Friday, October 23, 2009

Na današnji dan

42. p.n.e. Marko Junije Brut, jedan od vođa zavere u kojoj je 44. ubijen Julije Cezar, izvršio samoubistvo.

1789. Rođen srpski novinar i publicista Dimitrije Davidović, autor prvog ustava u modernoj srpskoj istoriji, Sretenjskog ustava, 1835.

1817. Rođen francuski leksikograf i enciklopedista Pjer-Atanaz Larus, izdavač "Velikog svetskog rečnika XIX veka" u 17 tomova.

1912. Počela bitka kod Kumanova, u Prvom balkanskom ratu. Srpska vojska nanela težak poraz turskim trupama i prisilila ih da se povuku ka Bitolju.

1940. Rođen brazilski fudbaler Edson Arantes do Nasimento Pele. Često se smatra najboljim igračem u istoriji fudbala.

1944. Sovjetska Crvena armija ušla, u Drugom svetskom ratu, u Mađarsku.

1954. Posle serije sastanaka u Parizu, SSSR, SAD, Velika Britanija i Francuska sporazumele se o okončanju okupacije Nemačke.

1958. Ruski pisac Boris Pasternak dobio Nobelovu nagradu za književnost za roman "Doktor Živago". Roman postao bestseler na Zapadu, u SSSR-u tada još nije bio ni objavljen.

1983. Na Akušerskoj klinici u Zagrebu rođena prva "beba iz epruvete" u SFRJ.

2004. Na Kosovu održani parlamentarni izbori, većina kosovskih Srba ih bojkotovala. Drugi izbori od 1999, kada su vlast u toj pokrajini preuzele Ujedinjene nacije.

Vesti

Putnici "Jat ervejza" će od sledeće godine moći besplatno da se voze taksijem od beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" do bilo kog odredišta u glavnom gradu. Na taj način nacionalni avioprevoznik namerava da povrati poverenje klijenata, ali i da privuče nove putnike kako bi do kraja 2010. godine ostvario profit od 150 miliona evra.

Pravilnik o legalizaciji, koji predstavlja uputstvo opštinama kako da obave legalizaciju, kao i način na koji će odrediti cenu postupka, biće potpisan danas. Cilj Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja je da se za dve godine Srbija potpuno legalizuje.

Prva jedinica komunalne policije naći će se na ulicama prestonice na proleće iduće godine. Ovi uniformisani policajci, njih više od 350, ubuduće će se starati o redu i čistoći na javnim mestima, poštovanju kućnog reda, komunalnoj kulturi, a kontrolisaće i "divlju" gradnju.

Orden Legije časti uručen je danas u Ambasadi Francuske u Beogradu, u prisustvu velikog broja zvanica iz političkog, javnog i kulturnog života Srbije, direktorki fonda "Dr Zoran Đinđić", Ružici Đinđić, i direktoru i glavnom i odgovornom uredniku B92 Veranu Matiću.

Večeras u Centru za kulturu Grocka u vili Gavrilović u 20h projekcija filma La strada Federika Felinija.

Knjževnik Dragan Velikić otvoriće u ponedeljak, 26. oktobra, 54. beogradski međunarodni sajam knjiga, zajedno sa grčkim akademikom Tanasisom Valtinosom, pošto je Grčka ove godine počasni gost sajma.

Najnovija verzija Majkrosvoftovog operativnog sistema za personalne računare Windows 7 svečano je predstavljena na tajnoj lokaciji u Njujorškom Sohou. U odnosu na Vistu, ovaj sistem bi trebalo da donese znatno veće poboljšanje.

Partizan izgubio na startu Evrolige od Unikahe (64:72)

Zvanični srednji kurs evra: 93.2 dinara

Danas vetrovito i toplo. Najviša dnevna temperatura biće 20 stepeni.

Kursna lista

Zvanični srednji kurs evra: 93.2 dinara

Država

Kupovni

Prodajni

Evropska monetarna unija

92,93

93,489

Švajcarska

61,48

61,85

Velika Britanija

102,86

103,48

SAD

61,87

62,24