Monday, January 26, 2009

Sportske vesti

Nastavljeno je prvenstvo u košarci u okviru Prve Srpske lige grupa Centar. Košarkaši Grocke igrali su protiv ekipe Beovuk iz Beograda Grocka je izgubila rezultatom 63:81.U sledećem kolu Grocka igra sa ekipom "Kolubara" iz Lazarevca.

U 3. kolu Zimske lige Beograd rukometaši Umčara pobedili su ekipu Voždovca rezultatom 36:29.Ovom utakmicom je završeno takmičenje u grupi i sada slede utakmice za konačni plasman. Ekipa iz Umčara je u svojoj grupi D zauzela je drugo mesto, ostvarivši dve pobede i jedan poraz, tako da će se boriti za plasman od 5 do 8 mesta. Turnir se nastavlja naredne subote.

Čistija Srbija

Akcija "Očistimo Srbiju", za koju je izdvojeno šest i po miliona evra, počinje 1. marta.
U Srbiji se godišnje sakupi oko dva i po miliona tona otpada, od čega polovina završi u dvorištima, pored puteva, ili u koritima reka, rekao je Oliver Dulić, ministar zaštite životne sredine i prostornog planiranja. Po njegovim rečima, za rešavanje ovog višedecenijskog problema potreban je sistemski pristup.

Po Dulićevim rečima, akcija "Očistimo Srbiju" se organizuje da bi se rešili postojeći problemi sakupljanja i skladištenja otpada. Prvi deo akcije namenjen je podizanju svesti građana o ovom problemu. Drugi deo akcije je rad na terenu, odnosno uklanjanje divljih deponija, čišćenje vodnih tokova, saobraćajnica, parkova i fabričkih hala.

"Krajnje je vreme da se krene sa ovom akcijom, pošto zemlja liči na veliko đubrište. Kad se krene iz pravca Čačka od Stepojevca do ulaska u Lipovičku šumu, na potesu od deset kilometara nalazi se deset divljih deponija. Mogu se videti i razvaljeni kontejneri, kao znak da bi tu zapravo trebalo da bude uređeno mesto za odlaganje smeća", objašnjava profesor Branimir Jovančićević sa Hemijskog fakulteta u Beogradu.

Po njegovim rečima, vreme za početak akcije čišćenja je dobro odabrano – odmah po završetku najhladnijih zimskih dana i pre nego što počne da buja vegetacija. Imajući u vidu veličinu problema, odnosno količinu rasutog komunalnog otpada po javnim površinama, akcija mora biti vrlo intenzivna i mora uključiti sve slojeve društva. Nosioci akcije trebalo bi da budu gradska i opštinska komunalna preduzeća i profesionalci u ovoj oblasti.

Na današnji dan, 26.01.2009.

1500. Španski moreplovac Visente Janjes Pinson otkrio je Brazil.

1788. Britanski brodovi s prvim naseljenicima iz Engleske, uključujući grupu robijaša, uplovili su u zaliv Botani Bej (Sidnej) u Australiji, gde su osnovali koloniju.

1891. Umro je nemački inženjer Nikolaus August Oto, koji je 1861. napravio prvi benzinski motor, a 1876. je izumeo četvorotaktni motor s unutrašnjim sagorevanjem, poznat kao "Oto motor".

1905. Kod Pretorije, u Južnoj Africi, pronađen je najveći dijamant na svetu "Kalinan". U sirovom stanju on je težio 622 grama i imao je 3.106 karata.

1935. Izašao je prvi broj beogradskog nedeljnika "Nedeljne informativne novine" (NIN).

1950. Indija je formalno proglašena republikom u okviru Britanskog komonvelta.

1972. Iznad Čehoslovačke je, posle eksplozije podmetnute bombe, pao avion JAT-a "DC-9" na liniji Kopenhagen-Beograd. Poginulo je 26 putnika i članova posade, a preživela je jedino stjuardesa Vesna Vulović.

