Friday, December 12, 2008

Nagrade Njujorškog udruženja kritičara


Film "Milk" Gasa Van Santa najbolji je film 2008. godine, po oceni Njujorškog udruženja
filmskih kritičara, javile su svetske agencije.

Za najboljeg glumca proglašen je Šon Pen, koji u tom filmu igra glavnu ulogu, Harvija Milka, prvog američkog političara koji nije krio da je homoseksualac.

Britanski film "Happy-Go-Lucky" dobio je dve nagrade: Majk Li je nagrađen za režiju, a Sali Hokins je proglašena za najbolju glumicu.

Nagrada za najbolju mušku epizodu pripala je Džošu Brolinu za "Milk" a za žensku Penelopi Kruz za "Ljubav u Barseloni".

"Voli" je izabran za najbolje ostvarenje u kategoriji animiranog filma, a rumunski film "Četiri meseca, tri nedelje i dva dana" je proglašen za najbolji strani film.

Njujorško udruženje kritičara, koje ima 33 člana, prošle godine je za najbolji film izabralo "Nema zemlje za starce" koji je kasnije dobio i Oskara u toj kategoriji.

50 godina “Dadova”


Pozorišni centar "Dadov" obelažava 50 godina postojanja. Tim povodom, u zgradi opštine Vračar danas će biti otvorena izložba "Duh Dadova" i priređena promocija istoimene monografije.




Knjiga "Duh Dadova", u kojoj se nalaze preko 80 "dadovaca" svih generacija, donosi priču o tom kultnom pozorišnom kutku Beograda, alternativnom pozorištu koje već decenijama okuplja publiku različitih uzrasta. To je priča o više od 200 premijernih dela koja nikada nisu izvođena u našim profesionalnim teatrima.

Alternativni pozorišni centar "Dadov" nastao je 1958. godine u adaptiranoj zgradi u Molerovoj 33, na Vračaru. Rad je započeo sa idejom o repertoarskom, alternativnom pozorištu koje je trebalo da predstavlja protivtežu profesionalnim teatrima. Na sceni "Dadova" je u proteklih 50 godina izvedeno je preko 200 premijera i veliki broj repriza.

"Dadov" je godinama poznat kao mesto koje pruža prvu profesionalnu šansu studentima dramskih i primenjenih umetnosti, ali i amaterima koji vole pozorišnu umetnost. Deo ansambla čine srednjoškolci koji se školuju u dramskom studiju pozorišta sa ima tradiciju dugom 45 godina, u kojem predaju renomirani dramski umetnici i profesori FDU.

Na današnji dan, 12.12.2008.

1586. Umro je Ištvan Batori, knez Transilvanije od 1571. i poljski kralj od 1575,

1873. U Srbiji je uveden dinar kao novčana jedinica

1894. Japanske trupe su počele invaziju Koreje.

1896. Đuljielmo Markoni je u Londonu prvi put javno prikazao bežičnu radio-telegrafiju.

1913. Slika Leonarda da Vinčija "Mona Liza" pronađena je u Firenci, dve godine pošto je ukradena iz pariskog muzeja "Luvr".

1915. Rođen je američki pevač i filmski glumac Frenk Sinatra

1918. Srpska vojska je, po završetku Prvog svetskog rata, ušla u Zemun, čime je okončana dvovekovna vladavina Habzburške monarhije u tom gradu.

1920. Konstituisana je Ustavotvorna skupština Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

1940. Kraljevina Jugoslavija je u Drugom svetskom ratu potpisala s Mađarskom pakt o večnom prijateljstvu, u nameri da poboljša odnose s Nemačkom.

1963. Kenija je postala nezavisna država u okviru Britanskog komonvelta, s Džomom Kenijatom kao premijerom. Na isti dan, 1964. postala je republika, a Kenijata prvi predsednik.

1969. Grčka se povukla iz Saveta Evrope i time izbegla da zbog vojnog režima i kršenja ljudskih prava bude izbačena iz te evropske institucije.

1979. Grupa generala izvršila je vojni udar u Južnoj Koreji i preuzela vlast.

2002. U Beču je Stalni savet OEBS-a odlučio da produži mandate svojih misija na prostoru bivše Jugoslavije.

Dinarov rođendan


Na današnji dan pre 135 godina u Srbiji je uveden dinar kao novčana jedinica, na inicijativu tadašnjeg ministra finansija Čedomilja Mijatovića.

