl je uveo mogućnost da se elektronska pošta snima na kompjuter, tako da korisnici mogu da je čitaju i kada nisu priključeni na internet.

Ta mogućnost je obznanjena saopštenjem koje je Gugl izdao, za razliku od većine drugih novina koje nisu na taj način obznanjivane, a koje korisnici mogu pronaći u Guglovoj internet pošti "dži mejl" (Gmail), u odeljku "labs" koji se nalazi u "podešavanjima" odnosno "setings" (Settings).

Odeljak za nove funkcije elektronske pošte "labs" uveden je u junu i od tada su uvedene 34 novine, poput slanja poruka na mobilne telefone sa interneta i opcije koja treba da spreči slanje nepromišljenih poruka tako što korisnicima zadaje lake matematičke zadatke koje moraju da urade pre nego što pošalju poruke u "sitnim" satima.

Baš stari Beograđani

Nova otkrića pokraj Save, posle onih sa obala Dunava, proširuju naša saznanja o materjalnoj kulturi na ušće dveju velikih reka još u vreme praistorije, ali i pojas koje su te kulture zahvatale.

Na području neolitskog lokaliteta Crkvine, u selu Stubline kod Obrenovca, arheolozi su pronašli konture "grada" iz tog perioda, saopšteno je danas iz Muzeja grada Beograda.

Stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda i Muzeja grada Beograda vršili su arheološka i geofizička istraživanja u periodu od 2006. do prošle godine.

Geofizičkim istraživanjima utvrđeno je da se na 20 odsto površine od ukupno 16 hektara nalazilo više od 100 kuća, rovovi koji su branili naselje i nekoliko "trgova".

Dodaje se da je taj "neolitski grad" imao oko 500 kuća s oko tri do četiri hiljade stanovnika.

U kući koja je istražena prošle godine, pored izuzetnih podataka o organizaciji života u njoj (nalazi žrvnja, dve peći, žrtvenika), pronađena je i jedinstvena kompozicija od više od 40 neolitskih figurina, s modelima minijaturnih alatki.

To je još jedan dokaz o neolitskoj kulturi na području Beograda, koja je svoju metropolu imala na Vinči ali su manja naselja zabeležena na Banjici, samom području današnjeg grada a evo kako se pokazalo i na zapadnim obodima grada. Time je Beograd na argumentovan način proširio svoj nekadašnji praistorijski "atar".

Vesti za 05.02.2009.

Vlada Srbije emitovaće danas prvi put državne zapise radi finansiranja deficita tekuće likvidnosti budžeta.

Participacija za zdravstvene usluge od subote, 7. februara, umesto sadašnjih 20, iznosiće 40 dinara.

Gradsko saobraćajno preduzeće "Beograd" do sada je pustilo u prodaju više od 1.000.000 karata po novoj ceni. Iako su stare karte povučene iz prodaje, one će važiti do 15. februra, posle čega se, uz doplatu, mogu zameniti iza nove karte.

Književnik David Albahari dobitnik je ovogodišnje Vitalove nagrade "Zlatni suncokret" za zbirku priča "Svake noći u drugom gradu", u izdanju Srpske književne zadruge

Premijera filma "Neobičan slučaj Bendžamina Batona" Dejvida Finčera, biće održana večeras u 20.30 u Sava centru.

Košarka: Partizan je savladao Lotomatiku sa 84:76 u Top 16 fazi Evrolige.

Posle samo 20 minuta igre probni meč Crvene Zvezde i poljskog Gornjika prekinut je zbog opšteg fizičkog obračuna igrača na terenu.

Kupovni kurs evra 92,55            prodajni 93,1 dinar.

Najviša temperatura danas 16 stepeni.

Kursna lista za 05.02.2009.

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

92,55

93,1

Švajcarska

62,13

62,5

Velika Britanija

104,07

104,69

SAD

72,07

72,5

Stanje na putevima

   Prema podacima kojima raspolaže OC AMSS, na važnijim i frekventnijim putnim pravcima u nižim predelima kolovozi su pretežno suvi, sem područja Niša, Svrljiga i Pirota gde pada slaba kiša.
    Vidljivost je, zbog magle, smanjena na 30-50 metara na putevima u Negotinskoj krajini, preko Tresibabe, na području Požege, Novog Pazara, Ribarića i Kopaonika.
    Na prilazima zimskim turističkim centrima, kao i na regionalnim putevima 3. prioriteta, ima od 1 do 3 cm zaostalog snega na kolovozima, zbog čega  vozila moraju obavezno da imaju zimsku opremu.
    Putari skreću pažnju na veliki broj veoma opasnih oštećenja i deformacija na kolovozima. Zbog toga upozoravamo sve vozače da budu veoma oprezni i da voze brzinom koja će im omogućiti da na vreme preduzmu odgovarajuće mere kako bi izbegli oštećenja i deformacije kolovoza, a time i moguće teže posledice po sebe i ostale učesnike u saobraćaju. Posebno je važno da voze na dovoljnom odstojanju u odnosu na vozilo ispred sebe, kako bi mogli blagovremeno da koče u slučaju da to isto, neočekivano, uradi vozilo ispred njih, koje je naišlo na oštećenje ili na deformaciju kolovoza.
    U klisurama i usecima, odnosno pored kamenih kosina, učestali su odroni, posebno duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Sićevačku i Grdeličku klisuru.
    Saobraćaj je umerenog inteziteta na svim magistralnim i važnijim regionalnim putevima, dok je na prilazima većim gradskim sredinama pojačan i obavlja se nešto usporenije.