Tuesday, December 30, 2008

Vatromet u Beogradu

Za vatromet kažu da je pre oko dva milenijuma otkriven u drevnoj Kini, a već u prvim sekundama 2009. godine, najavljuju u Skupštini grada, još jednom će priuštiti čaroliju stanovnicima glavnog grada.

Svetlucave zvezdice zasijaće iznad Trga Republike, Trga Nikole Pašića i u užem gradskom jezgru, a spektakl koji će početi u ponoć trajaće sedam minuta.Vatrometne baterije, rimske sveće, vulkani, fontane i ostala pirotehnička sredstva biće ispaljeni sa zgrada Doma sindikata, Uprave grada Beograda i sa platoa ispred Narodne skupštine.Za "novogodišnji blesak" iz gradske kase biće izdvojeno 584.000 dinara, a u njegovoj realizaciji učestvovaće sedam pirotehničara, ekipe vatrogasne brigade i Hitne pomoći, kao i tehničko obezbeđenje.Pirotehnička sredstva su nabavljena iz NR Kine, preko ovlašćenih distributera.

Beograd je kao glavni grad prvi u Srbiju uveo običaj novogodišnjeg slavlja u 19. veku i to po ugledu na dvorske balove u Parizu. Umesto raskošnog vatrometa kakav imamo danas, na raskršćima glavnih ulica prvih godina 20. veka gorele su mešine sa katranom nabijene na visoke motke.Prema legendi, eksplozivnu smesu od koje su nastajale blistave, raznobojne zvezdice sasvim slučajno smućkali su kineski kuvari u jednoj od mnogobrojnih poljskih kuhinja i to od sumpora, šalitre, drvenog ulja, sastojaka koji su se često mogli naći u tadašnjim kuhinjama. Neki od maštovitih kulinara stavili su ovu smesu u bambusovu šupljinu, a kada su je slučajno pritisnuli došlo je do praska i rasprskavanja smese u više raznobojnih mlazeva. Prema pojedinim podacima, sve se događalo u vreme vladavine dinastije Song u devetom veku. U to vreme vatrometom su obeležavani važni događaji u porodici – od rođenja, rođendana, od smrti. Postao je nezaobilazni deo Kineske nove godine, a korišćen je i u ritualne svrhe, da rastera zle duhove. Pronalazak baruta samo je uticao na usavršavanje ovog pirotehničkog čuda, koje je u Evropu u 13. veku doneo Marko Polo.Dok danas bezmalo da nema zemlje u kojoj se ne koristi za uveličavanje dočeka Nove godine, tada su ga prvo prihvatili Italijani, pa Nemci, a ubrzo su i Englezi uz pomoć vatrometa počeli da ulepšavaju dvorske svečanosti. Podatak o tome kada je u Srbiji počeo da se koristi- nije poznat.

Saveti za doček

Ukoliko ćete Novu godinu dočekati ispred Doma Narodne skupštine i na ulicama grada, lekari savetuju da se dobro obučete.

Na ulici nema mesta glamuru, najbolje je biti dobro obučen i povesti računa da noge budu utopljenje. Ne bi trebalo stajati u jednom mestu, već šetati kako bi se telo zagrejalo. Čak i nekoliko nekih vežbica za zagrevanje na ulici neće škoditi.
U Hitnoj pomoći apeluju da se u novogodišnjoj noći povede računa o bezbednosti.
Apelujemo na roditelje da deci skrenu pažnju da ne konzumiraju velike količine alkohola i da ne mešaju pića, jer je njihov prag tolerancije na alkohol veoma nizak. Vremenske prilike nepogodne su za osobe sa lošom cirkulacijom i reumatičare. Savet je da u kući imate vitamin B, sodu bikarbonu i lekove koji pospešuju varenje, jer je novogodišnja trpeza bogata i teško joj je odoleti.
Oni koji su na ulici ne bi trebalo da koriste alkohol, jer on u početku greje, ali posle hladi organizam.
Ukoliko ste na ulici, ponesite čokoladicu ili kocku šecera i flašicu vode jer od hladnoće mogu pasti pritisak i šećer.
Osoba koja je preterala u alkoholu ne bi smela da spava, treba je pustiti da povrati i dati joj da pije čaj. Ako zaspi, trebalo bi da legne na stomak.
Posle Nove godine treba piti čajeve, naročito gorke, jer oni luče toksine iz organizma, a dobri su i limunada i vitamin B.



