Friday, December 12, 2008

Dinarov rođendan


Na današnji dan pre 135 godina u Srbiji je uveden dinar kao novčana jedinica, na inicijativu tadašnjeg ministra finansija Čedomilja Mijatovića.

Srbija je prethodno pristupila Novčanoj konvenciji, koju su u Parizu 1865. potpisale Francuska, Belgija, Italija i Švajcarska. Od zlata su kovani komadi od 20 i 10 dinara, a srebrni su bili od pet, dva, jedan i pola dinara. Zlatni komadi od 20 dinara bili su prethodno u Evropi poznati pod nazivom "milandor". Uvođenjem dinara otklonjen je monetarni haos i dotadašnja upotreba više od 40 vrsta tuđeg metalnog novca - dukata, forinti, talira.
Dinar je uzet kao naziv za novčanu jedinicu pošto je taj naziv postojao u srednjovekovnoj Srbiji, odnosno tako se zvao srednjovekovni srpski novac od vremena kralja Uroša Prvog u 13. veku.
Srpski dinari su u početku bili imitacije mletačkih groša ili matapana. Kralj Uroš počeo je da ih kuje imitirajući savremeni novac tako verno da je Venecija protiv toga oštro protestovala. Ministar Miljatović predložio je da se radi nastavka tradicije sa srpskom srednjovekovnom državom, koja je imala novac pod tim nazivom, ponovo uvede dinar, čime je odbačen predlog da se valuta nazove "srbljak".

Zemlje koje koriste valutu dinar: Alžir, Bahrein, Irak, Jordan, Kuvajt, Libija, Makedonije, Srbija, Tunis.

No comments:

Post a Comment