Srbija je prethodno pristupila Novčanoj konvenciji, koju su u Parizu 1865. potpisale Francuska, Belgija, Italija i Švajcarska. Od zlata su kovani komadi od 20 i 10 dinara, a srebrni su bili od pet, dva, jedan i pola dinara. Zlatni komadi od 20 dinara bili su prethodno u Evropi poznati pod nazivom "milandor". Uvođenjem dinara otklonjen je monetarni haos i dotadašnja upotreba više od 40 vrsta tuđeg metalnog novca - dukata, forinti, talira.
Dinar je uzet kao naziv za novčanu jedinicu pošto je taj naziv postojao u srednjovekovnoj Srbiji, odnosno tako se zvao srednjovekovni srpski novac od vremena kralja Uroša Prvog u 13. veku.
Srpski dinari su u početku bili imitacije mletačkih groša ili matapana. Kralj Uroš počeo je da ih kuje imitirajući savremeni novac tako verno da je Venecija protiv toga oštro protestovala. Ministar Miljatović predložio je da se radi nastavka tradicije sa srpskom srednjovekovnom državom, koja je imala novac pod tim nazivom, ponovo uvede dinar, čime je odbačen predlog da se valuta nazove "srbljak".

Zemlje koje koriste valutu dinar: Alžir, Bahrein, Irak, Jordan, Kuvajt, Libija, Makedonije, Srbija, Tunis.

Generalna proba samoubistva

Predstava "Generalna proba samoubistva" Dušana Kovačevića premijerno će biti izvedena večeras u Zvezdara teatru.



Dušan Kovačević je predstavu Generalna proba samoubistva opisao kao gorku komediju o laži, koja se bavi "zdravstvenom kartom našeg vremena".

Priča počinje sa čovekom koji hoće da skoči sa mosta, ali se pojavljuje "organizovana banda" za spašvanje.

Režiju predstave radio je Dušan Kovačević, muziku Vladimir Marković, kostim Marina Vukasović Medenica, a koreografiju Predrag Mihajlović. U predstavi igraju Branislav Lečić, Branimir Brstina, Janoš Tot, Ana Franić, Ivan Janketić i Branislav Rončević.

Dušan Kovačević napisao je veliki broj drama, među kojima su Maratonci trče počasni krug, Radovan Treći, Šta je to u ljudskom biću što ga vodi prema piću, Proleće u januaru, Sabirni centar, Balkanski špijun, Klaustrofobična komedija i druge.

Pisac je i brojnih filmskih scenarija među kojima su Beštije, Poseban tretman, Ko to tamo peva, Maratonci trče počasni krug, Balkanski špijun, Sabirni centar, Podzemlje i Urnebesna
tragedija
.

Reprize predstave Generalna proba samoubistva biće izvedene 15, 17. i 26. decembra u Zvezdara teatru.

Sneg u Nju Orleansu















Prvi put od 1989. sneg je pokrio Nju Orleans, na jugu SAD.

Poslednji put pahuljice su tu viđene 2004. godine, ali tlo se nije zabelelo, dok je sada mestimično napadalo i 20 santimetara snega.

Zbog snega u tom gradu i čitavoj saveznoj državi Luzijani i delovima države Misisipi, zatvorene su škole, državne službe i mostovi, poremećen red letenja.

Mnogobrojni su sudari na putevima, a hiljade stanovnika nemaju struju.

Gužvu je povećalo i to što su mnogi izašli napolje da bi se igrali snegom i pravili fotografije retke za taj kraj uz topli, Meksički zaliv.

Kursna lista za 12.12.2008.

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

85,79

86,31

Švajcarska

54,48

54,81

Velika Britanija

96,64

97,22

SAD

64,47

64,86

Vesti za 12.12.2008.

* Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništvo potpisala je juče ugovore sa 150 preduzeća o dodeli 37 miliona dinara bespovratne finansijske pomoći u okviru Programa podrške unapređenju poslovanja.

* Gorivo bi prema današnjem kretanju cena nafte u svetu moglo da pojeftini u proseku za oko četiri dinara po litru. Međutim, pojeftinjenje dizela i benzina neće biti dugog veka, jer nas od Nove godine očekuje povećanje akciza na ove derivate.

* U Srbiji je u prvih 10 meseci ove godine boravilo 1,98 miliona turista, što je za jedan odsto manje nego u istom periodu prošle godine, objavila je juče Turistička organizacija Srbije

* U hotelu „Hajat” danas i sutra od biće organizovan 5. beogradski salon vina. Prisutni će biti u prilici da degustiraju 330 vina koja će predstaviti 70 vinarskih kuća iz 12 zemalja.

* Festival „Dani turske kulture”, u organizaciji Edukativnog centra „Bejza” iz Beograda, počinje danas i trajaće do 14. decembra u bioskopu „Akademija 28

* Košarkaši Partizana izgubili od Reala sa 68:67

* Selektor seniorske muške rukometne selekcije Srbije Jovica Cvetković objavio je spisak igrača, koji bi 25. decembra u Beogradu trebalo da počnu završne pripreme za Svetsko prvenstvo u Hrvatskoj

* Odbojkašice Crvene zvezde pobedile su u Beogradu holandskog predstavnika Šlidreht sa sa 3:0

* Kupovni kurs evra 85.79 Prodajni 86.31

* Najviša temperatura danas će biti 10 stepeni.