Priredba u Grockoj

Opština Grocka organizuje danas u 14 časova u Velikoj Sali novogodišnju predstavu za decu ometenu u razvoju . Njih će zabavljati mališani predškolske ustanove Lane koji su spremili novogodišnju predstvu i Deda Mraz kojim će ih obradovati i podeliti slatke poklon pakete.

Na današnji dan , 30.12.2008.


1803 - Bivša francuska kolonija Luizijana, koju je te iste godine francuski car Napoleon I prodao Amerikancima, ušla je u sastav SAD. Time je skoro udvostručena tadašnja teritorija SAD.

1864 - Rođen je srpski slikar Marko Murat, jedan od osnivača umetničkog društva "Lada" 1904. u Beogradu.

1865 - U Bombaju je rođen engleski pisac Rađard Kipling, majstor kratkih priča u kojima je prikazao život u Indiji. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1907. ("Knjiga o džungli", "Hrabri kapetan", "Kim", "Priče za decu"...).

1886 - Nemačka i Portugal potpisali su sporazum kojim suodredile granice između Angole i nemačke Jugozapadne Afrike (Namibija).

1906 - Rođen je Kerol Rid, uz Dejvida Lina, vodeći britanski filmski režiser posle Drugog svetskog rata ("Zvezde gledaju s neba", "Treći čovek", "Naš čovek u Havani", "Agonija i ekstaza"...). Dobitnik je Oskara za mjuzikl "Oliver".

1922 - Zvanično je osnovan SSSR (Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika), stvaranjem konfederacije Rusije, Belorusije, Ukrajine i Transkavkaske Federacije.

1947 - Rumunski kralj Mihal I abdicirao je pod pritiskom komunista koji su potom proglasili Narodnu Republiku Rumuniju.

1968 - Umro je norveški državnik Trigve Li, prvi generalni sekretar UN, od 1946. do 1952.

1990 - Vlasti Albanije su prvi put dozvolile Jevrejima iseljavanje u Izrael.

1993 - Izrael i Vatikan su, posle dva milenijuma uglavnom neprijateljskih odnosa rimokatoličke crkve i Jevreja, potpisali sporazum o međusobnom priznavanju i uspostavljanju punih diplomatskih odnosa.

1997 - Kina i Južna Afrika su potpisale sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa od 1. januara 1998.

Vreme za doček

U novogodišnjoj noći u Beogradu će biti suvo vreme, ali veoma hladno. Prognozirana temperatura je četiri stepena ispod nule. Prvo jutro u novoj godini biće hladno, dok će tokom dana biti sunčanih perioda takozvanog zubatog sunca. U petak je moguće naoblačenje, sa povremenom susnežicom ili snegom, a jutro neće biti tako hladno kao sada.

Ukoliko ste odlučili da praznike provedete van Beograda, u Auto-moto savezu Srbije zbog očekivanog pojačanog saobraćaja na izlazima iz grada savetuju opreznu vožnju. Saobraćaj je pojačan na Pančevačkom mostu, Gazeli, Ibarskoj magistrali i vozačima savetujemo sporiju, oprezniju vožnju i više tolerancije prema ostalim učesnicima u saobraćaju - kažu iz Auto-moto saveza Srbije. Pre polaska na put obavezno proveriti u kakvom su stanju brisači i po potrebi ih promeniti.
S obzirom na niske temperature, umesto vode treba sipati tečnost za pranje vetrobranskog stakla u uslovima niskih temperatura.
Ako krećete put zimskih turističkih centara, obavezno nabavite zimske gume i zimsku opremu.
U uslovima snega i leda izbegavajte nagle promene pravca kretanja vozila, kao i nagla kočenja.
Proverite temperaturu smrzavanja rashladne tečnosti u sistemu za hlađenje - antifriz.

