Monday, January 26, 2009

Čistija Srbija

Akcija "Očistimo Srbiju", za koju je izdvojeno šest i po miliona evra, počinje 1. marta.
U Srbiji se godišnje sakupi oko dva i po miliona tona otpada, od čega polovina završi u dvorištima, pored puteva, ili u koritima reka, rekao je Oliver Dulić, ministar zaštite životne sredine i prostornog planiranja. Po njegovim rečima, za rešavanje ovog višedecenijskog problema potreban je sistemski pristup.

Po Dulićevim rečima, akcija "Očistimo Srbiju" se organizuje da bi se rešili postojeći problemi sakupljanja i skladištenja otpada. Prvi deo akcije namenjen je podizanju svesti građana o ovom problemu. Drugi deo akcije je rad na terenu, odnosno uklanjanje divljih deponija, čišćenje vodnih tokova, saobraćajnica, parkova i fabričkih hala.

"Krajnje je vreme da se krene sa ovom akcijom, pošto zemlja liči na veliko đubrište. Kad se krene iz pravca Čačka od Stepojevca do ulaska u Lipovičku šumu, na potesu od deset kilometara nalazi se deset divljih deponija. Mogu se videti i razvaljeni kontejneri, kao znak da bi tu zapravo trebalo da bude uređeno mesto za odlaganje smeća", objašnjava profesor Branimir Jovančićević sa Hemijskog fakulteta u Beogradu.

Po njegovim rečima, vreme za početak akcije čišćenja je dobro odabrano – odmah po završetku najhladnijih zimskih dana i pre nego što počne da buja vegetacija. Imajući u vidu veličinu problema, odnosno količinu rasutog komunalnog otpada po javnim površinama, akcija mora biti vrlo intenzivna i mora uključiti sve slojeve društva. Nosioci akcije trebalo bi da budu gradska i opštinska komunalna preduzeća i profesionalci u ovoj oblasti.

No comments:

Post a Comment