Monday, March 9, 2009

Na današnji dan

1074. Boreći se protiv kršenja celibata, papa Grgur VII naredio je da svi oženjeni rimokatolički sveštenici budu ekskomunicirani.

1814. Rođen je ukrajinski pisac i slikar Taras Ševčenko, najveći ukrajinski pesnik 19. veka, romantičar i revolucionar.

1831. Kralj Luj Filip osnovao je Francusku Legiju stranaca sa sedištem u Alžiru.

1888. Umro je Vilhelm I, pruski kralj od 1861, koji je uz pomoć moćnog kancelara Ota fon Bizmarka 1871. ujedinio 25 nemačkih država u Nemačko carstvo i proglasio se carem.

1924. Italija je anektirala Rijeku, koja je od potpisivanja jugoslovensko-italijanskog ugovora u Rapalu, u novembru 1920, imala status nezavisnog grada.

1943. Rođen je američki velemajstor Robert Bobi Fišer, prvi Amerikanac koji je osvojio titulu svetskog prvaka u šahu.

1991. U Beogradu su održane prve velike antirežimske demonstracije.

2003. U Havani, glavnom gradu Kube, Evropska unija otvorila je diplomatsko predstavništvo.

Kursna lista

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

94,61

95,18

Švajcarska

64,37

64,76

Velika Britanija

105,49

106,12

SAD

74,84

75,29

Vesti

Telekom Srbije danas će početi da uvodi brzi ADSL internet u sve škole u Srbiji u skladu sa protokolom koji je potpisao sa Vladom Srbije.
Pobednik festivala "Beovizija 2009" su Marko Kon i Milan Nikolić, s pesmom "Cipela". Ta kompozicija predstavljaće Srbiju na pesmi Evrovizije koja će biti održana od 12. do 16. maja u Moskvi.

Osmi međunarodni pozorišni festival "Slavija 2009" biće održan od danas do 17. marta u Pozorištu "Slavija" u Beogradu, s devet predstava u konkurenciji za nagradu "Don Kihot".

Kratkometražni film 21. sekund, reditelja Željka Mirkovića, dobio je specijalnu nagradu žirija na festivalu u Budimpešti.

Srpska atletičarka Biljana Topić osvojila je četvrto mesto u troskoku na Evropskom prvenstvu u dvorani, koje se održava u Torinu. Topićeva je preskočila 14,37 metara, što je novi državni rekord Srbije.

Na Dejvis kupu u igri dublova pobedu ostvarili Nenad Zimonjić i Viktor Troicki protiv Tomija Robreda i Felisijana Lopeza.

Kupovni kurs evra 94,61 prodajni 95,18 dinara.

Najviša temperatura danas 14 stepeni.

AMSS

   Prema podacima kojima raspolaže AMSS, umereno oblačno vreme, bez padavina na području Srbije, osim na Staroj Planini, gde ovog jutra pada slabiji sneg. Magla  otežava saobraćaj i smanjuju vidljivost dolinom Lima i Drine, ako i na Tresibabi. Kolovozi su suvi do mestimično vlažni, a saobraćaj je umeren i obavlja se bez zastoja.
    Zbog snega na kolovozu, kojeg ima do 3 cm, na snazi je zabrana kretanja kamionima sa prikolicom i šleperima na svim prilazima Kopaoniku, na putevima koji vode preko Goča, Vlasine, na Goliji, Tari, Debelog Brda, na prilazu Babinom zubu na Staroj planini, na regionalnim putevima u višim predelima Ivanjice, Resavice i Peštera. Na pomenutim putnim pravcima za ostale kategorije vozila zimska oprema je obavezna, bez koje se nemože ni na putevima područja Nove Varoši i Prijepolja jer ga ima i na putevima u nižim predelima.
    Putari skreću pažnju na veliki broj oštećenja na kolovozima. Zbog toga upozoravamo sve vozače da budu veoma oprezni i da poštuju saobraćajne propise i ograničenja na koja ih upozorava postavljena saobraćajna signalizacija.
    Klizište i nanosi zemlje i kamena, na magistralnom putu M5 Paraćin-Zaječar, kod mesta Grza, 10 kilometara od Paraćina, uslovilo je otežan saobraćaj. Postavljena je vertikalna signalizacija, a vozila se naizmenično propuštaju. Brzina kretanja vozila je ograničena, upozoravamo vozače da poštuju postavljenu signalizaciju.  Dežurne ekipe putara su na terernu i rade na raščišćavanju zemlje i kamena sa kolovoza. 
    U klisurama i usecima, odnosno pored kamenih kosina, učestali su odroni, posebno duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Sićevačku i Grdeličku klisuru. Ekipe putara ih redovno uklanjaju, ali se vozačima preporučuje da voze oprezno i sporije, posebno na delu Đerdapske magistrale gde su odroni najizraženiji.