Wednesday, April 29, 2009

Na današnji dan

1429. Jovanka Orleanka oslobodila je Orlean, grad koji su britanske trupe opsedale sedam meseci.

1769. Rođen je engleski vojskovođa i državnik Artur Velzli, prvi vojvoda od Velingtona, koji je porazio Napoleona I 1815. kod Vaterloa.

1818. Rođen je Aleksandar II Nikolajevič Romanov, ruski car od 1855.

1854. Rođen je francuski matematičar Žil Anri Poenkare, autor teorije automorfnih funkcija i jedan od osnivača topologije.

1892. U Beogradu je osnovana Srpska književna zadruga.

1899. Rođen je američki pijanista, kompozitor i šef orkestra Edvard Kenedi "Djuk" Elington, jedan od najznačajnijih džez muzičara XX veka.

1901. Rođen je japanski car Hirohito, koji je vladao od 1921, kad je kao regent zamenjivao bolesnog oca. Krunisan je 1926. i bio na prestolu do smrti 1989. godine.

1929. Umro je srpski vojvoda Stepan-Stepa Stepanović, general i ministar vojske 1908. i od 1911. do 1912. godine.


1980. Umro je engleski filmski režiser Alfred Hičkok, proslavljeni autor kriminalističkih filmova.


1998. Kontakt grupa u Rimu usvojila je paket sankcija protiv SRJ zbog pogoršanja situacije na Kosovu.

1999. U vazdušnim udarima NATO na SR Jugoslaviju srušen je telekomunikacioni toranj na Avali.

Kursna lista

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

95,15

95,72

Švajcarska

63,17

63,55

Velika Britanija

106,03

106,67

SAD

72,15

72,58

AMSS

    Prema podacima kojima raspolaže AMSS, tokom prepodneva, u većem delu Srbije očekuje nas umereno oblačno, ali uglavnom suvo vreme, povremeno sa sunčanim intervalima. Posle podne, prema prognozi meteorologa, naoblačenje sa kišom i lokalnim pljuskovima. Zbog magle, na Kopaoniku je smanjena vidljivost.

    Saobraćaj je umerenog inteziteta na svim važnijim putnim pravcima. Zbog predstojećih praznika, sutra se očekuje pojačan intezitet saobraćaja na izlazima iz većih gradskih sredina, kao i na putevima koji vode ka turističkim centrima.
    Vozačima savetujemo maksimalni oprez za volanom, držanje većeg rastojanja između vozila, sporiju vožnju, prilagođenu datim uslovima na putu, kao i više strpljenja i tolerancije prema ostalim učesnicima u saobraćaju.
    Na pojedinim deonicama, na kojima su započeti radovi i gde su prisutni putari sa mehanizacijom, saobraćaj je nešto usporeniji i obavlja se prema postavljenoj saobraćajnoj signalizaciji.
    Putari skreću pažnju na veliki broj oštećenja na kolovozima. Zbog toga upozoravamo sve vozače da budu veoma oprezni i da voze poštuju saobraćajne propise i ograničenja na koja ih upozorava postavljena saobraćajna signalizacija.
    U klisurama i usecima, odnosno pored kamenih kosina, moguća je pojava odrona, posebno duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Sićevačku, Grdeličku i Drensku klisuru. Ekipe putara ih redovno uklanjaju, ali se vozačima preporučuje da voze oprezno i sporije, posebno na delu Đerdapske magistrale od Golupca do Đerdapske brane, gde su odroni najizraženiji.