Prevoz u novogodišnjoj noći

U sredu, 31.12.2008. godine na svim linijama JGP-a važiće red vožnje za radni dan.

Svi građani će od 20:00 časova 31.12.2008. godine do 20:00 časova 01.01.2009. godine imati pravo na besplatan prevoz u autobusima koji saobraćaju na gradskim, prigradskim i noćnim linijama.Zbog organizovanog dočeka Nove godine novogodišnjoj noći od 20:00 /31.12.2008./ do 05:00 /01.01.2009/ planirano je zatvaranje za saobraćaj sledećih ulica: Trg Nikole Pašića, Bulevar kralja Aleksandra (od Trga Nikole Pašića do Takovske) i Dečanska (od Trga Nikole Pašića do Terazijskog tunela).U skladu sa organizacijom dočeka Nove godine, u novogodišnjoj noći će se primeniti sledeća organizacija saobraćaja:

1.) Redovne noćne linije počeće sa radom u 22:00 časa. U novogodišnjoj noći važiće redovne turažne tablice noćnog saobraćaja, s tim što će vozila privatnih prevoznika izaći u saobraćaj 2 sata ranije /umesto u 24:00 u 22:00/, a od ponoći će saobraćati po redovnoj turaži.

3) Linije sa poteza ''100'', ''300'', ''400'' i ''600'' će raditi po važećem redu vožnje za radni dan do kraja rada;

4) Ostale autobuske linije ostvaruju poslednje polaske do 23.00 časa. Sva vozila koja stignu na svoje terminuse posle 23.00 časa, isključuju se iz saobraćaja;

Kursna lista za 30.12.2008.

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

88,12

88,65

Švajcarska

59,42

59,78

Velika Britanija

90,69

91,23

SAD

62,77

63,15

Vesti za 30.12.2008.

Narodna skupština Srbije usvojila je sinoć budžet za narednu godinu, sat i po pre isteka zakonskog roka.

Javni gradski prevoz poskupeće od 1. februara za 30,2 odsto, a grejanje od 1. januara za čak 36 odsto.

JKP "Parking servis" saopštilo je da će 1., 2. i 7. januara 2009. godine parkiranje u zoniranim delovima grada biti besplatno.

Književnik Momo Kapor prvi je dobitnik nagrade "Dejan Medaković" izdavačke kuće "Prometej" za njegov autobiografski spis "Ispovesti".

Na 53. bijenalu u Veneciji Srbiju će predstavljati dva umetnička projekta: "Bez naslova" Zorana Todorovića, i "Everything is Gonna Be" Katarine Zdjelar.

Glumac Rade Šerbedžija održaće svoj tradicionalni novogodišnji koncert večeras u Centru "Sava".

Zvanično najbolji fudbaler Srbije za 2008. godinu Nemanja Vidić dobio je mesto u idealnom timu planete u izboru američkog sajta Jahu sports.

Kupovni kurs evra 88.12 prodajni 88,65 dinara

Najviša temperatura danas -3 stepena.

Zima u Grockoj

JKSP Grocka grejaće stanovnike naše opštine tokom novogodišnjih i božićnih praznika produženo. Kamioni ovog preduzeća neće iznositi smeće u četvrtak 1. januara i u sredu 7. januara 2009 godine. JKSP i Direkcija za građevinsko zemljište, urbanizam i izgradnju opštine Grocka potpisali su ugovor u vezi sa radom zimske službe. Za rad ove službe nabavljene su dovoljne količine soli rizle a tokom zimskog perioda održavaće prilaze svim značajnim ustanovama na teritoriji opštine.