1990. Umrla je američka filmska glumica Ava Gardner i holivudska zvezda pedesetih godina. Snimila je oko 60 filmova, od kojih su najpoznatiji "Bosonoga kontesa", "Mambo", "Snegovi Kilimandžara", "Sunce se ponovo rađa".

1993. Književnik Vaclav Havel izabran je za predsednika nove Češke Republike, nakon raspada čehoslovačke federacije.

1994. Rumunija je, kao prva zemlja bivši hladnoratovski protivnik NATO-a, potpisala dokument "Partnerstvo za mir" tog vojnog saveza.

2003. Sletanjem u Šangaj, obavljen je prvi komercijalni let tajvanske aviokompanije u Kinu, nakon više od 50 godina.

Srpski SF

Konvencija Društva ljubitelja fantastike "Lazar Komarčić" će se održati od 30. januara do 1. februara u beogradskom Domu omladine

Tokom tri dana sedmog Beokona, konvencije koju organizuje Društvo ljubitelja fantastike "Lazar Komarčić" iz Beograda, od 30. januara do 1. februara u beogradskom Domu omladine, biće nekoliko ekskluzivnih promocija iz sveta knjige i filma, najavili su organizatori. Za ljubitelje književnosti tu su predstavljanja tematskih zbirki domaćih pisaca naučne fantastike, horora i fantasy-ja - "Beli šum" (o televiziji) i još neimenovana o Flašu Gordonu, kao i novih književnih i strip-edicija.

U okviru ovogodišnjeg Beokona biće održan i Četvrti festival srpskog filma fantastike, a na njemu će centralno mesto imati ekskluzivna projekcija dugometražnog filma Momčila Preradovića - "Zabranjena ljubav" (2009), poslednje ostvarenje u kome je igrala glumica Sonja Savić. Projekcija je predviđena za zatvaranje Beokona, u nedelju 1. februara od 22 sata.

U okviru festivala srpskog filma fantastike, ukupno će biti prikazano dvadesetak srednjometražnih i kratkometražnih filmova iz novije produkcije, biće predstavljeni i trejleri za projekte koji će se uskoro naći u bioskopima ("Technotize", "Zona mrtvih", "Srpski film", "Beogradski fantom"), a predviđeno je i održavanje okruglog stola sa temom "Srpski film - U žanru (i stanju) fantastike".

Kao i svake godine, Društvo "Lazar Komarčić" će na Beokonu dodeliti svoje nagrade za fantastičku književnost - "Lazar Komarčić" i "Ljubomir Damljanović". Konačno, na ovoj konvenciji ljubitelja naučne fantastike, horora i fantasyja, biće obeležen jedan značajan SF jubilej - 70 godina otkako je Orson Vels svojom radijskom interpretacijom "Rata svetova" naterao Amerikance u paniku.

Kursna lista 26.01.2009.

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

95,17

95,74

Švajcarska

63,46

63,85

Velika Britanija

100,17

100,77

SAD

73,72

74,16

Vesti za 26.01.2009.

U Srbiji je dosad registrovano 5.195 obolelih od gripa, što je dvostruko manji broj obolelih nego prošle godine u ovo vreme.

Ministar energetike Petar Škundrić rekao da gas i struja neće poskupeti do kraja grejne sezone.

Republičke administrativne takse poskupeće pred kraj januara od 10 do 20 odsto u proseku, a ima i onih koje su novim zakonom skočile za više od 300 odsto.

Izložba digitalnih grafika Miodraga Rogića u beogradskoj Galeriji Grafičkog kolektiva, moći će da se pogleda od večeras u 19 sati do 7. februara.

Rukometaši Srbije ubedljivo su poraženi u drugom kolu polufinalne runde Svetskog prevenstva od Poljske 35:23

Novak Đoković se plasirao u četvrtfinale Australian opena pobedivši Kipranina Markosa Bagdatisa sa 3:1

Kupovni kurs evra 95.17 prodajni 95,74

Najviša temperatura danas 7 stepeni.