Friday, May 1, 2009

Na današnji dan

1707 - Stupio je na snagu Zakon o Uniji kojom su se kraljevine Škotska i Engleska ujedinile u Veliku Britaniju.

1778 - U Somboru je otvorena prva srpska učiteljska škola.

1858 - Crnogorci su na Grahovu potukli znatno jače turske trupe.

1866 - U Srbiji su puštene u promet prve poštanke marke. Istog dana 1874. prve poštanske marke puštene su u promet u Crnoj Gori.

1876 - Britanski parlament usvojio je Zakon o kraljevskim titulama na osnovu kojeg je kraljica Viktorija I proglašena caricom Indije.

1904 - Umro je češki kompozitor Antonjin Dvoržak.

1925 - Kipar je zvanično postao britanska kolonija.

1931 - Zvanično je otvoren "Empajer stejt bilding", 102 sprata visok njujorški oblakoder, tada najviša zgrada u svetu.

1974. Rođen je znameniti tonski tehničar, Predrag Teomirović


1978 - Japanski istraživač Naomi Uemura postao je prvi čovek koji je sam stigao na Severni pol, prešavši 950 kilometara na sankama s psećom zapregom.

1982 - U Poljskoj, 50.000 pristalica "Solidarnosti" demonstriralo je protiv vojne vlasti. Ratno stanje u zemlji uvedeno je 13. decembra 1981, kada je general Vojćeh Jaruzelski suspendovao civilne vlasti.

1994 - U trci za "Gran Pri San Marina" poginuo je brazilski automobilski as Ajrton Sena jedan od najboljih vozača "formule 1".

1997 - Laburistička partija Tonija Blera pobedila je na parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji, nakon 18 godina vladavine konzervativaca.

2004 - U Briselu su podignute zastave deset novih država članica Evropske unije, čime se broj zemalja koje čine tu najveću ekonomsko-socijalnu integraciju popeo na 25 sa 450 miliona stanovnika.

AMSS

    Prema podacima kojima raspolaže AMSS, u većem delu Srbije očekuje nas, uglavnom, promenljivo oblačno vreme, ponegde sa lokalnim pljuskovima praćenim grmljavinom. Vidljivost je dobra, osim preko planinskih prevoja, gde je smanjena zbog niske oblačnosti ili magle.

    Saobraćaj je pojačanog inteziteta na svim važnijim putnim pravcima. Zbog predstojećih praznika, u popodnevnim satima očekujemo znatno intezivniji saobraćaj, naročito na izlazima iz većih gradskih sredina, kao i na putevima koji vode ka turističkim centrima.
    Vozačima savetujemo da budu maksimalno oprezni, da drže veće odstojanje između vozila, da vožnju prilagode uslovima na putu, kao i da budu strpljivi i tolerantni prema ostalim učesnicima u saobraćaju.
    Putari skreću pažnju na veliki broj oštećenja na kolovozima. Zbog toga upozoravamo sve vozače da budu veoma oprezni i da poštuju saobraćajne propise i ograničenja na koja ih upozorava postavljena saobraćajna signalizacija.
    U klisurama i usecima, odnosno pored kamenih kosina, moguća je pojava odrona, posebno duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Sićevačku, Grdeličku i Drensku klisuru. Ekipe putara ih redovno uklanjaju, ali se vozačima preporučuje da voze oprezno i sporije, posebno na delu Đerdapske magistrale od Golupca do Đerdapske brane, gde su odroni najizraženiji.