Wednesday, December 17, 2008

Mali koncert K2




Vesti iz opštine Grocka

Pred početak nove godine biblioteka Ilija Garašanin usvojila je novi dizajn za članske karte a cene za učlanjivanje ostaju od novembra 2008. godine .Individualna i porodična članarina iznose 800 dinara,dok se za porodičnu dobijaju dve članske karte.Kolektivni upis za više od 10 članova iznosi 400 dinara i članstvo važi godinu dana od datuma upisa za sve kategorije.Sa članskom kartom ove biblioteke mogu da se koriste sve biblioteke na teritoriji grada Beograda.


Večeras u 17 časova u Velikoj Sali opštine Grocka održaće se koncert muzičkih škola. Pored učenika naše Osnovne Muzičke škole na koncertu učestvuju učenici iz Aranđelovca, Mladenovca i Lazarevca . Ulaz je slobodan.


Lovna sezona ,prema lovnom kalendaru koja je počela u oktobru, izlaskom lovaca u lov na fazane traje do 15. januara.Lov na divlje patke dozvoljen je do 15. februara.Prema rečima predsednika lovačkog udruženja Grocka Zorana Maksimović ovo je bila izuzetno uspešna lovna sezona. U narednoj godini sezona lova počinje 1. septembra.


U 12. kolu Prve Srpske lige u košarci.OKK Grocka večeras igra sa KK "Torlak" iz Beograda.Utakmica se igra u sali Srednje škole u 20 časova.

Coldplay - omiljeni bend


Prema rezultatima ankete koju je Kontra magazin sproveo treći put za redom britanski sastav Coldplay je sastav koji bi domaća publika najradije videla na jubilarnom desetom EXIT festivalu 2009. godine.

U anketi je ove godine 2.784 posetioca glasalo za nekog od 186 "ponuđenih" izvođača, na pitanje "Na EXIT-u 09 voleo bih da vidim" najviše posetilaca, njih 801, glasalo je upravo za bend koji je ove godine objavio jedan od najslušanijih albuma, "Viva la vida or death and all his friends".

Na drugom mestu se nalazi sastav AC/DC, na trećem mestu sastav Rage Against The Machine na četvrtom mestu sastava Rammstein dok je na petom mestu Ejmi Vajnhaus.

Prošle godine na prvom mestu se našao sastav Depeche Mode dok su Coldplay bili na petom mestu.

Pri vrhu liste nalaze se i izvođači poput Radiohead, Metallica, Pearl Jam, The Cure, R.E.M., Linkin Park, Iron Maiden, U2, The Killers i Bon Jovi.


Na današnji dan, 17.12.2008.

1538. Papa Pavle III isključio je iz rimokatoličke crkve engleskog kralja Henrija VIII, koji je prethodno sebe proglasio poglavarom anglikanske crkve.

1830. Umro je južnoamerički revolucionar, vojskovođa i državnik Simon Bolivar.

1888. Rođen je Aleksandar Karađorđević, mlađi sin srpskog kralja Petra i crnogorske kneginje Zorke, regent od 1914. a kralj Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca od 1921.


1903. Braća Vilbur i Orvil Rajt izvela su prvi uspešan let avionom u istoriji vazduhoplovstva. Njihova letilica "Flajer I" je nad peščanim dinama blizu mesta Kiti Houk u Severnoj Karolini, SAD, uzletela četiri puta, zadržavši se pritom u vazduhu najduže 59 sekundi.

1909. Umro je belgijski kralj Leopold II, koji je 1885. formirao Slobodnu državu Kongo, a 1908. je anektirao kao Belgijski Kongo. Nasledio ga je nećak Albert I.

1989. U Rumuniji su izbile masovne demonstracije protiv diktatorskog režima Nikolae Čaušeskua

1991. Savet ministara EU usvajanjem nove Deklaracije o Jugoslaviji odlučio je da prizna nezavisnost svim jugoslovenskim republikama koje prihvate kriterijume za priznavanje novih država u istočnoj Evropi i SSSR-u.

