Wednesday, June 10, 2009

Na današnji dan

1610 - Prvi holandski doseljenici iskrcali su se na ostrvo Menhetn, sada centralni deo Njujorka. Holanđani su 1626. za nekoliko bala tkanine i jeftinu bižuteriju otkupili od Indijanaca ostrvo i na njegovom južnom delu podigli naselje Novi Amsterdam.

1793 - U Parizu je otvoren prvi javni zoološki vrt, "Žardende Plant".

1868 - U Beogradu, u Košutnjaku ubijen je srpski knez MihailoObrenović (1839-42. i 1860-68).

1909 - Prvi put je upotrebljen signal S.O.S. kada je linijski brod "Slavonija" kompanije Kjunard, doživeo brdolom na Azorskim ostrvima.

1922 - Rođena je američka filmska glumica i pevačica Džudi Garland, koja se proslavila već kao devojčica ulogom u filmu "Čarobnjak iz Oza".

1934 - "Rođen" je Paja Patak, jedan odnajpopularnijih likova u stripovima američkog crtača, filmskog animatora i producenta Volta Diznija.

1940 - Italija je, kao saveznik Nemačke u Drugom svetskom ratu,objavila rat Francuskoj i Velikoj Britaniji.

1967 - Umro je američki filmski glumac Spenser Trejsi, prvi glumac koji je dve godine uzastopno dobio Oskara za filmove "Hrabri kapetan" 1937. i "Grad dečaka" 1938.

1967 - Završen je šestodnevni izraelsko-arapski rat u kojem je Izrael zauzeo teritorije Sirije, Jordana i Egipta, koje uključuju istočni Jerusalem, Zapadnu obalu, Gazu i Sinajsko poluostrvo; SSSR je prekinuo diplomatske odnose sa Izraelom.

1999 - NATO je prekinuo bombardvanje SR Jugoslavije nakon što su se prve jedinice Vojske Jugoslavije, na osnovu Vojno-tehničkog sporazuma potpisanog prethodnog dana u Kumanovu, povukle sa Kosova; predsednik SRJ Slobodan Milošević saopštio je da je tokom agresije NATO pakta na SR Jugoslaviju poginulo 462 pripadnika VJ i 114 policajaca.

2003 - U Torontu je prvi put, legalno, sklopljen brak između dva homoseksualca u toj zemlji.

2004 - Umro je čuveni bluz i džez kantautor Rej Čarls. Dobitnik je 12 muzičkih nagrada "Gremi", među kojima su i za najbolju pesmu, koje je dobio tri puta za redom, za "Hit the Road Jack", "I Can't stop loving you" i "Busted".

2007 - Američki predsednik Džordž Buš doputovao je u jednodnevnu posetu Albaniji i on je prvi američki predsednik koji je posetio tu zemlju.

Kursna lista

Zvanični srednji kurs EVRA:  93.97 dinara

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

93,69

94,25

Švajcarska

61,72

62,1

Velika Britanija

108,55

109,21

SAD

66,49

66,9

Vesti

Spasilačke ekipe na beogradskom kupalištu Ada Ciganlija imaju sve više intervencija jer posetioci ne poštuju zabranu kupanja do zvaničnog početka sezone. Iz javnog preduzeća Ada ciganlija podsećaju da će sezona kupanja na Savskom jezeru početi kada temperatura vode bude dostigla 22 stepena Celzijusa, a do tada dežurne službe obezbeđenja nastaviće da dežuraju i opominju posetioce da se suzdrže od kupanja.
U toku je internet glasanje za Sedam svetskih čuda, a u konkurenciji je i Đavolja varoš kod Kuršumlije. Turističke organizacije Srbije i Beograda najavili su da će organizovati i javno glasanje za izbor Đavolje varoši danas i u subotu, 13. juna od 11 do 14 sati ispred Kulturnog centra Beograda.
U arhivu Jugoslovenske kinoteke juče je otvoren Centar za digitalnu restauraciju starih filmova.. Zahvaljujući njemu moći će da se restauriraju i najstariji filmovi ili jako oštećene trake, a na taj način produžiće se životni vek mnogim filmovima bar za 100 godina.
Kompozitor Goran Bregović nominovan je za eminentnu nagradu „Gremi” u kategoriji svetske muzike.
Depeche Mode je nakon mesec dana pauze nastavio svetsku turneju koncertom u Lajpcigu, prvim nakon operacije frontmena benda Dejva Gana.
Novak Đoković je Savladao Italijana Simonea Bolelija u prvom kolu "Geri Veber opena" – 2:0
Ženska košarkaška reprezentacija Srbije izgubila je u Valmijeri od Turske sa 55:65 i tako takmičenje na Evropskom prvenstvu u Letoniji završila bez pobede.
Zvanični srednji kurs EVRA: 93.97 dinara
U Beogradu će biti sunčano i toplo. Kasno posle podne i krajem dana očekuje se povećanje oblačnosti, lokalno uz pojavu kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom. Vetar slab i umeren, uglavnom južni. Maksimalna dnevna temperatura biće oko 32.

AMSS

    Prema podacima kojima raspolaže AMSS, povoljne vremenske prilike omogućavaju nesmetano obavljanje saobraćaja.

    Na važnijim i frekventnijim putnim pravcima, van gradskih sredina, saobraćaj je umerenog inteziteta i obavlja se po suvim kolovozima i uz dobru vidljivost.

    Zbog radova na mostu preko reke Crni Timok (most broj 3, neposredno pre ulaska u tunel na deonici Selište-Gamzigradska Banja), na magistralnom putu M-5 Paraćin-Zaječar, saobraćaj će biti potpuno obustavljen do petka, 12. juna, do 17,00 sati. Za vreme dok traje potpuna obustava saobraćaja, vozači koji idu iz Paraćina za Zaječar, Negotin ili Knjaževac, mogu da koriste alternativni put od Selišta ka Boru, pa preko Nikoličeva za Zaječar i dalje. Vozači koji idu iz Knjaževca i Zaječara ka Paraćinu, mogu da koriste regionalni put Zaječar-Boljevac, preko Lubnice, i dalje ka Paraćinu.

    Zbog radova na sanaciji mosta preko reke Skrapež, potpuno je obustavljen saobraćaj na obilaznici oko Požege, koja je deo magistralnog puta M-5 Čačak-Užice. Saobraćaj se preusmerava kroz Požegu. Saobraćaj na obilaznici će, prema najavi putara, biti u potpunom prekidu do kraja jula.

    Radi se na sanaciji tunela "Stara Straževica", u okviru rehabilitacije kružnog puta oko Beograda R-251. Zbog radova, ovaj tunel će biti zatvoren za saobraćaj do 03.09.2009.
     U klisurama i usecima, odnosno pored kamenih kosina, učestala je pojava odrona, posebno duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Sićevačku, Grdeličku i Drensku klisuru. Ekipe putara ih redovno uklanjaju, ali se vozačima preporučuje da voze oprezno i sporije, posebno na delu Đerdapske magistrale od Golupca do Đerdapske brane, gde su odroni najizraženiji.