Friday, March 13, 2009

Na današnji dan

1325. Asteci su osnovali svoju naseobinu Tenočtitlan,kasnije prestonicu Asteškog carstva, na mestu gde je današnji grad Sijudad Meksiko.

1781. Engleski astronom nemačkog porekla Vilijam Heršel otkrio je sedmu planetu Sunčevog sistema, koja je kasnije nazvana Uran.

1881. U atentatu u Petrogradu ubijen je ruski car Alksandar II. Atentat su izvršili članovi tajnog terorističkog udruženja "Narodna volja".

1906. Umrla je Suzan Entoni, začetnica i vođa pokreta za prava žena u SAD.
1913. Kanbera je postala glavni grad Australije.

1946. Pripadnici jugoslovenske službe Državne bezbednosti uhapsili su generala i komandanta kraljevske vojske u Drugom svetskom ratu Dragoljuba Dražu Mihailovića. Na suđenju pred Vojnim sudom u Beogradu Mihailović je osuđen na smrt zbog izdaje. Streljan je 17. jula iste godine.

1975. Umro je Ivo Andrić, jedan od najvećih jugoslovenskih pisaca 20. veka, čije je delo donelo ugled i međunarodno priznanje jugoslovenskoj književnosti.

1990. Sovjetski parlament izglasao je uvođenje višepartijskog sistema, nakon 72-godišnjeg monopola na vlast Komunističke partije.

1995. U Beogradu je u 72. godini umro popularni pozorišni ifilmski glumac Mija Aleksić.

2002. Vlada Angole je proglasila jednostrano primirje u 27-godišnjem građanskom ratu sa pobunjenicima-pripadnicima Nacionalne Unije za nezavisnost Angole (UNITA).

Kursna lista

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

94,27

94,84

Švajcarska

61,35

61,72

Velika Britanija

101,6

102,22

SAD

72,97

73,41

Vesti

Upravni odbor Elektroprivrede Srbije (EPS) odobrio je revitalizaciju šest agregata hidroelektrane (HE) "Đerdap 1" koja bi trebalo da počne septembra 2009. godine, po predračunskoj ceni od 167.miliona dolara.
Voda je u četvrtak ujutru prelila korito Save na novobeogradskoj obali ispod Brankovog mosta, dok se Dunav držao svog vodotoka. Iako će nivo reka nastaviti da raste, hidrolozi kažu da nema razloga za brigu i da narednih dana priobalje u glavnom gradu neće biti ugroženo.
U Beogradu u hotelu Kontinental juče je otvoren Međunarodni sajam obrazovanja - EDU fair, namenjen maturantima koji treba da odluče koji fakultet da upišu i diplomcima koji žele da nastave školovanje na master studijama. Sajam će trajati do 14. marta.
Jedan od osnivača "Majkrosofta" (Microsoft) Bil Gejts najbogatiji je čovek sveta, a ukupno bogatstvo svih milijardera je oko 2.000 milijardi dolara, navodi se u izveštaju "Forbsa" za 2009. godinu, objavljenom u sredu u Njujorku.
Najbolji klubovi Srbije, Mađarske, Slovačke i Rumunije postigli dogovor o formiranju regionalne lige za vaterpoliste.
Kupovni kurs evra 94,27 prodajni 94,84 dinara.
Najviša temperatura danas10 stepeni.

AMSS

    Prema podacima kojima raspolaže AMSS, na celom području Srbije, u nižim predelima, preovlađuje pretežno oblačno vreme, uglavnom bez padavina i uz dobru vidljivost. Slab sneg provejava na Staroj Planini, a jak vetar duva na delu od Rendara ka Jarmu, na prilazu Kopaoniku sa istočne strane, stvara snežne nanose visine do pola metra i otežava kretanje vozila. Vidljivost je zbog magle smanjena na 50-100 metara na području Požege i  na prevoju Tresibaba, na magistralnom putu Knjaževac-Niš.
   

Zbog ugaženog snega na kolovozu, kojeg ima do 5 cm, na snazi je zabrana kretanja kamionima sa prikolicom i šleperima na svim prilazima Kopaoniku, na putevima koji vode preko Goča i Vlasine, na Goliji i Tari, na prilazu Babinom zubu na Staroj planini, na regionalnom putu R-119 Koznica-Drenska klisura, na regionalnim putevima u višim predelima Ivanjice, Peštera i na Divčibarama (deonica Krčmar-Divčibare-Kaona). Na pomenutim putnim pravcima, za ostale kategorije vozila, zimska oprema je obavezna.
    Putari skreću pažnju na veliki broj oštećenja na kolovozima. Zbog toga upozoravamo sve vozače da budu veoma oprezni i da poštuju saobraćajne propise i ograničenja na koja ih upozorava postavljena saobraćajna signalizacija.
    Na magistralnom putu M-5 Paraćin-Zaječar, na 10. kilometaru od Paraćina, kod mesta Grza, aktiviralo se klizište. Zbog toga je saobraćaj nešto usporeniji i odvija se prema postavljenoj vertikalnoj signalizaciji i uz ograničenje brzine kretanja vozila.  Dežurne ekipe putara su na terenu.
    Na državnom putu R-127, Krupanj – Mačkov Kamen – Gračanica, na deonici od Mačkovog Kamena do Gračanice, saobraćaj je potpuno obustavljen zbog odrona kosine zaseka. Ekipe putara rade, pojačanim intenzitetom, na uklanjanju odrona i na čišćenju puta. Vozači se upućuju na alternativni putni pravac Krupanj – Loznica – Ljubovija.
    U klisurama i usecima, odnosno pored kamenih kosina, učestali su odroni, posebno duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Sićevačku, Grdeličku i Drensku klisuru. Ekipe putara ih redovno uklanjaju, ali se vozačima preporučuje da voze oprezno i sporije, posebno na delu Đerdapske magistrale od Golupca do Đerdapske brane, gde su odroni najizraženiji.