Wednesday, December 17, 2008

Internet za đake

Telekom Srbije će u narednih šest meseci uvesti internet priključak u sve osnovne i srednje škole u Srbiji, a one će tu uslugu u narednih pet godina plaćati jedan dinar mesečno. Protokol o uvođenju Interneta juče su u Vladi Srbije potpisali ministar prosvete Žarko Obradović i generalni direktor Telekoma Branko Radujko.

Prema rečima ministra prosvete, ova akcija će pomoći da se poveća računarska pismenost, poboljša razmena informacija unutar prosvetnog sistema ali i olakša pristup svim drugim informacijama. Uvođenje priključaka planirano je u 1.851 školi u Srbiji, dok se zasada ne zna da li će se Internet dobiti i neka isturena odeljenja.
Na pitanje da iznese podatke o opremljenosti škola informatičkom opremom, on je kazao da u Srbiji ne postoje pouzdani podaci.
- Ova akcija će nam biti od pomoći steknemo uvid u pravo stanje. Neke škole verovatno nemaju ni osnovnu opremu poput telefona, dok nekim već opremljenim školama, poput beogradske Matematičke gimnazije, trebaju još bolji uslovi koji bi bili u skladu sa potrebama učenika - rekao je ministar Obradović.

On je dodao da se u proces opremanja škola informatičkom opremom uključio i predsednik Srbije Boris Tadić i da će to olakšati pronalaženje sredstava i donacija za opremanje škola.
Generalni direktor Telekoma Branko Radujko rekao je da prema istraživanjima koja su rađena na određenom uzorku oko 11 odsto školske dece koristi Internet.
- Očekujem da ćemo pokretanjem ove akcije na neki način isprovocirati mnoge kompanije iz sektora informacionih i komunikacionih tehnologija da se uključe u akciju opremanja škola i doniraju računare i drugu opremu- dodao je direktor Telekoma.
Komercijalni direktor Telekoma Vladimir Lučić kazao je da će u škole biti uveden po jedan ADSL priključak koji je dovoljan za uvođenje interneta u sve učionice.

No comments:

Post a Comment