1992. Skupština Republike Srpske na Palama izabrala je Radovana Karadžića za prvog predsednika Republike.

2002. Skupština SR Jugoslavije ratifikovala je Dejtonski sporazum, potpisan 1995. kojim je okončan rat u Bosni.

2003. Francuska je zabranila isticanje religijskih obeležja (nošenje feredža, jevrejskih kapica, hrišćanskih krstova) u državnim školama.

2005. Evropska unija odobrila je Makedoniji status kandidata za članstvo u EU.

2007. Nju Džersi je doneo zakon kojim se smrtna kazna zamenjuje doživotnim zatvorom bez prava na uslovnu slobodu i time postao prva američka savezna država koja je u protekle četiri decenije ukinula smrtnu kaznu.

Internet za đake

Telekom Srbije će u narednih šest meseci uvesti internet priključak u sve osnovne i srednje škole u Srbiji, a one će tu uslugu u narednih pet godina plaćati jedan dinar mesečno. Protokol o uvođenju Interneta juče su u Vladi Srbije potpisali ministar prosvete Žarko Obradović i generalni direktor Telekoma Branko Radujko.

Prema rečima ministra prosvete, ova akcija će pomoći da se poveća računarska pismenost, poboljša razmena informacija unutar prosvetnog sistema ali i olakša pristup svim drugim informacijama. Uvođenje priključaka planirano je u 1.851 školi u Srbiji, dok se zasada ne zna da li će se Internet dobiti i neka isturena odeljenja.
Na pitanje da iznese podatke o opremljenosti škola informatičkom opremom, on je kazao da u Srbiji ne postoje pouzdani podaci.
- Ova akcija će nam biti od pomoći steknemo uvid u pravo stanje. Neke škole verovatno nemaju ni osnovnu opremu poput telefona, dok nekim već opremljenim školama, poput beogradske Matematičke gimnazije, trebaju još bolji uslovi koji bi bili u skladu sa potrebama učenika - rekao je ministar Obradović.

On je dodao da se u proces opremanja škola informatičkom opremom uključio i predsednik Srbije Boris Tadić i da će to olakšati pronalaženje sredstava i donacija za opremanje škola.
Generalni direktor Telekoma Branko Radujko rekao je da prema istraživanjima koja su rađena na određenom uzorku oko 11 odsto školske dece koristi Internet.
- Očekujem da ćemo pokretanjem ove akcije na neki način isprovocirati mnoge kompanije iz sektora informacionih i komunikacionih tehnologija da se uključe u akciju opremanja škola i doniraju računare i drugu opremu- dodao je direktor Telekoma.
Komercijalni direktor Telekoma Vladimir Lučić kazao je da će u škole biti uveden po jedan ADSL priključak koji je dovoljan za uvođenje interneta u sve učionice.

Kursna lista za 17.12.2008.

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

85,71

86,23

Švajcarska

54,41

54,74

Velika Britanija

95,17

95,74

SAD

60,95

61,32

Vesti za 17. 12. 2008.

Zbog radova na vododovodnoj mreži, građani Leštana i Vinče danas neće imati vode do ponoći.

U narednih 18 meseci penzije u Srbiji se neće menjati, što znači da će penzioneri s prosečnim čekom dobijati oko 21.000 dinara.

Ministar prosvete Žarko Obradović i generalni direktor Telekoma Srbija Branko Radujko potpisali su protokol o uvođenju Internet pristupa u sve osnovne i srednje škole u Srbiji.

Koncesionar za autoput, preduzeće "Sever Jug Autoput d.o.o." je danas raskinulo ugovor o izgradnji autoputa Horgoš-Požega jer vlada nije predložila adekvatno rešenje prihvatljivo za obe strane.

Otvoren tradicionalni Novogodišnji i božićni sajam knjiga u Domu sindikata, trajaće do 15. januara.

Zbog velikog interesovanja publike za koncert grupe "Depeche Mode", koji će se održati 20. maja 2009. na Ušću, u prodaju je pušteno još 10.000 karata.

U četvrtom kolu Evrokupa, Crvena Zvezda dobila poljski Turov, Hemofarm pobedio Budućnost, a FMP izgubio od Fortituda.

Košarkaši Partizana večeras igraju protiv Armani džinsa u 8. kolu Evrolige.

Kupovni kurs evra: 85.71 prodajni: 86.23 dinara

Najviša temperatura danas 10 stepeni.