Monday, January 26, 2009

Srpski SF

Konvencija Društva ljubitelja fantastike "Lazar Komarčić" će se održati od 30. januara do 1. februara u beogradskom Domu omladine

Tokom tri dana sedmog Beokona, konvencije koju organizuje Društvo ljubitelja fantastike "Lazar Komarčić" iz Beograda, od 30. januara do 1. februara u beogradskom Domu omladine, biće nekoliko ekskluzivnih promocija iz sveta knjige i filma, najavili su organizatori. Za ljubitelje književnosti tu su predstavljanja tematskih zbirki domaćih pisaca naučne fantastike, horora i fantasy-ja - "Beli šum" (o televiziji) i još neimenovana o Flašu Gordonu, kao i novih književnih i strip-edicija.

U okviru ovogodišnjeg Beokona biće održan i Četvrti festival srpskog filma fantastike, a na njemu će centralno mesto imati ekskluzivna projekcija dugometražnog filma Momčila Preradovića - "Zabranjena ljubav" (2009), poslednje ostvarenje u kome je igrala glumica Sonja Savić. Projekcija je predviđena za zatvaranje Beokona, u nedelju 1. februara od 22 sata.

U okviru festivala srpskog filma fantastike, ukupno će biti prikazano dvadesetak srednjometražnih i kratkometražnih filmova iz novije produkcije, biće predstavljeni i trejleri za projekte koji će se uskoro naći u bioskopima ("Technotize", "Zona mrtvih", "Srpski film", "Beogradski fantom"), a predviđeno je i održavanje okruglog stola sa temom "Srpski film - U žanru (i stanju) fantastike".

Kao i svake godine, Društvo "Lazar Komarčić" će na Beokonu dodeliti svoje nagrade za fantastičku književnost - "Lazar Komarčić" i "Ljubomir Damljanović". Konačno, na ovoj konvenciji ljubitelja naučne fantastike, horora i fantasyja, biće obeležen jedan značajan SF jubilej - 70 godina otkako je Orson Vels svojom radijskom interpretacijom "Rata svetova" naterao Amerikance u paniku.

No comments:

Post a Comment